• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marinel Horablaga, SCDA Lovrin: Vom accesa fonduri europene pentru a înființa perdele de protecție pentru toată suprafața stațiunii

    Angelica Lefter -

    Culturile protejate de perdele forestiere au un spor de producție semnificativ. Acest lucru a fost demonstrat de cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Lovrin – SCDA Lovrin, din județul Timiș, care promovează acest tip de protecție a culturilor și chiar intenționează să depună un proiect pe fonduri europene în acest sens.

    Tema culturilor protejate de perdele forestiere a fost dezbătută în cadrul emisiunii Agrostrategia de miercuri, 28 iunie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, în cadrul căreia a fost invitat Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin, din județul Timiș.

    Directorul stațiunii aflate în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice a vorbit despre diferența de producție între o parcelă unde nu existau perdele de protecție și una unde existau perdele forestiere. Totodată a menționat că intenția este de a dezvolta un proiect de perdele forestiere care să înconjoare întreaga suprafață de teren arabil deținut de stațiune.

    ”Diferența a fost una semnificativă pentru că producția a fost de 500 de kilograme în medie pe suprafețele unde nu am avut perdele de protecție și de 5.000 unde am avut perdele de protecție. A fost, ce-i drept, anul trecut, într-un an atipic sau într-un an cu o secetă excesivă, cu arșiță, și perdelele au făcut diferența de producție. A fost folosit același hibrid, a fost aceeași tehnologie, fără irigare, doar prezența sau absența perdelelor forestiere a făcut diferența (…). La o producția de 500 kh/ha a fost daună totală, iar la 5.000 kg/ha, la prețurile și la inputurile de atunci, un profit. De altfel, suprafața protejată de perdele a fost cea cu singurele parcele profitabile, restul fiind compromise 90%”, a spus Marinel Horablaga despre experimentul realizat de colegii săi din Stațiune, sub atenta îndrumare a sa.

    Marinel Horablaga: ”Inițiem un proiect pe fonduri europene să închidem cu perdele forestiere aproximativ 1.100 de hectare”

    Experiența, dar și rezultatul bun din anul care tocmai a trecut, i-au determinat pe cercetătorii de la Lovrin să se gândească la scrierea unui proiect, pentru absorbirea de fonduri europene care să-i ajute să înconjoare cu perdele forestiere o suprafață de aproximativ 1.100 de hectare.

    ”E clar că a fost un imbold în a crea noi perdele de protecție, de aceea sperăm că de săptămâna viitoare ne vom apuca să scriem proiectul, ne rămâne să vedem partea de proiectare efectivă, cu cine vom face. Sunt proiecte pe fonduri europene, vrem să aplicăm, să închidem pe Lovrin toată suprafața de aproximativ 1.100 de hectare, sunt două parcele de 200 de hectare care care nu au perdea de protecție și pe Gottlob, unde vor fi iar 1.000, aproximativ 956 de hectare, 9 parcele efective pe care le vom încadra în perdele de protecție. Îmi doresc ca întreaga suprafață să fie mărginită de perdele de protecție. E drept că efectul pozitiv se va vedea în timp, dar, cel puțin voi avea satisfacția aceasta că le-am plantat și că e un lucru bun pentru viitor. Este o dovadă documentată științific și cred că nu mai pot fi alte argumente împotriva acestor perdele de protecție. Aici nu vorbim neapărat de a crește acea producție, dar până la urmă pe fermier acest lucru îl interesează, să aibă producție, să fie rentabil până la urmă”, a menționat directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Lovrin.

    Perdelele forestiere creează avantaje numeroase pentru mediu, mai ales prin fauna care se dezvoltă în zonă

    În ceea ce privește avantajele pentru mediu, ele sunt multiple, de la dezvoltarea unei faune, la filtrarea apei din sol sau chiar protejarea culturilor de vânturile puternice, a explicat Horablaga.

    ”Vorbim și de celelalte avantaje din punct de vedere al mediului. În primul rând că există habitat pentru ceea ce înseamnă micro faună utilă pentru polenizatori, pentru entomofauna utilă, pentru ce înseamnă habitat pentru păsări prădătoare care consumă șoarecii, rozătoarele din culturi și așa mai departe. După aceea vorbim de partea de mediu, de ambient, de vizual. E una să vezi o pădure verde, frumoasă și alta este să vezi, din punctul meu de vedere, doar un lan, plus faptul că prin rădăcinile pe care le are adânc înfipte în pământ, mai și filtrează apa freatică, care poate fi poluată cu nitriți și nitrați. Vorbim și de evapotranspirația pe care o să o facă acele perdele de protecție, microclimatul pe care îl creează în jur, faptul că este un paravan pentru vânturi și așa mai departe. Ce mai spun aici, în cazul nostru, ca și instituție de cercetare, este un avantaj mare în ceea ce înseamnă partea de producere de sămânță, pentru că avem un izolator natural pentru a putea păstra puritatea soiului, hibridului”, a subliniat Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin, din județul Timiș, prezent în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Marinel Hotablaga, SCDA Lovrin (28.06.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România