• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Regulamentul pentru noul sprijin acordat fermierilor români, publicat în Jurnalul UE. Bugetul poate fi suplimentat de Guvern

    Roxana Dobre -

    Regulamentul privind banii pentru fermierii care produc cerealele și semințele oleaginoase a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. România va primi 29.730.000 de euro iar suma poate fi completată de stat cu până la maximum 200%.

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia a fost publicat în Jurnalul UE de astăzi, luni – 3 iulie și va intra în vigoare de mâine, marți – 4 iulie.

    ”Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, se arată în document.

    Citiți și: MADR: Fermierii români – sprijin de 29,73 milioane de euro de la Comisia Europeană

    Bani pentru fermierii români

    Sumele puse la dispoziție de UE

    Se pun la dispoziția Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei ajutoare din partea Uniunii în cuantum total de 100.000.000 euro, pentru oferirea unui sprijin excepțional fermierilor care produc cerealele și semințele oleaginoase menționate în anexă, sub rezerva îndeplinirii condițiilor prevăzute în regulament.

    Culturilor pentru care fermierii primesc un ajutor excepțional

    Citiți și: Nou ajutor de la Comisia Europeană pentru fermierii afectați de secetă și de scumpiri!

    Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia utilizează cuantumurile alocate pentru măsuri care vizează compensarea fermierilor pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în regiunile afectate.

    Plățile trebuie efectuate până la 31 decembrie 2023

    Măsurile se iau pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii care țin seama de pierderile economice suportate de fermierii afectați și garantează că plățile efectuate nu provoacă nicio denaturare a pieței sau a concurenței. Cheltuielile suportate de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia în legătură cu plățile pentru măsurile excepționale sunt eligibile pentru ajutoare din partea Uniunii doar dacă plățile au fost efectuate până la 31 decembrie 2023.

    Cursul la care se achită sumele pentru fermieri este data intrării în vigoare a regulamentului, adică 4 iulie 2023. Măsurile acordate ca ajutor temporar pot fi cumulate cu alte măsuri de sprijin finanțate din Fondul european de garantare agricolă și din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

    Fermierii români primesc 29.730.000 de euro. Suma poate fi crescută până la 200% de stat

    Cheltuielile Uniuni nu depășesc un cuantum total de:

    – 9.770.000 euro pentru Bulgaria;
    – 15.930.000 euro pentru Ungaria;
    – 39.330.000 euro pentru Polonia;
    – 29.730.000 euro pentru România;
    – 5.240.000 euro pentru Slovacia.

    Conform Regulamentului UE, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia pot acorda ajutoare naționale suplimentare pentru măsurile luate în temeiul articolului 1 până la maximum 200 % din cuantumul corespunzător precizat în regulament, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, cu condiția ca plățile efectuate să nu provoace nicio denaturare a pieței sau a concurenței sau supracompensarea.

    Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia plătesc sprijinul suplimentar până la 31 decembrie 2023.

    Pentru a evita supracompensarea, atunci când se acordă sprijin în temeiul prezentului regulament, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia țin seama de sprijinul acordat în cadrul altor instrumente de sprijin naționale sau ale Uniunii sau al schemelor private pentru a răspunde impactului creșterii importurilor de cereale și de semințe oleaginoase din Ucraina în regiunile afectate.

    Țările care primesc ajutor trebuie să notifice Comisia până la 30 septembrie 

    Fără întârziere și cel târziu până la 30 septembrie 2023, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia notifică Comisiei următoarele:

    -o descriere a măsurilor pe care urmează să le ia;
    -criteriile utilizate pentru a stabili metodele de calcul ale ajutoarelor și justificarea modului de distribuire a ajutoarelor în rândul fermierilor;
    -impactul dorit al măsurilor menite a compensa fermierii pentru pierderile economice cauzate de importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina;
    -acțiunile desfășurate pentru a verifica dacă impactul dorit al măsurilor este obținut;
    -acțiunile desfășurate pentru a se evita denaturarea concurenței și supracompensarea;
    -previziunile referitoare la plățile aferente cheltuielilor suportate de Uniune, defalcate pe luni, până la 31 decembrie 2023;
    -nivelul sprijinului suplimentar acordat în temeiul articolului 2 alineatul (2);
    -acțiunile întreprinse pentru a controla eligibilitatea fermierilor și pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii.

    Cel târziu la 15 mai 2024, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia notifică Comisiei cuantumurile totale plătite per măsură, atunci când este cazul, defalcate în ajutoare din partea Uniunii și ajutoare naționale suplimentare, precum și numărul și tipul de beneficiari și evaluarea eficacității măsurii.

    Regulamentul este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!