• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionuț Olteanu, AFF: Mii de hectare cu bonitate foarte bună au mers către fotovoltaice!

    Roxana Dobre -

    Fermierul Ionuț Olteanu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a tras un semnal de alarmă privind problemele cu care producătorii agricoli se confruntă în prezent, de la subvențiile APIA care sunt încasate de arendatori, la lipsa de finanțare pentru agricultori și înființarea parcurilor fotovoltaice pe terenurile valoroase din punct de vedere agricol.

    Evenimentul „Congresul Fermierilor 2023 – powered by Corteva”, care s-a desfășurat luni, 3 iulie, la USAMV București a fost o ocazie pentru fermierii prezenți să expună problemele din agricultură în fața oficialilor din cele mai importante instituții care decid soarta agriculturii.

    Membru de bază al Asociației Forța Fermierilor, Ionuț Olteanu, a atras atenția că fermierii se confruntă cu probleme legate de finanțarea din agricultură.

    ”În primul rând vreau să vă vorbesc despre lipsa de finanțare pe termen lung. Este o problemă pe care am dezbătut-o cel puțin de 20 de ori. O să spun asta de 2.000 de ori și orice problemă pe care o avem trebuie spusă de 2.000, de 10.000 de ori până când se va rezolva. Au fost câțiva pași făcuți înainte. Forța Fermierilor în vizitele de lucru la domnul prim-ministru a obținut ceva. A obținut o vizită a primului-ministru la guvernator pentru a discuta măcar această problemă”, a subliniat acesta în discursul său.

    Citiți și: Fermierul Ion Olteanu face trecerea la no-till cu primele 1.000 de hectare

    Ionuț Olteanu, AFF: Dacă vreți agricultură performantă în România, dați-le fermierilor, bani pe termen lung

    Ionuț Olteanu a afirmat în cadrul evenimentului „Congresul Fermierilor 2023 – powered by Corteva” că lipsa finanțării este o problemă esențială de care fermierii depind.

    ”Finanțarea ne-ar permite nouă, fermierilor să nu ne mai fie rușine că din păcate, este o rușine ceea ce facem astăzi, să vindem doar produs brut. Ar fi o soluție pentru noi și toată lumea ne reproșează de ce nu facem în procesare. Este unul dintre motivele de bază pentru care noi nu facem procesare. Fondurile europene care ne sunt accesibile sunt pe termen scurt. În 2 ani de zile se face proiectul, prețurile cresc, îți mai trebuie 1 an de zile de implementare, îți mai trebuie 1 an de zile să înveți meseria, că e o meserie nouă, cea de procesare. Au trecut 4 ani de zile într-un an de zile de pus pe picioare, trebuie să dai banii deja înapoi băncilor. Este din start sortit eșecului. Deci, dacă vreți agricultură performantă în România, dați-le fermierilor, bani pe termen lung”, a mai subliniat fermierul.

    Citiți și: Congresul Fermierilor 2023 – powered by Corteva: Ziua în care agricultorii sunt față în față cu noul ministru Florin Barbu pentru a-i prezenta problemele din sector

    Fermierul Ionuț Olteanu: Fermierul muncește terenul și altcineva beneficiază de subvenții

    O problemă la fel de importantă pe care fermierul Ionuț Olteanu a ridicat-o este că fermierul muncește terenul și altcineva beneficiază de subvenții.

    ”Sute de milioane de euro ratează fermierii români. Am vorbit subiectul respectiv inclusiv la Bruxelles și aici trebuie să mulțumim și vicepreședintelui COPA-Cogeca, Marius Micu, pentru că e extrem de important să te faci auzit. Este vital. Am dezbătut problema inclusiv cu autorități române. Nici un rezultat, deși de la Bruxelles ni s-a transmis foarte clar: lucrați pământul cu contract sau fără contract aveți dreptul să vă încasați subvenția. Sunt sute de milioane de euro pierduți de către fermierii români”, a mai menționat producătorul agricol.

    În ultima vreme, mii de hectare cu bonitate foarte bună au mers către fotovoltaice

    Construirea parcurilor fotovoltaice pe terenurile agricole este o altă problemă ”la fel de apăsătoare”, după cum a atenționat Ionuț Olteanu.

    ”În ultima vreme mii de hectare cu bonitate foarte bună au mers către fotovoltaice. Rog expertiză și analiză foarte clară, pentru că fermierilor li s-a făcut o nedreptate. Și nu doar fermierilor, ci României în sine i s-a făcut o nedreptate agriculturii românești. Să nu uităm că agricultura face parte în sectorul de siguranță națională”, a mai atenționat fermierul.

    Reamintim că cei mai importanți fermieri din România, din toate domeniile, toate regiunile și toate tipurile de fermă, au avut ocazia la Congresul Fermierilor  să îi prezinte noului ministru al Agriculturii, Florin Barbu, toate probleme din sector și, împreună cu acesta, să găsească cele mai bune soluții de rezolvare.

    Alături de cei mai influenți lideri ai fermierilor din AFF, atât din cultură mare, zootehnie dar și din horticultură sau procesare, la „Congresul Fermierilor 2023 – powered by Corteva” s-au aflat și reprezentanți din toate organizațiile Alianței pentru Agricultură și Cooperare: Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR și Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!