Subvenție pe kilogramul de roșii! Anunțul ministrului Florin Barbu pentru legumicultori
Roxana Dobre -Subvenția pe legume s-ar putea plăti pe kilogram, pentru produsele care vor fi livrate la centrele de colectare care urmează să fie înființate în bazinele legumicole. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunțat că sectorul legumicol este în atenția sa și vrea să salveze legumicultura printr-o schemă integrată.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit la ”Congresul Fermierilor 2023 – powered by Corteva”, care s-a desfășurat ieri, luni – 3 iulie, la USAMV București, despre planurile pe care le are pentru legumicultură în programul său. Acesta a declarat că o investiție majoră care se va face în perioada următoare va fi în centrele de colectare a legumelor. Informațiile au fost oferite în contextul în care vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, legumicultorul Ionuț Radu, a ridicat problema lipsei de competitivitate prin programul Tomata.
Citiți și: Ministerul Agriculturii va înființa 15 centre regionale de colectare a legumelor
Florin Barbu, MADR: Schemă integrată pentru salvarea sectorului legumicol
Ministrul Agriculturii a anunțat la Congresul Fermierilor că începând de anul acesta va înființa 15 centre de colectare a legumelor în bazinele legumicole. Acesta vor fi construite printr-un parteneriat între Casa Unirea și primării.
”Am făcut anunțul și îl fac în continuare, vreau să salvez acest sector printr-o schemă integrată. Spun acest lucru că în ultimii 30 de ani s-a tot discutat de aceste centre de colectare. Aveți garanția că începând de anul acesta că cele 15 centre de colectare în bazinele legumicole, în urma discuțiilor discuțiilor pe care le voi purta cu unitățile administrativ-teritoriale și Casa Unirea, vor începe aceste centre de colectare. Principiul este clar vor fi realizate de către Casa Unirea și vor fi date în locație cooperativelor și membrilor care se află în raza unității administrativ-teritoriale în care aceste centre de colectare vor fi amplasate”, a detaliat ministrul.
Citiți și: Ciclu 2 pentru Programul Tomata. Anunțul ministrului Agriculturii pentru legumicultori!
Tinerii fermieri vor primi bani pentru instalații de irigat și încălzirea solariilor
Tot legat de investițiile în legumicultură, ministrul Agriculturii a precizat că tinerii fermieri sub 40 de ani care au sere și solarii vor beneficia de instalații de irigat și din diferența de bani pe o perioadă de 4 ani să poată să-și încălzească solariile.
”Mai mult de atât, am rugat colegii din MADR să identificăm soluții, pentru că din cele 22.000 de cereri depuse în programul Tomata, aproape 9.000 de beneficiari sunt tineri sub 40 de ani. Ce m-a făcut să iau o decizie? În primul rând, am primit foarte multe sesizări din partea asociațiilor pe Ghidul pe tânăr fermier, acest ghid era pus în transparență, am luat decizia și voi lua întotdeauna decizia corectă și îmi voi asuma lucrul acesta, ca să fie integrați tinerii fermieri sub 40 de ani care au sere și solarii pentru a beneficia de instalații de irigat și bineînțeles din diferența de bani pe o perioadă de 4 ani să poată să-și încălzească aceste sere și solarii pentru a avea legume practic tot timpul anului”, a mai declarat Florin Barbu.
Subvenție integrată pe kilogram, pentru legumele care intră în centrele de colectare
Florin Barbu este de părere că integrarea legumiculturii și investițiilor din acest sector cu centrele de colectare îi va duce pe producători ”în fața supermarketurilor”.
”Supermarketurile tot timpul ne-au spus că nu avem cantitatea necesară de a alimenta tot timpul anului. Am luat decizia să fac această schemă integrată și cred că Casa Unirea și Ministerul Agriculturii care au are obligația ca aceste produse, legume care vor fi integrate, nu vorbim numai de tomată, aici vorbim și de castraveți, ardei capia, ardei gras, să avem cantitățile necesare și să avem o fișă încheiată cu fiecare supermarket lunar pe cantitățile necesare care să asigure consumul de legume românești în supermarket”, a mai menționat oficialul de la agricultură.
Ministrul a completat că o altă intervenție care vizează legumicultura se referă la plata integrată a subvențiilor, adică un cuantum calculat pe fiecare kilogram de roșii predat la centrele de colectare.
”Mai mult decât atât aș ruga și o să am o discuție în fiecare bazin legumicol cu toți cei implicați ca subvenția pe parte de legume să se facă integrat. Nu ne trebuie 40 de tone de roșii din 1.000 de metri pătrați, nouă ne trebuie cantitate de legume astfel încât să asigurăm necesarul consumului în România de alimente românești, iar subvenția să fie cumva integrată per kilogramul care intră în centrele de colectare. Acesta este programul meu, sper să-l reușesc. Sunt foarte multe lucruri de făcut, de notificat Comisia Europeană pentru a-i convinge că este singura soluție pe care noi putem să o facem în România pentru a merge și a salva un sector”, a conchis Florin Barbu.