• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA. Ministrul Barbu va cere la Bruxelles prelungirea derogării pentru GAEC 7 și 8

    Oana Timar -

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că va cere la Bruxelles prelungirea derogării de la prevederile condițiilor de ecocondiționalitate – GAEC 7 și 8. Șeful de la Agricultură a precizat și că va avea consultări cu asociațiile pentru a discuta ce alte modificări se impun în Planul Național Strategic.

    ”În următoarea săptămână, asociațiile din domeniu vegetal vor fi chemate la Ministerul Agriculturii. Avem și alte modificări asupra Programului Național Strategic”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul emisiunii Agrostrategia de astăzi, de la ora 10:00, de pe TVR 1.

    Florin Barbu a precizat că solicitarea pentru prelungirea derogărilor pentru GEAC 7 și 8 este ”obligatorie” și că va susține acest lucru la Bruxelles ”pentru fermierii români” care accesează subvențiile prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Referitor la problemele ridicate de fermieri cu privire la perioada în care trebuie să lase terenul cu miriște sau acoperit cu culturi secundare, Florin Barbu a arătat că va interveni urgent. ”Anul acesta se va găsi o soluție. S-au identificat anumite criterii puse în Programul Național Strategic, vă dau un exemplu, în PNS spui să lași din 15 iunie până în 15 octombrie sau să demonstrezi că ai început campania de însămânțat, asta ce înseamnă? Păi când ai început campania de însămânțat, tu trebuie să ai pregătire a terenului. Situația nu este atât de gravă. Sunt portițe, sigur, Ministerul Agriculturii și eu ca ministru al Agriculturii îmi asum acest lucru, iar fermierii români, prin centrele APIA vor primi această informare și acestea vor fi rezolvate, așa cum au fost rezolvate foarte multe probleme prin modificarea Ordinului 80, care a fost și publicat în Monitorul Oficial”, a declarat ministrul Agriculturii, la Agrostrategia, pe TVR 1.

    Problemele ridicate de GAEC-uri, discutate la Congresul Fermierilor 2023

    Chestiunile legate de ecocondiționalități – prelungirea pentru procendul de pârloagă, rotația culturilor și situația perioadei în care fermierii trebuie să aibă terenul acoperit, au constituit discuții importante la Congresul Fermierilor 2023 organizat luni, 3 iulie, la USAMV București. Ulterior, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, a solicitat aceste rezolvări și formal, printr-o adresă depusă astăzi, miercuri – 5 iulie, la Ministerul Agriculturii.

    ”O serie de modificări se impun Ordinului nr. 80/2023 cu privire la condițiile de eligibilitate a fermierilor care beneficiază de plăți directe prin APIA. Aceste reglementări trebuie făcute urgent întrucât pun în pericol plata subvențiilor pentru un număr semnificativ de fermieri care, deși fac agricultură, nu pot beneficia de aceste plăți pe suprafață:

    Prelungirea derogărilor de la aplicarea restricțiilor aplicate în prezent pentru GAEC 7 – Rotația culturilor pe teren arabil și GAEC 8 – Ponderea minimă a suprafeței agricole dedicate zonelor sau caracteristicilor neproductive și pe toate suprafețele agricole, menținerea elementelor de peisaj și interzicerea tăierii gardurilor vii și a arborilor în perioada de reproducere și creștere a păsărilor.

    Menționăm că aceste derogări sunt la acest moment în vigoare doar pentru anul de cerere 2023, potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/1317 al Comisiei din 27 iulie 2022 de stabilire a unor derogări de la Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului (în ceea ce privește aplicarea standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor – standardele GAEC 7 și 8 pentru anul de cerere 2023 ”statele membre pot decide să deroge, pentru anul de cerere 2023, de la aplicarea unuia sau a ambelor standarde GAEC”)”, se arată în adresa AAC.


    Te-ar mai putea interesa

    ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!