Acord la Congresul Fermierilor 2023: O singură voce la Bruxelles!
agrointeligenta.ro -Congresul Fermierilor 2023, organizat luni, 3 iulie, de Asociația Forța Fermierilor într-un format aparte, a oferit reprezentanților producătorilor agricoli posibilitatea de a expune ministrului Agriculturii, Florin Barbu, și aparatului de lucru din cadrul Ministerului Agriculturii, principalele probleme cu care se confruntă sectorul agroalimentar la acest moment. Evenimentul marca AFF a fost organizat cu sprijinul Corteva Agriscience, partener exclusiv.
Congresul Fermierilor 2023 a fost organizat la USAMV București și a reunit în Aula Magna peste 150 de participanți. Cuvântul din prima parte a evenimentului a aparținut reprezentanților fermierilor, în timp ce, în a doua parte, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, alături de secretari de stat și de șefii instituțiilor subordonate, au venit în fața producătorilor agricoli pentru a prezenta, punctual, soluții la chestiunile ridicate.
Vlad Macovei, AFF: Mediul asociativ din România să ducă o campanie, să pornească o ofensivă pentru a câștiga publicul de partea fermierilor
În deschiderea Congresului, Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, a atacat un subiect a fost mult dezbătut în rândul comunității agricole din România: succesul electoral al partidului fermierilor din Olanda. Macovei a arătat că în spatele acestei reușite istorice stă o susținere din partea publicului larg, a consumatorilor, care îi creditează cu încredere și cu seriozitate pe producătorii naționali.
”Partidul fermierilor din Olanda nu este un partid al fermierilor, este un partid al consumatorilor, al publicului larg, dacă vreți, al cetățenilor, care au și nu au legătură directă sau indirectă cu agricultura, care au decis că pentru ei, pentru societatea lor și pentru țara lor, să îi sprijine pe fermieri, pe producătorii agroalimentari din Olanda. Este un lucru important. De aceea vă spun că în perioada următoare va trebui să vă concentrați foarte mult, fiecare dintre dumneavoastră, pentru a câștiga consumatorul de partea noastră, pentru a câștiga publicul larg de partea noastră. Fără această victorie, vă spun că va fi foarte complicat. Sigur, veți spune: ce treabă are consumatorul că noi ne ciocnim în fiecare zi cu problemele noatre, prețuri, costuri, tot felul de aberații care apar, legislative, naționale, europene…Dacă publicul din România, dacă consumatorul român, dacă publicul nu va înțelege cât de important este acest sector și nu va fi alături de fermieri, vă dau o veste proastă: mâine va fi mai greu decât astăzi, poimâine și mai greu decât ieri. (…) Fără publicul larg, în Olanda, ce înseamnă să fi votat toți fermierii din Olanda un partid al fermierilor adevărați – ar fi obținut 2-3% în cel mai bun caz. Și merg mai departe de zona politică pentru că pe mine zona politică nu mă interesează personal, ci mă interesează doar în măsura în care politicienii actuali sau viitori pot face lucruri bune pentru acest sector – și cei care fac, sunt partenerii noștri, și cei care nu fac, vor fi adversarii noștri. Dar mediul asociativ din România poate prelua această idee: să ducă o campanie, să pornească o ofensivă pentru a câștiga publicul de partea fermierilor, de partea acestui sector. Dacă vom câștiga publicul larg de partea acestui sector, mâine va fi un pic mai simplu decât este astăzi, iar poimâine va fi un pic mai bine pentru fermieri. Vom avea o societate mai unită și (…) victoriilor vor fi mai multe decât eșecurile (…). Dacă nu o să câștigați dumneavoastră publicul larg, îl va câștiga tabăra cealaltă. Publicul se va poziționa: ori cu fermierii, ori cu – nu vreau să zic acum cu cine, dar știți cu toții la ce mă refer”, a fost mesajul președintelui Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei.
Marius Micu, COPA-COGECA: Fermierii nu numai din România, ci și din Europa, se află sub un asediu
Despre relația dintre fermier și consumator, dar și vulnerabilitățile sectorului agricol românesc a vorbit și Marius Micu, Vicepreședinte al Federației Națională Pro Agro și Vicepreședinte al COPA-COGEA. ”Mi-a rămas în minte un termen care este real și este folosit la Bruxelles, anume că suntem sub asediu. Fermierii nu numai din România, ci și din Europa, se află într-adevăr sub un asediu. De ce? Pentru că avem foarte multe propuneri de regulamente, mai ales în această perioadă, când Parlamentul, Consiliul și celelalte instituții sunt pe final de mandat. Avem propuneri care sunt foarte ambițioase, precum Regulamentul SUR care-și propune să reducă cantitatea de pesticide la nivel european, cum ar fi bunăstarea animalelor și aici avem probleme pe ce înseamnă transportul maritim. Totodată, mai amintesc și ”Refacerea naturii”, tocmai ce a fost în Consiliul miniștrilor, dar și în Comisie. Deci sunt regulamente cu obiective foarte ambițioase care-și propun să reducă într-un final, ce-i drept, numărul de participanți în sectorul agricol, adică al dumneavoastră. Nu mai vorbesc despre ce înseamnă reducerea efectivelor de animale, Directiva IED. Ok, dar ce facem? Atunci nu trebuie să cedăm, cum a spus domnul Macovei, dar eu zic, și îl completez pe domnul Macovei și trebuie să facem mai mult de atât. În primul rând este obligația noastră, ca fermieri, să facem ceva pentru noi și să nu așteptăm în totdeauna de la autorități, deși și autoritățile trebuie să răspundă nevoilor noastre, dar pentru a avea acest parteneriat între noi și autorități, în primul rând trebuie să ne asociem. Asocierea înseamnă că fiecare dintre dumneavoastră vă implicați de o anumită măsură, pentru a putea fi reprezentați instituțional, asta însemnând că putem avea un dialog la nivel național cu instituțiile statului, dar putem avea un dialog la nivel european„, a spus Marius Micu.
Florin Barbu, ministru al Agriculturii: Sunt un partener loial pentru toți fermierii din România
Un mesaj de unitate a fost transmis în partea de final a evenimentului de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu. În cadrul sesiunii de răspunsuri la întrebările adresate de fermieri și de jurnaliști, Florin Barbu a arătat că a venit momentul ca România să aibă o voce comună la Bruxelles, ca politicul, guvernul și fermierii să aibă un discurs unitar, în interesul agriculturii naționale.
”Vreau să vă asigur că mă voi lupta la Bruxelles (…) și toate deciziile privind modificările la Programul Național Strategic nu se vor lua de către ministrul Agriculturii, că le știe pe toate, sau de către colegii mei din MADR. Aceste decizii le vom lua împreună. Și mai am o rugăminte mare la dumneavoastră: normal că o să avem o comunicare, că atât timp cât dumneavoastră aveți o reprezentare la COPA-COGECA, nu vreau să se mai întâmple în alți ani pentru mandatul cu care mergem la Comisia European. Atât asociațiile care fac parte din această Alianță (Alianța pentru Agricultură și Cooperare – AAC, n.r.), să avem atât eu, la nivel de comisar european, cât și dumneavoastră, în laboratoarele de lucru din COPA-COGECA, împreună, trebuie să mergem cu același mandat. Nu vreu să ne mai facem de râs, vreau să mergem împăreună și vă asigur de tot sprijinul meu care ministru al Agriculturii, sunt un partener loial pentru dumneavoastră și pentru toți fermierii din România”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în finalul intervenției sale la Congresul Fermierilor 2023.