• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul zmeurei, dispută între fermieri și comercianți – 30 de lei/kg în poarta fermei, 100 de lei/kg la piață

    Angelica Lefter -

    Care este prețul corect al zmeurei? Este o întrebare la care răspunsurile sunt variabile. Producătorii de zmeură vor să-și scoată investiția, comercianții vor să o vândă la prețuri cât mai mari pentru a face profit, iar consumatorii vor, evident, un preț accesibil.

    În lanțul de la producție la consum, cel care muncește cel mai mult este fermierul, adică acela care cumpără teren sau îl deține deja, îl defrișează și îl pregătește pentru a-l cultiva cu zmeură, are grijă și de plante, iar, în final, se bucură de producție astfel încât investițiile să poată fi amortizate. Aceasta ar fi situația ideală, însă de cele mai multe ori, situația din teren este alta, după cum au arătat unii fermieri, cultivatori de zmeură.

    Zmeura, vândută la 30 de lei kilogramul din poarta fermei și revândută în piață la 100 de lei kilogramul

    De curând, un mesaj transmis de un fermier a stârnit multe reacții în mediul online. Alexandru Vreja, a postat pe pagina sa de Facebook un îndemn către toți cei care cultivă zmeură, în care atrage atenția că, deși fac munca de ”jos”, cei care au de câștigat sunt, totuși, samsarii.

    ”Părerea mea: încercați să nu mai dați kg de zmeură sub 30 sau dacă se poate sub 40 de lei la samsari. În piață, samsarii vând la 100 de grame caserola cu 10 lei. Nu vă mai lăsați păcăliți pentru că voi munciți și ei (samsarii) câștigă cel mai mult. Vă salut și vă doresc la toți o recoltă cat mai bogată”, a scris tânărul fermier.

    Zmeura se vinde la 30 de lei pe kilogram din poarta fermei (foto: Facebook/Alexandru Vreja)

    Fermierii consideră că prețul zmeurei din poarta fermei este mic, consumatorii spun că e prea mare

    Dacă majoritatea celor care dețin plantații cu zmeură sunt în asentiment cu ceea ce a scris fermierul, alții au considerat că producătorul român de zmeură este privilegiat și au opinat că și așa câștigurile sunt mari.

    ”Ceea ce voi scrie, nu este o jignire, este doar o constatare. Până a face pe alții ”samsari”, se pare că producătorii sunt primii … ”samsari”. Să mă justific: Profit= Venituri=Cheltuieli. La o producție de minim 10 t/ha și un preț de 30lei/kg, se obțin venituri de minim 300.000 lei. Dragi producători, cheltuielile dumneavaostră pe ha depășesc această valoare? Sunt convins ca nu”, a scris un utilizator de internet.

    În total dezacord cu cele menționate mai sus, alți fermieri au menționat: ”Înființează și tu 1 ha de zmeură muncește-l cum trebuie și vezi dacă produci 10 tone și, după, fă calculele…și până la urmă așa să fie…dar nu văd rostul comentariului…dacă ai fi în cauză, îți zic sigur ca nu ai mai fi lăsat comentariul”; ”Vorbiți așa pentru că nu aveți…gândiți-vă câți oameni trebuie să ai să culeagă un hectar de zmeură, să fie îngrijită, caserole în care le bagi, stâlpi, sârmă, cositul ierbii, legarea lor, mașina cu care o duci la piață, combustibilul și multe altele (…) ,de multe ori e an ploios, cum e anul acesta, deja se mucegăiește zmeura pe plantă si nu iți scoți investiția nici in 5 ani de lucru!”

    Zmeură proaspăt culeasă, pusă în lădițe pentru vânzare (foto: Facebook/Alexandru Vreja)

    Pe de altă parte, unii dintre cei care au reacționat, consideră că și ”samsarul” are locul său în lanțul acesta: ”E vorba de diviziunea muncii, cineva trebuie să o producă și cineva trebuie să o vândă. ”Samsarul” care, de fapt, e un negustor, nu stă în zmeura cuiva, nu poate să o ia convenabil de la cineva, o ia de la celălalt. Zmeura nu e o marfa pe care o poți păstra prea mult timp”.

    Alexandru Vreja și-a susținut, totuși, teoria conform căreia zmeura are prețuri foarte mici la poarta fermei, argumentând cu orele de muncă și banii investiți.

    ”Eu am cumpărat terenul de la zero, plin de tufișuri care au trebuit defrișate, cosit, arat, băgat gunoi de animale, arat iară, discuit, frezat, plantat (plante de la Fundulea), bătut parii , întinsă sârma, tratamente să crească zmeura nu mai zic, oameni plătiți și tot așa… dacă îi dai unui om 4 lei pe kg la cules că nu îți vine nimeni pe mai puțin tu cu ce te alegi? Îți spun eu, cu munca și mâna 2 cu banii. Și de unde 10 tone la hectar?”, a conchis tânărul cultivator de zmeură.

    La capătul lanțului, consumatorii spun că 30 de lei pe kilogramul de zmeură este prea mult: ”Eu, în calitate de consumator, nu dau 30 lei pe 1 un kilogram de zmeură. Clar. Nu aveți decât să o țineți, producători, samsari, nu vă mai certați între voi. Până la urmă, cumpărătorul va face piața, atunci când cantitatea de zmeură e mai mare”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”