Tratamente de vară la trandafiri pentru pătarea neagră și făinare
Oana Timar -Tratamente de vară la trandafiri pentru boli precum pătarea neagră și făinare. Specialiștii avertizează cu privire la aceste două boli care atacă plantațiile de trandafir și pot cauza pierderi importante. Recomandările sunt valabile și pentru cei care cresc trandafirii în grădini și vor să aibă tufe sănătoase și pline de flori.
Condițiile climatice din ultima perioadă au favorizat apariția și dezvoltarea bolilor la trandafir precum pătarea neagră și făinarea, atrag atenția specialiștii Autorității Naționale Fitosanitare.
Citiți și: Calendar pentru îngrijirea trandafirilor. Ce lucrări se fac în fiecare lună
Tratamente de vară la trandafiri. Cu ce stropim trandafirii în sezonul cald
Cele mai periculoase boli de vară la trandafiri sunt pătarea neagră și făinarea, pentru ambele fiind nevoie să se aplice tratamente preventiv și de combatere. Întrucât pătarea neagră se instalează de obicei la nivelul inferior al plantei, făinarea își adjudecă partea superioară a tufei de trandafir, în special pe frunzele mai tinere.
Pentru combaterea celor două boli de vară ale trandafirului, se recomandă tratamente pe bază de fungicide eficiente.
Tratamente cu fungicide pentru pătarea neagră la trandafiri:
- Amistar sau Mirador 250 SC – a doua denumire comercială, în doză de 0,8 – 1 litru la hectar, în funcție de gradul de infecție;
- Zoxis 250 SC (Norios 250 SC – a doua denumire comercială) – 100 ml/100 litri de apă;
- Magnicur Fungimat – 6 ml pe litrul de apă pentru plante de talie mică, sub 50 cm, și 4 ml la un litru de apă pentru plantele de talie mare, peste 50 cm.
Tratamente cu fungicide pentru făinare la trandafiri:
- Amistar sau Mirador 250 SC – a doua denumire comercială, în doză de 0,8 – 1 litru la hectar, în funcție de gradul de infecție;
- Zoxis 250 SC (Norios 250 SC – a doua denumire comercială) – 100 ml/100 litri de apă;
- Flosul – 3 litri la hectar;
- Heliosulf – 3 litri la hectar;
- Karbique (Ideus – a doua denumire comercială) – 5 kg/ha (pauză 1 zi);
- Magnicur Fungimat – 6 ml pe litrul de apă pentru plante de talie mică, sub 50 cm, și 4 ml la un litru de apă pentru plantele de talie mare, peste 50 cm;
- Serenade Aso – 5 litri la hectar se aplică la BBCH 11-85, pe toayă perioada de vegetație;
- Thiovit Jet 80 WG – 4 kilograme la hectar;
- Topas 100 EC – 0,5 litri la hectar, maxim două tratamente.
Pentru suprafețe mai mici, în funcție de produsul ales, puteți solicita informații de aplicare a tratamentului din partea fitofarmacistului.
Citiți și: Sălbăticirea trandafirilor: cauze și metode de prevenire
Rețetă de casă pentru stropirea trandafirilor vara
Dacă nu doriți să folosiți tratamente chimice la roze, puteți stropi trandafiri și o soluție preparată în casă. Aveți nevoie de bicarbonat de sodiu – circa 10 grame, de 30 ml de ulei vegetal, de 25 ml de săpun lichid și de circa 4 litri de apă curată. Toate ingredientele se dizolvă în apă, iar preparatul obținut se pune într-o sticlă cu pulverizator. Înainte de stropirea trandafirilor, conținutul sticlei se agită bine. Tratamentul se face o dată la 7 zile, până când boala este stopată.
Boli de vară la trandafiri – metode de prevenire
Pentru a prevenit apariția și răspândirea bolilor la trandafiri, trebuie să acționați rapid. La apariția primelor frunze afectate, ele trebuie îndepărtate. Foarfeca pe care o folosiți la tăiere trebuie să fie bine dezinfectată după fiecare operațiune pentru a preveni ca boala să se extindă. Toate frunzele bolnave trebuie luate și aruncate, nu trebuie să rămână pe sol.
Dacă sesizați că nu puteți stopa boala și că aceasta apare și în anul următor, atunci singura soluție este să scoateți plantele la care boala recidivează.