• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • INHGA: Debitul Dunării este în scădere

    Angelica Lefter -

    Prognozele pentru prima parte din luna iulie anunță o vreme nu doar caniculară, dar și secetoasă. Fermierii trebuie să știe că, în următoarele zile, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaș) va fi relativ staționar, în intervalul 4.200-4.300 metri cubi pe secundă (mc/s), în primele cinci zile ale intervalului de prognoză, apoi în scădere până la valoarea de 4.000 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie, de 5.350 mc/s.

    Prognoza emisă de Institutul Național de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la data de 15 iulie 2023, arată că este posibilă scăderea nivelului celui mai important râu din țară, care ar putea afecta serios irigațiile în zonă.  Pe lângă apariția secetei și scăderea debitului Dunării, mai există probabilitatea în care debitele râurilor de munte din țară vor crește, ca urmare a ploilor rapide de vară, spun hidrologii, potrivit Agerpres.

    INHGA: Debitul Dunării va scădea în luna iulie (foto? stirileprotv.ro)

    Debitele vor fi în scădere în aval de Porţile de Fier

    Pentru luna iulie, prognoza debitelor medii pe Dunăre la intrarea în ţară este de 5.350 mc/s, în timp ce maximele sunt estimate la 6.000 mc/s, iar minimele la 3.500 mc/s.

    În ceea ce priveşte râurile din România, în prima parte a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare.

    În partea a doua a intervalului, debitele vor fi relativ staţionare pe râurile din estul şi sud – estul ţării şi în scădere pe celelalte râuri.

    INHGA: Sunt posibile creșteri de niveluri pe anumite râuri, din cauza averselor prognozate în anumite zone

    Mia mult, hidrologii avertizează că pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de munte, ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă.

    Astfel, în luna iulie, regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu; între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Mureş (exceptând Târnavele) şi pe cursul superior al Prutului; între 50-80% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Someş (exceptând Lăpuşul), Crasna, Barcău, Târnava Mare, Târnava Mică, Olt, Argeş, Ialomiţa, pe cursul superior şi mijlociu al Bistriţei, pe cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei şi Trotuşului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului.

    Regimul hidrologic va fi între 30-50% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuş, Vedea, Buzău, Putna, Trotuş mijlociu şi inferior, pe cursul Siretului, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Sucevei şi Moldovei şi pe râurile din Dobrogea şi sub 30% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice ale Râmnicului Sărat şi Bârladului şi pe afluenţii Prutului.

    ”În luna iulie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de vest a ţării”, conform prognozei trimestriale emise de INHGA.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină