• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cea mai mare stație de irigat din țară a fost pusă integral în funcțiune după ce a fost scoasă din nămol

    Roxana Dobre -

    O stație de irigat care nu a mai fost decolmatată de aproape 25 de ani a fost scoasă din nămol, la Brăila. În ultimele patru luni, s-a lucrat cu două șalandre de mare capacitate, fiind excavați circa 105.000 metri cubi de deponii din uriașul bazin al stației care deservește 205.000 hectare de teren arabil.

    Ieri, miercuri – 5 iulie, cea mai mare stație de irigat din țară a fost repusă în funcțiune la întreaga capacitate, după ce a fost scoasă din nămol. Mai exact este vorba despre nișa de captare a apei, așa-numitul bazin de liniștire, a stației de la Spiru Haret care nu a mai fost decolmatat de aproape 25 de ani. Pompele de pe toate cele șapte nave plutitoare din componența stației erau permanent în pericol de a se înfunda cu mâl, pietre și alte aluviuni.

    Citiți și: Sfaturi de la un specialist. Două variante de finanțare pentru fermierii care vor irigații

    Cea mai mare stație de irigat din țară a fost scoasă din nămol (foto: obiectivbr.ro)

    Stația de irigații de la Spiru Haret a funcționat în ultimii ani ”la limită”

    Formată din șapte nave plutitoare, fiecare având la bord câte șase pompe de mare capacitate, stația de irigații de la Spiru Haret, cunoscută și sub denumirea IM Gheorghiu, a funcționat în ultimii ani pe muchie de cuțit din cauza faptului că nișa de captare a apei – așa-numitul bazin de liniștire – nu a mai fost decolmatată de mai mult de două decenii.

    ”Tot timpul riscam să rămânem cu sorburile în aer, fără a putea amorsa pompele, ori să le uzăm la maximum sau chiar să le distrugem din cauza mâlului, nisipului și deponiilor din apă”, a declarat Vasile Turcitu, directorul sucursalei brăilene a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) pentru Obiectiv Brăila.

    Anul trecut din cauza secetei și a debitului scăzut al Dunării, stația de la Spiru Haret a fost oprită timp de câteva săptămâni, exact în perioada când era mare nevoie de irigații pe cele 205.000 hectare de teren arabil deservite de această stație, în amenajarea Ialomița – Călmățui și Terasa Viziru.

    Pentru a nu se mai ajunge într-o astfel de situație și profitând de faptul că nivelul fluviului a fost mai crescut anul acesta, peste media multianuală, conducerea ANIF Brăila a luat decizia de a face o decolmatare a nișei de la IM Gheorghiu. Pentru că nu mai are utilaje proprii, ANIF a apelat la serviciile unei firme care deține două șalandre de mare capacitate (400, respectiv 200 de tone) și care, în condiții foarte dificile, începând cu luna februarie, a scos circa 105.000 metri cubi de aluviuni din bazinul de liniștire al stației.

    ”Neputându-se decolmata în flux continuu, aluviunile excavate azi din fața sorburilor, mâine se întorceau în același loc. Dar am depășit aceste momente, grație meseriașilor de pe șalande, al mecanicilor și excavatorului cu graifer. Care, pentru stabilitatea navei pe care lucra, avea nevoie ca aceasta să fie fixată cu piloni ajunși până la 7 metri adâncime. Din nișă au fost excavate, de la 3,5 m adâncime, 105.000 mc de deponii, transportate la câteva sute de metri, fără afectarea șenalului Dunării sau a terenului din zonă”, a mai spus directorul VasileTurcitu pentru sursa citată.

    Cea mai mare stație de irigat din țară a fost scoasă din nămol (foto: obiectivbr.ro)

    Citiți și: Irigații pentru Dobrogea. Fermierii din Tulcea și Constanța, pregătiți să acceseze fondurile UE pentru irigații

    Conducerea ANIF Brăila își amintește cu nostalgie de utilajele care erau disponibile în urmă cu câțiva ani, dar care acum sunt de negăsit. Este vorba despre draglina de mare capacitate DMH 1800, fabricată cu ani mulți în urmă la Promex. Sau de Ecoacvasistem Pelican B580, un excavator plutitor cu funcții multiple de dragare, fabricat după anul 2000, ca prototip, tot la fosta mare uzină brăileană.

    Vestea bună este că așa, cu utilaje ale unor firme partenere, ANIF Brăila a reușit să curețe de aluviuni bazinul de liniștire de la Spiru Haret, astfel că, miercuri, 5 iulie, stația a fost repusă în funcțiune la întreaga capacitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!