• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Irigații pentru Bărăgan. Fermierii din Ialomița și Călărași, pregătiți să acceseze fondurile UE pentru irigații

    Adrian Radu -

    Asociația Forța Fermierilor, compania Rodbun și grupul Agrointeligența au continuat seria întâlnirilor cu fermierii pe tema irigațiilor. Astfel, mai mulți agricultori din județele Ialomița și Călărași au fost prezenți în comuna Gheorghe Lazăr pentru a sta de vorbă cu reprezentanți ai instituțiilor cu putere de decizie în România.

    Evenimentul “Irigații pentru Bărăgan” s-a desfășurat joi, pe 6 iulie, în Ialomița, în comuna Gheorghe Lazăr, acolo unde fermierii au putut afla de la reprezentanții ANIF, AFIR, Apele Române, CEC Bank, Rodbun Grup, dar și de la firma de consultanță Gamma Technik care sunt condițiile prin care pot primi fonduri europene fie pentru înființarea, fie pentru modernizarea sistemelor de irigații.

    “Am făcut până acum întâlniri în Craiova, la Oltenița, în Iași, Vaslui, Tulcea, Constanța. Au fost de bun augur, pentru că au fost discuții directe. Ne propunem să fie cât mai interactiv tot acest proces. Există probleme legate de birocrația noastră în relație cu ministerele sau, mai bine zis, cu obținerea documentației. Și aici avem oameni foarte bine pregătiți”, a declarat Octavian Petrescu, director executiv Rodbun.

    Nicolae Drogeanu, Director AFIR Ialomița, le-a explicat celor prezenți cele două măsuri din noul Plan Național Strategic care se referă la finanțarea irigațiilor. “DR 25 – Modernizarea infrastructurii de irigații este o intervenție în care beneficiarii eligibili sunt OUAI-uri, suma este de 1,5 milioane euro per proiect, OUAI-urile modernizează și reabilitează structuri deja existente. La măsura DR 26 – Sisteme de irigații, beneficiarii sunt privați și se acordă 500.000 euro per proiect, sunt 102 milioane de euro, 65% este partea de ajutor nerambursabil, diferența de 35% fiind în sarcina fermierului”, a spus Drogeanu.

    Înființarea de OUAI (Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații) este o condiție obligatorie pentru accesarea de fonduri pentru proiecte de reabilitare – DR 25. Cum birocrația este un lucru care-i face reticenți pe fermieri, firma Gamma Technik, implicată de câțiva ani în implementarea de proiecte de irigații din surse proprii și din finanțări nerambursabile, vine către agricultori cu un pachet de servicii.

    Astfel, fermierii nu vor mai trebui să alerge în toate părțile pentru depunerea actelor. “Practic, ceea ce vă propunem noi este să aveți o relație doar cu o singură parte, să nu mai trebuiască să discutați, să colaborați cu foarte multe instituții sau companii private. Colaborați cu o singură persoană. Noi suntem implicați în relația cu fiecare, în fiecare etapă cu fiecare responsabil, urmărim ca lucrurile să se întâmple în termen, iar proiectul să fie depus la timp. ne ocupăm de toată documentația necesară funcționării OUAI-ului. Dacă toate actele OUAI-ului sunt OK, facem o simulare dacă proiectul pe care doriți dumneavoastră să-l depuneți este eligibil, are șanse să obțină finanțare. Dacă proiectul este OK ca șanse de a obține finanțare, venim cu un proiectant, căutăm cea mai bună soluție tehnică. Dacă avem și soluția tehnică, vă punem la dispoziție serviciile partenerilor noștri pentru ridicare topo, studiu geo, expertiză tehnică”, a spus Cătălin Pangrate, reprezentantul Gamma Technik.

    Din echipa Gamma Technik fac parte și consultantul Vasile Popa și Nicolae Dinu, fost consilier pe probleme de îmbunătățiri funciare în cadrul Ministerului Agriculturii. “Vă punem la dispoziție tot pachetul, începând de la constituirea dumneavoastră în organizații pentru accesarea de fonduri europene, continuând cu depunerea documentației la ANIF, la Minister, obținerea personalității juridice a dumnevoastră. Numai așa puteți accesa aceste fonduri. E păcat să ratați acești bani europeni, care sunt finanțabili 100%”, le-a transmis Nicolae Dinu celor prezenți.

    Reprezentant CEC Bank: Vom avea produse dedicate investițiilor în irigații

    Pe partea de finanțare, CEC Bank și-a reafirmat sprijinul pentru fermieri. De mai bine de un an, în cadrul acestei instituții bancare s-a înființat și o direcție pentru agricultură. “Vom avea produse fix pe partea aceasta de irigații, știți că partea de garantare o să fie, pentru că grantul este 100%, o să poată fi garantat de către FGCR sau de către Fonduri de garantare, 100%. O să fie, probabil, și o parte neeligibilă pe care banca v-o poate finanța. Suntem flexibili pe partea aceasta de acordare de credite”, a explicat Daniel Mitrache, Manager Agri CEC Bank.

    Sorin Lache și Marius Pirpiliu, directori adjuncți de la ANIF Ialomița, i-au asigurat pe fermierii din județul pe care-l reprezintă că vor accelera procesul de elaborare a documentațiilor, pentru ca toate lucrările legate de sistemele de irigații să fie duse la bun sfârșit.

    Fermierii interesați să acceseze fonduri pentru sisteme de irigat beneficiază de sprijinul Asociației Forța Fermierilor și a partenerilor pe partea de consiliere și consultanță care pot asigura asistență pentru tot ce înseamnă accesarea banilor europeni, inclusiv componenta de avizare, proiectare și de înființare OUAI. Pentru mai multe detalii, puteți lua legătura cu reprezentanții AFF la numărul de telefon: 0733.528.655 sau pe e-mail contact@fortafermierilor.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații