• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Funcționar APIA, condamnat pentru că a trecut terenul unui fermier pe cererea altui fermier

  Roxana Dobre -

  Un consilier de la APIA Alba a fost condamnat la închisoare pentru corupție după ce a lăsat fără subvenție un fermier și a transferat terenul altui beneficiari de plăți.

  Tribunalul Alba a decis să condamne un fost consilier superior de la APIA la o pedeapsa finală de 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică și folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

  Acesta fusese trimis în luna ianuarie în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia după ce ar fi transferat peste 11 hectare de teren aparținând unei persoane, fără acordul acesteia, pe cererea altui fermier, care implicit a încasat și subvenția.

  Citiți și: DNA: Subvenții APIA pentru pășuni, încasate cu animale fictive

  Un fost consilier superior al APIA a transferat peste 11 hectare de teren de la un fermier la altul, ilegal

  Tribunalul Alba a comunicat printr-o decizie că Dumitru Ranca este condamnat la o pedeapsă acumulată de 2 ani şi 4 luni închisoare.

  ”Condamnă inculpatul Dumitru Ranca la pedeapsa de 1 an şi 9 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică. În baza art. 18/1 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 396 alin 10 Cod procedură penală condamnă acelaşi inculpat la o pedeapsă de 1 an şi 9 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al uniunii europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. (…) Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani. (…) Contopeşte pedepsele la care a fost condamnat şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 9 luni închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă aplicată (1/3 din 1 an şi 9 luni = 7 luni), rezultând o pedeapsa finală de 2 ani şi 4 luni închisoare”, se arată în decizia judecătorilor.

  Citiți și: Angajată de la Registrul Agricol acuzată de DNA că a obținut subvenții cu acte false

  Conform sursei ciatate, pe durata termenului de supraveghere inculpatul va fi obligat să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

  Fostul angajat al APIA va executa muncă în folosul comunității

  În continuarea sentinței judecătorii mai arată că pe durata termenului de supraveghere Serviciul de Probaţiune Alba va impune inculpatului obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat și obligaţia prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii timp de 90 de zile. În baza art. 404 alin. 2 C.pr.pen. obligaţia de a presta o muncă în folosul comunităţii va fi executată în cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba Iulia sau în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

  ”În baza art. 91 alin. 4 Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 alin.1, 4 Cod penal respectiv asupra faptului că, pe parcursul termenului de supraveghere nerespectarea cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau neexecutarea obligaţiilor impuse sau stabilite de lege, sau săvârşirea unei noi infracţiuni, va atrage revocarea suspendării şi executarea pedepsei în întregime. (…) Obligă inculpatul la plata sumei de 916,55 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se mai arată în decizie.

  Fostul funcționar a transferat peste 11 ha de teren aparținând unei persoane, fără acordul acesteia, pe cererea altui fermier

  Procurorii DNA Alba Iulia au informat în luna ianuarie că au trimis în judecată un consilier superior în cadrul APIA (la data comiterii faptelor), acuzat de fraudă informatică și folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false.

  Acesta ar fi transferat prin accesarea sistemul informatic al APIA peste 11 hectare de teren aparținând unei persoane, fără acordul acesteia, pe cererea altui fermier.

  Rezultatul acestui demers fiind obținerea de către cel din urmă a sumei de 21.508 lei.

  Ulterior, fermierul i-ar fi dat suma respectivă de bani inculpatului Dumitru Ranca, acesta din urmă pretextând că o va remite mai departe adevăratului beneficiar, respectiv persoana căreia i-ar fi fost transferată abuziv suprafața de teren menționată mai sus.

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.


  Te-ar mai putea interesa

  O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar