Astăzi, în România: Grindină uriașă, vijelii care au luat acoperișul caselor și au smuls copacii!
Oana Timar -Furtuni cumplite în mai multe locuri din țară în această după-amiază și seară. Grindină de dimensiunea oului de găină, vijelii cu rafale care au distrus acoperișuri și au smuls pomii din rădăcină sunt fenomene raportate în mai multe județe din România, lovite de avertizările meteo emise astăzi de Administrația Națională de Meteorologie.
Horezu, județul Vâlcea, este locul unde localnicii s-au trezit astăzi ”bombardați” cu bucăți de gheață de dimensiuni cum nu le-a mai fost dat să vadă. Grindina cât un ou mare de găină a căzut timp de mai multe minute în mijlocul unei furtuni de care oamenii s-au adăpostit cum au putut, cu gândul la animalele care, îngrozite, răgeau din adăposturi.
În județul Bistrița Năsăud, orașul Bistrița și împrejurimile au fost lovite astăzi de o vijelie în care rafalele au depășit 80-85 de kilometri la oră. Un vânt chiar mai puternic, de 90-100 km/h a fost în județele Neamț și Suceava, în localitățile Farcașa, respectiv Moara. Aici vijelia a distrus acoperișurile caselor și ale clădirilor.
Vă reamintim că până mâine dimineață, vineri, 14 iulie, ANM a emis o avertizare meteorologică de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Alerta include un cod galben și unul portocaliu, numărul regiuniloe afectate fiind semnificativ, așa cum se vede în harta de mai jos.
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 13 iulie, ora 10:00 – 14 iulie, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 08:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
În intervalul menționat în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).