Raportul USDA iulie 2023 – noi estimări de producție. Scad prețurile
Violina Gorcinschi -Raportul de iulie emis de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii – USDA a avut efecte imediate în piața mondială de cereale. Cel mai mare impact a fost pe bursa de cereale de la Chicago, acolo unde cotațiile pentru grâu, rapiță și porumb au scăzut.
Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii a prezentat pe 12 iunie previziunile actualizate pentru luna iulie privind piața de cereale. Ca urmare a evaluării specialiștilor americani, prețurile au scăzut cu două cifre în SUA. Și în Europa, cotațiile la porumb, grâu și rapiță au scăzut la mijlocul acestei săptămâni, în ciuda faptului că producția pentru UE a fost redusă în analiză.
În raportul USDA de iulie 2023, estimările pentru recolta de grâu au crescut în SUA, în timp ce au scăzut, cu 2 milioane de tone în Europa și Canada. Așteptările privind producțiile din Ucraina și Rusia nu au fost schimbate, dar în cazul Federației Ruse, USDA estimează exporturi record.
Miercuri seară, pe 12 iulie, USDA a lansat raportul privind estimarea cererii și ofertei globale de cereale în luna iulie (WASDE). Imediat după aceea, prețurile de pe bursele din SUA au devenit negative și au rămas la acel nivel până la închiderea pieței. Aproape toate contractele de porumb, soia și grâu au scăzut cu două cifre la Chicago. Prețurile au scăzut și în Europa, dar nu la fel de brusc – USDA a estimat o scădere la recolta europeană de grâu, precum și la cea din porumb, a relatat Agrarheute.
Conform raportului USDA, experții se așteaptă ca producția și randamentul de porumb și soia din SUA pentru 2023-2024 să fie mai mari decât previziunile pieței, ceea ce nu poate să nu aibă efect asupra prețurilor. „Raportul USDA a năruit orice fel de speranță pe care o căutau piețele de cereale. În absența unor știri proaspete optimiste, prețurile vor fi doar în scădere”, a precizat Naomi Blohm, senior analist la Total Farm Marketing.
În următoarele săptămâni, cotațiile vor continua să fluctueze până când va fi mai clar cum va fi vremea în luna august. „Pentru porumb, în timp ce USDA consideră puțin probabil un randament record, există rezerve cu privire la scăderea potențialelor câștiguri, lăsând spațiu pentru o nouă reducere a veniturilor pentru viitorul raport din august. Între timp, comercianții și analiștii vor analiza mai îndeaproape imaginile din satelit ale culturilor de porumb pentru a- și face o idee mai bună asupra potențialului randament”, se arată în raportul USDA.
Recoltă mai mare de grâu în SUA, exporturi record din Rusia
Estimările USDA pentru producția de grâu din SUA au crescut cu 2 milioane de tone, ajungând la 47,3 tone, datorită randamentului și suprafețelor mai mari, lucru care a dus la creșterea ofertei. În schimb, așteptările pentru producția de grâu din Europa au scăzut cu 2 milioane de tone, la 138 milioane de tone. La fel este și cazul Canadei, unde USDA a revizuit recolta de la 37 milioane de tone la 35 milioane de tone.
Pe de altă parte, recolta de grâu din Rusia a rămas estimată la 85 de milioane de tone, iar prognoza pentru Ucraina a rămas, de asemenea, neschimbată, la 17,5 milioane de tone.
Previziunile de export de grâu din Rusia au atins un nou record, de 47,5 milioane de tone, în timp ce cele pentru Europa au rămas la fel, la 38,5 milioane de tone, cu 4,5 milioane de tone mai mult față de anul precedent.
Așteptările de export pentru Ucraina au rămas, de asemenea, neschimbate, la 10,5 milioane de tone.
USDA a stabilit stocurile globale de porumb pentru 2023-2024 la 266,5 milioane de tone, mai puțin față de luna trecută, când așteptările erau la nivelul de 270,7 milioane de tone.
Abundență de porumb în SUA, în ciuda secetei
Estimările pentru cererea de porumb nu au suferit modificări, rămânând ridicate. Se așteaptă o recoltă mare, iar prețurile se mențin la un nivel accesibil. „Pentru 2023-2024, se estimează că producția de porumb din SUA va crește cu aproximativ 1,4 milioane de tone de la o lună la alta (și 40 de milioane de tone de la un an la altul!) datorită suprafeței mai mari plantate și recoltate”, a precizat raportul USDA.
Aceste vești bune vin în contextul unei perioade cu precipitații cu mult sub medie în statele cultivatoare de porumb din Midwest.
„Estimările randamentului porumbului nu au scăzut atât de mult pe cât se așteptau comercianții. Pe fondul cifrelor slabe ale exporturilor și a unei prognoze meteorologice favorabile, piața încearcă să găsească un nivel scăzut, dar pare să nu reușească să facă acest lucru”, au spus analiștii americani.