Fermierii, între vânzarea la recoltă și stocarea producției
Roxana Dobre -Dilema momentului pentru fermierii români privește în acest moment valorificarea recoltei. Cu investiții foarte mari făcute în producțiile din acest an, agricultorii se întreabă ce este mai rentabil: să vinzi la recoltare sau să stochezi în așteptarea unui preț mai bun?
Fermierii din mai multe zone ale țării spun că producțiile din acest an au fost satisfăcătoare dar prețul din plin sezon este unul sub așteptări. Fie că vând din câmp sau au ales să stocheze, producătorii agricoli încearcă să obțină un preț cât mai bun pentrurecoltă. În avantaj sunt cei care au semnat contracte în avans și au stabilit un preț bun pentru recoltele din acest an.
Citiți și: Preț grâu 2023, producție. Preț pe tonă direct din fermă, la recoltare
Nina Gheorghiță, Brăila: Nu ne permitem să stocăm. Avem nevoie de bani pentru rate și inputuri
Vicepreședintele LAPAR, Nina Gheorghiță, este și fermier din zona Bărăganului, în județul Brăila. Aceasta spune că în acest an a fost nevoită să vândă recolta direct din câmp pentru a evita cheltuielile cu stocarea. Prețurile obținute la grâu și rapiță nu sunt mari dar ajută ferma să suporte cheltuielile curente astfel încât să supraviețuiască unui nou an agricol.
”Orz nu am avut, ci doar rapiță și grâu. Din ce am recoltat până acum, la rapiță ne-am închis undeva la 3.060 de kilograme pe hectar. Noi ne-am închis pe un preț mediu de 2 lei/kilogram pentru că am semnat niște contracte și când rapița era 2,3 lei și atunci am contractat prima dată 1.000 kg la hectar, apoi am mai contractat pentru încă 1.000 și diferența am vândut-o la recoltă. Deci pentru noi prețul mediu anul acesta a fost 2 lei pe kilogram, dar nu în câmp la recoltare, ci venind cu niște contracte futures din spate, semnate cu mai bine de două luni în urmă”, a spus Nina Gheorghiță pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Aceasta a subliniat că nu a putut stoca din recoltă din cauza necesității actuale pentru bani în fermă, pe a achita ratele la bancă dar și inputurile. ”Nu putem să stocăm, nu ne permite cash-flow-ul. Am fost obligați să vindem pentru că noi agricultura, avem două momente în care plătim și inputurile și ratele la bănci, la recoltare. În fiecare an, înainte de 2020, când puteai să-ți faci niște calcule, puteai să prevezi exact, cumva piața urma niște niște cicluri, relația aceasta între cerere și ofertă parcă nu era atât de viciată ca acum și stocam. Stocam. Acum nu am făcut-o, pur și simplu a trebuit să vindem pentru că avem rate pe care trebuie să le achităm și alți bani nu mai avem de unde să împrumutăm ca să suporți o cheltuială a stocului – că și stocul înseamnă niște costuri, costuri de stocare pe care trebuie să ți le permiți și după aceea să vezi cum le achiți”, a mai spus fermiera.
În privința culturii de grâu, în ferma Ninei Gheorghiță s-au obținut o medie de 6.200 de kilograme la hectar și un preț mediu de 1 leu pe kilogram.
”La grâu cred că terminăm astăzi (vineri, 14 iulie n.r) și noi sperăm să fim undeva în jurul cifrei de 6.200 de kilograme pe hectar, media pe fermă, cu variații începând de la 3.500 și până la 8.000 de kg în funcție de necesarul de apă pe care l-a avut plantele la dispoziție și sigur, istoricul fiecărei parcele pe care am recoltat-o, pentru că am avut și la neirigat”, a mai arătat vicepreședinta LAPAR.
Prețul grâului a variat între 1,1 lei pe kilogram și chiar 90 de bani dar prețul mediu cu care Nina Gheorghiță va închide campania 2023 este de 1 leu pe kilogram. ”Am început de la 1,1 lei până la 0,9 de bani deci cam un 1 leu pe kilogram ne vor închide prețul mediu de vânzare. Dar v-am zis că anul acesta nu ne-am putut permite nici la rapiță, nici la grâu să stocăm nimic, pentru că avem nevoie de bani”, a mai explicat fermiera.
Citiți și: Glosa, cel mai popular soi de grâu românesc, devine exclusivitate Rodbun!
Vasile Balcan, Neamț: Nici prin cap nu îmi mai poate trece să mai țin recolta în stoc
Vasile Balcan, administratorul Marsat SA Roman, fermier din zona Moldovei care lucrează o suprafață cumulată de peste 3.300 ha, Membru al Senatului Asociației Forța Fermierilor (AFF) se ocupă atât cu producția de cereale, dar și cu depozitarea și furnizarea de inputuri. În privința producțiilor din ferma proprie, Vasile Balcan spune că a vândut recolta și nici nu se gândește să mai stocheze. ”Trecând la ce s-a întâmplat în fermă noi am recoltat acum orz și rapiță. La orz am vândut. Nici prin cap nu îmi mai poate trece să mai țin în stoc, în condițiile în care zilnic prețurile se modifică, de cele mai multe ori se modifică în minus. Cantitățile acestea foarte mari continuă să vină din Ucraina, deci nu-i redus fluxul sub nicio formă chiar dacă există interdicția de import. Sunt așa-zisele contracte de dinainte de luna mai cu acte adiționale de sute de mii de de tone, plus că sunt cele două zone libere, la Galați, la Constanța unde efectiv să fac numai documentele acolo și marfa circulă bine-mersi în țară sau pe export direct și atunci producția românească este foarte greu să fie vândută. În anii din urmă erau toți traderii aceștia internaționali, când făceam un tren nou la vânzare, făceam un fel de licitații pe el, acum mă rog și accept prețul zilei fără să mai comentez”, a mai subliniat fermierul din zona Moldovei.
Balcan a completat că la orz a avut așteptări mari, de 8-9 tone la hectar dar care s-au concretizat în 5,7 tone. ”La orz am avut niște așteptări mari pentru că, la vedere, cultura se prezenta foarte bine. Probleme noi am avut cu seceta, am avut vreo două luni în această primăvară când a plouat și practic din așteptările de la 8-9 tone noi am făcut 5,7 tone. Ori cu 5,7 tone vândut la 750 lei tona, vă dați seama că nu putem acoperi. Deci cheltuielile fără arendă și recoltare erau deja de 48 de milioane la orz”, a dezvăluit Vasile Balcan.
Și la rapiță producția a fost una sub așteptări, de 2-5 tone la hectar, deși evaluările arătau 3-4 tone. ”La rapiță, și mai puțin. Rapița îmi promitea, cum arăta cultura la evaluările înainte de faza de înflorit, 3-4 tone fără probleme și am făcut 2,5 tone”, a mai punctat producătorul agricol.
O producție bună însă s-a înregistrat în ferma lui Vasile Balcan la grâu, unde, deși nu a încheiat recoltatul, a înregistrat până acum o medie de circa 7 tone pe hectar. ”La grâu am prins ultimele ploi, își mai arată efectul umiditatea pe care am avut-o în ultima perioadă, zilele acestea ne-au cam ținut pe loc ploile și n-am reușit să recoltăm decât câteva sute de hectare, dar în jur de 7 tone. La preț am dat cu 850 lei/tona dar să spunem că este bine pentru cei care fac 7-8 tone dar cine nu a făcut tehnologia până la capăt cu fertilizare și tot ce trebuie, tratamente, clar au avut și puțin cheltuieli mai mici, dar nu mult. În schimb, dacă au făcut 4-5 tone au clar deficit economic”, a mai subliniat agricultorul.
Cosmin Micu, Arad: Tot timpul am câștigat cât am stocat marfa
Cosmin Micu, fermier din Mănăștur, județul Arad este unul dintre producătorii agricoli care au ales să stocheze producția în acest an. Acesta a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că din experiența anilor trecuți tot timpul a ieșit în câștig când a stocat marfa.
”La orz am scos o producție de 6.400 de kilograme la hectar și am ales să stochez, prețul este foarte mic, mi s-a făcut o ofertă de 0,65 de lei. La rapiță am scos 4.848 de kilograme și am vândut doar o parte cu 1.850 de lei tona. Am intrat și la grâu, iar producția este între 7.500 de kilograme pe hectar și 8.500 de kilograme, dar încă nu am finalizat recoltatul. Nu vând acum grâu, ci îl stochez. Eu stochez, nu înseamnă că dacă anul trecut a fost o evoluție negativă a prețului, și anul acesta trebuie să fie la fel. Până la urmă nimeni nu știe și nu îți poate spune care este evoluția. Eu tot timpul am câștigat cât am stocat marfa. Nu am cerut ofertă pentru că nu am interes să vând acum, nu vând”, a spus fermierul.