Comerţ alimentar

Lozul cel mare: China dă undă verde pentru importurile de carne de vită din Irlanda

O serie de produse agroalimentare provenind din Irlanda vor avea liber începând de anul viitor, pe piața din China. Cea mai importantă decizie a fost luată privind importul de carne de vită, pentru care embargoul a fost ridicat, iar primele cantități ar putea pleca din Irlanda către Asia în prima parte a anului viitor.

Reușita diplomatică aparține unei delegații care se află zilele acestea la Beijing, purtând mai multe discuții despre schimburile comerciale între China și Irlanda. Au fost semnate mai multe acorduri, inclusiv privind genetica bovinelor și a laptelui praf fabricat în Irlanda și care va fi exportat în Asia. Totuși, vestea cea mare a venit pentru fermierii europeni referitor la deschiderea pieței chineze pentru carnea de vită din Irlanda.

”A fost o zi foarte bună. Autoritatea chineză pentru siguranța alimentară – ASQIQ, instituție foarte serioasă, a decis să colaboreze cu noi”, a anunțat Simon Coveney, minsitrul agriculturii de la Dublin.

enda-kenny-china-i”Practic, ne-au transmis că au încredere în Irlanda. Acum trecdem la faza finală în care o mare echipă de medici veterinari și inspectori chinezi ne vor vizita în Decembrie, fiind posibil ca această piață să se deschidă pentru noi în prima jumătate a anului viitor”, a mai adăugat Coveney.

Anunțul vine la scurt timp după ce și SUA și-a dat acordul pentru reluarea importurilor de carne de vită din Irlanda, așa că produsele europene sunt așteptate să poată fi comercializate și peste Ocean chiar înainte de Crăciun.

Până în prezent, doar șapte state din lume au acces pe piața chineză de carne, iar Irlanda este singurul stat din UE care a reușit să trezească cu adevărat interesul autorităților asiatice.

Cu o populație totală de 1,35 de miliarde de oameni, China este o piață uriașă pentru fermierii irlandezi, care deja exportă cantități uriașe de carne de porc – în valoare de 40 de milioane de dolari pe an.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu