• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea domnului Lee, coreeanul care a spart piața cu cele mai ieftine solarii ”la cheie” din România

    agrointeligenta.ro -

    Cel mai ieftin solar de legume din România este, cel mai probabil, cel importat din Coreea de Sud de o firmă din județul Prahova. Numele antreprenorului care a spart piața cu solarii la cheie este Lee Eun Haeng și, în ciuda faptului că nu avea habar de agricultură când a venit în România, asiaticul a știut cu ce să îi atragă pe clienții de aici: ce mai mic preț și servicii complete.
    Lee Eun Haeng, sau domnul Lee, așa cum îi spun angajații, este din Coreea de Sud și în urmă cu mai mulți ani a venit în România pentru a începe o afacere. Fără a se gândi inițial că va lucra în agricultură, coreeanul a ajuns să aducă în țara noastră primele solarii la cheie, idee care a fost ulterior copiată și de alții.

    Domnul Lee a venit în România cu gândul unei afaceri în domeniul extracției de piatră, așa că a achiziționat un teren în Prahova și s-a pus pe treabă. Din păcate zona în care avea terenurile, satul Perșunari din comuna Cocorăştii s-a dovedit a nu fi potrivită pentru ceea ce avea el în plan așa că a trebuit să renunțe.

    Nu a plecat însă din România și, după ce a avut niște probleme de sănătate, dar și din cauza dorului de legumele de acasă, a decis să se reorienteze și să își cultive propriile legume proaspete.

    Pentru terenul pe care îl deținea a comandat de acasă, din Coreea de Sud, primele solarii pentru a începe să planteze legume în vederea consumului propriu. Totul se întâmpla în urmă cu șase ani, iar de atunci a rămas în acest domeniu. Acum domnul Lee este ajutat de fratele său cu afacerea din România și împreună au pus pe picioare o fermă care și produce legume, dar vinde și solarii.

    DSC_0012

    ”La început am plantat pentru consumul nostru, apoi, pentru că aveam suprafețe mai mari de teren am început să cultivăm tot mai mult și am intrat în comerț și distribuiam comunității asiatice. Fiind, însă, lângă DN, multă lume care circulă în zonă lumea vedea solariile, se opreau și întrebau de ele. La început au adus 10 solarii pentru ei, iar ulterior s-a decis să aducă din Coreea astfel de solarii și pentru comerț și așa a început această afacere. Acum avem ferma noastră proprie de 3.500 metri pătrați de solarii în care producem legume și suntem unic importator al acestor solarii din Coreea de Sud”, povestește Nicoleta Stanciu, sales manager al companiei și persoana care a stat alături de domnul Lee în tot acest timp.

    Secretul cu care Huns Industry a spart piață a fost serviciul complet, adică solarul la cheie: ei nu doar vând solarul complet, cu sistem de aerisire și de irigare prin aspersiune sau picurare (la alegere), dar îl și montează pe proprietatea clientului și garantează că va rezista timp de 6 ani. ”Am fost primii care am adus în România conceptul de solar la cheie. Tot noi am adus prima dată sistemul de aerisire cu macara. Între timp au fost alții care ne-au copiat: au vopsit macaraua, au imitat sistemul de prindere a foliei, au mai băgat într-un plastic sârma, sau altele”, spune directorul de vânzări a companiei.

    Principiul afacerii cu solarii: să fie ieftine și practice

    Solariile aduse de domnul Lee în România sunt mai ieftine decât cele clasice, au o structură diferită și se montează foarte repede în locul în care cumpărătorul dorește, existând și posibilitatea mutării lor. ”Principiul după care ne-am bazat când am început să vindem aceste solarii a fost că ele trebuie să fie ieftine și practice. În România, prețul legumelor este mic, așa că trebuie o investiție mică și trebuie să poată fi mutat dintr-un loc în altul deoarece se știe că după ce se cultivă mai mulți ani la rând legume pe același loc, trebuie făcută o rotație. Montajul este foarte rapid, de exemplu un solar de 300 de metri pătrați se realizează într-o zi și jumătate”, explică Nicoleta Stanciu care spune că prețul unui solar pornește de la 13.33 euro/mp.

    Solariile-hobby, jumătate din vânzări

    Potrivit reprezentanţilor domnului Lee, jumătate dintre cei care cumpără solarii de la ei sunt persoane pasionate de legumicultură care doresc să cultive la ei în grădină. ”Clienții care vor solarii hobby sunt foarte mulțumiți, în principal de faptul că montarea este rapidă. Dacă vine cineva și spune că vrea un solar mâine, a doua zi îi livrăm solarul și în ziua următoare îl are gata, la cheie. Avem însă și solarii mari, făcute pe fonduri europene, sau pentru persoane care au ferme de legume și care comercializează. Cel mai căutat model al nostru este 6×50, acesta este și cel mai rentabil pentru că acolo nu avem pierderi, folia pe care noi o avem este de 10×55 și nu avem pierdere de folie așa că putem oferi un preț bun. Costul variază de la un model la altul, în cazul celor mici este mai mare, iar cu cât crește mărimea solarului cu atât este mai ieftin. Asta pentru că anumite elemente se folosesc indiferent de mărime. De exemplu macaraua de aerisire, indiferent că ai un solar de 120 de metri sau unul de 10 metri tot trebuie să folosești două”, mai spune sales managerul de la Huns Industry.

    DSC_0035 DSC_0025


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!