Furaje, seminţe, îngrăşăminte

Al doilea mare producător de îngrăşăminte chimice din Europa va fi polonez

Autorităţile de la Varşovia grăbesc fuziunea a doi importanţi producători polonezi de îngrăşăminte chimice, Azoty Tarnow (Zaklady Azotowe w Tarnowie-Moscicach SA) şi ZA Pulawy (Zaklady Azotowe Pulawy SA), mişcarea având drept consecinţă şi formarea unui gigant european, al doilea ca mărime din Uniunea Europeană.

Demersul autorităţilor de la Varşovia este o reacţie la încercarea producătorului rus de îngrăşăminte Acron de a prelua Azoty Tarnow. După deschiderea discuţiilor finalizată cu un refuz, ruşii reveniseră cu o ofertă “îndulcită” în care erau dispuşi să plătească 50% peste preţul mediu din ultimele şase luni pe acţiune în încercarea de a achiziţiona două treimi din compania poloneză, propunere valabilă pînă la mijlocul lunii iulie.

Cu două zile înainte de expirarea acestei oferte, acţionarii Azoty Tarnow au votat majorarea capitalului social cu 240 de milioane de zloţi (70 de milioane de dolari, 57 de milioane de euro) sub forma unor noi acţiuni oferite la schimb cu acţiuni ale ZA Pulawy.

Ministrul polonez al Trezoreriei, Mikolaj Budzanowski a calificat oferta rusă pentru Azoty Tarnow o preluare ostilă, confirmând opţiunea statului pentru fuziunea dintre aceasta şi ZA Pulawy.

“Avem şansa de a crea un lider polonez şi european în sectorul chimic, care datorită dimensiunii şi diversităţii operaţiunilor dar şi a sinergiilor pe care le va determina va fi capabil să aibă rezultate mai bune şi să asigure câştiguri superioare acţionarilor săi” a declarat acesta citat de Wall Street Journal.

Statul polonez este acţionar în ambele companii deţinând 32% din Azoty Tarnow şi 51% din ZA Pulawy.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu