• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se îngrijește Vinca, trandafirul deșertului

    Cristina Iacob -

    Vinca minor sau Cataranthus (Catharanthus roseus) este o plantă ornamentală preferată de mulți români pentru că este foarte rezistentă. Cum se îngrijește Vinca, cât de des se udă, dar și cum se înmulțește, ce boli și dăunători o pot afecta, vă spunem în acest articol.

    Ica Titiliuc, producător de flori din Căciulați, Ilfov, a explicat în cadrul rubricii ”În Grădina Danei”, realizată de Dana Constantinescu în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, cum se îngrijește Vinca, o floare poreclită de români „trandafirul deșertului”.

    Vinca sau saschiu de Madagascar este planta ideală a persoanelor care încă învață cum să îngrijească o plantă. Nu necesită multă îngrijire și este deosebit de frumoasă. ”La noi la români se mai numește și „trandafirul deșertului”, o consideră o floare deșertică, rezistentă la multă secetă. Dacă o uiți trei zile fără apă, ea își revine, nu moare ca alte plante.”, a explicat Ica Titiluc în cadrul interviului.

    Vinca minor înflorește de la începutul verii până toamna târziu. Astfel, perioada de înflorire la Cataranthus începe din luna iunie și se încheie la finalul lunii octombrie, dacă planta este bine îngrijită.

    Vinca minor

    Tipuri de Vinca

    Vinca minor este de două feluri: vinca curgătoare și vinca de grădină.

    Culorile florilor de saschiu sunt variate și pot porni de la un roșu închis, roșu cu dungulițe negre, ajungând la nuanțe de roz, portocaliu.

    Vinca – cel mai bun loc de creștere

    Vinca nu este o floare pretențioasă însă este esențial să o ținem într-o zonă cu mult soare. ”Vinca are nevoie de soare, dar îi place și o semi-umbră. Preferă soarele de după-amiază.”, a subliniat producătoarea.

    Solul de care are nevoie vinca este nisipos, calcaros, argilos sau lutos.

    Cât de des trebuie udată Vinca minor

    Vinca este o plantă ornamentală care tolerează bine perioadele în care nu reușiți să o udați. Este de preferat, dacă vreți să aveți flori frumoasă, să udați această plantă o dată la trei zile la ghiveci și de două ori pe săptămână, când nu sunt ploi, iar floarea este în grădină.

    Udarea plantelor de Cataranthus trebuie făcută regulat mai ales primăvara și vara. Irigarea nu trebuie făcută în exces, ci doar pentru a se menține umiditatea solului.

    Vinca, trandafirul deșertului, la ghiveci

    Vinca minor – îngrijire

    Vinca este o plantă care are nevoie de puține lucrări de îngrijire. Se practică ciupirea la plantele de vinca pentru a le ajuta să aibă ramificații mai bogate și, implicit, mai multe flori. Frunzulițele și florile uscate nu necesită a fi îndepărtate, ele cad singure și trebuie doar adunate de la baza plantelor.

    Fertilizarea florilor de vinca se face bilunar primăvara și vara, cu îngrășăminte ce conțin azot și sunt dedicate plantelor ornamentale. Aplicarea îngrășămintelor se întrerupe pe timpul iernării.

    Tăierea florilor de vinca se face după ce acestea s-au uscat. Îndepărtarea lor de pe plantă se face cu foarfecă de grădină sau un cuțit bine spălat.

    Vinca rezistă iarna

    Vinca este o floare rezistentă, dar iarna îi pune probleme dacă temperaturile sunt foarte scăzute. Dacă florile sunt la ghiveci, se recomandă mutarea lor în interior în sezonul rece. Afară, vinca rezistă iarna fără probleme până la temperaturi de circa -10 grade Celsius. Alte surse menționează o toleranță a plantei până la -30 de grade Celsius.

    O plantă rustică, Vinca tolerează foarte bine și verile călduroase, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

    Catharanthus roseus este o plantă ornamentală foarte rezistentă

    Vinca minor – boli și dăunători

    Cea mai freceventă problemă ce apare la vinca este putrezirea rădăcinilor. Această situație apare la udările prea frecevente sau în exces. Dacă frunzele se ofilesc și înflorirea nu se declanșează, puteți lua în calcul să revizuiți planul de fertilizare.

    Dacă vinca nu înflorește, mutați planta într-un loc mai însorit. Puteți chiar să încercați să mutați planta doar timp de câteva ore pe zi pentru a vedea dacă apare o ameliorare.

    Dăunătorii care pot apărea la vinca sunt păianjenul roșu, afidele sau coșenila. Pentru combaterea lor se folosesc insecticide precum Mospilan sau Mavrik.

    Culoarea florilor la Vinca minor pot varia

    Vinca – înmulțire

    Vinca se înmulțește cel mai frecevent din semințe, dar în România acestea sunt greu de găsit, așa că planta se cumpără ca răsad dau butași. Planta de Cataranthus produce semințe într-o teacă. Ele se recoltează când s-au uscat.

    Semănatul semințelor sau plantarea unui butaș de vinca se face într-un sol bine drenat, irigat și la care s-a adăugat îngrășământ.

    Dacă vreți să cumpărați butași sau răsaduri de vinca, Ica Titiluc atrage atenția să fim atenți la rădăcinilor hrănitoare, acestea trebuie să fie albe, iar în momentul în care scoateți floarea din ghiveciul de plastic, să o faceți cu grijă pentru a nu leza floarea și rădăcinile acesteia.

    Pentru a înmulți vinca, divizarea tufei se face primăvara sau toamna. Dacă alegem reproducerea prin butași de vinca, aceștia se recoltează primăvara. Se taie vârfurile de creștere cu o lungime de cel puțîn 10 centimetri, apoi de pe acestea se îndepărtează frunzele de la bază, iar crenguța se tratează în partea inferioară cu un produs de înrădăcinare. Butașul se pune apoi într-un vas cu un amestec de nisip grosier și sol fertil, compactand foarte ușor substratul după plantare. Recipientul se acoperă cu o folie transparență de plastic și se ține la umbră și cu temperatură constantă de 23-24 de grade Celsius. Solul trebuie menținut umed.

    După ce butașul prinde rădăcini și apar primii lăstari, vasul se mută mutat într-un loc cu lumină și de îndepărtează folia de plastic. Plantarea butașului de vinca se face când planta este suficient de puternică – se poate opta pentru o plantare în ghiveci sau în grădină.

    Plantarea se recomandă să fie făcută primăvara sau toamna, cu condiția să nu fie risc de îngheț, iar afară să fie o temperatură constantă de peste 5 grade Celsius.

    Vinca la ghiveci – preț la producător

    Deși costurile de producție au crescut semnificativ, familia Titiluc s-a străduit să nu crească cu mult prețul acestei flori, în momentul de față fiind de 15 lei de la producător.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!