• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Surse: Guvernul vrea să majoreze arenda la ADS și tarifele ANIF

    Roxana Dobre -

    Guvernul vrea să ia măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor bugetare, potrivit unor surse politice. Printre deciziile pe care vrea să le aplice se numără reducerea numărului de secretari de stat și subsecretari de stat cu 30% dar și actualizarea arendei pentru terenurile statului și ANIF.

    Executivul intenționează să aplice o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor de la stat. Printre măsurile care îi vizează direct pe fermieri se află actualizarea arendei de la Administrația Domeniilor Statului (ADS) și a tarifelor de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

    Citiți și: Cerere oficială pentru scăderea prețului după care se calculează arenda fermierilor

    Arenda pe care o încasează ADS pentru terenurile statului, actualizată

    Arendă actualizată la ADS

    PSD ar fi venit cu o serie de propuneri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Printre măsuri se află și comasarea sau desființarea unor instituții subordonate ministerelor, Guvernului sau Parlamentului, potrivit unor surse politice citate de Adevărul.

    Totodată, social democrații propun și actualizarea redevențelor practicate pentru terenurile statului, gestionate de Agenția Domeniilor Statului (ADS) care are în administrare peste 300.000 de hectare și încasează din arendă 2,5 milioane lei/semestru. Vizate sunt și redevențele încasate de ANIF.

    Citiți și: O nouă arendă record pentru terenurile agricole de la ADS: aproape 4.000 kg/ha pe an!

    Guvernul ar putea avea mai puțini secretari de stat

    Social democrații doresc și reducerea cu 30% a numărului de secretari de stat/subsecretari de stat și reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% în prezent la 8% din numărul total de funcții publice. Se precizează că pentru situațiile în care normativele de personal nu permit aplicarea acestora pentru constituirea serviciilor, direcțiilor și direcțiilor generale obligația se aplică în privința funcțiilor de conducere, respectiv un procent de funcții de conducere de maxim 8%.

    În prezent Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) are prevăzute 6 poziții pentru secretari de stat.

    O altă măsură propusă de PSD este acordarea voucherelor de vacanță numai pentru funcționarii publici cu un venit sub nivelul salariului brut de 10.000 de lei.

    Direcțiile județene sanitar-veterinare, în vizorul Guvernului

    De asemenea, se dorește și comasarea sau desființarea instituțiilor subordonate ministerelor/Guvernului/Parlamentului după regula generală. Mai exact „fiecare minister are în teritoriu la nivel național/județean o sigură autoritate națională/deconcentrată” și reduce cheltuielile de personal și funcționare cu minim 15%, dar și descentralizarea serviciilor publice de la nivel central către autoritățile publice locale acolo unde este posibil: sport, cultură, direcțiile de sănătate publică, direcțiile județene sanitar-veterinare, inspectorate școlare și trecerea lor în subordonarea/coordonarea/autoritatea autorităților publice locale.

    O altă măsură a social democraților prevede că instituțiile publice de subordonare centrală/locală aflate sub autoritatea /coordonarea /subordonarea autorităților centrale/locale trebuie să aibă un număr de peste 50 de posturi ocupate, cu atribuții care nu se suprapun cu ale altor instituții/autorități publice. Eventuala comasare a instituțiilor publice existente trebuie să conducă la o reducere a cheltuielilor de personal și funcționare cu 15% și a numărului de posturi efectiv ocupate de 50%.

    De asemenea, se dorește și reducerea cu 50% a numărului consilierilor, directorilor generali și directorilor generali adjuncți ai companiilor de stat/locale și limitarea indemnizațiilor (componenta fixă) la membrii Consiliilor de Administrație/Supraveghere/ Conducere la nivelul echivalent a 1,5 salariului mediu brut pe ramura de activitate unde își desfășoară activitatea compania, dar nu mai mult decât indemnizația lunară brută a unui secretar de stat.

    PSD mai propune și desființarea institutelor de cercetare/institutelor autonome care nu sunt relevante în actualul context socio-economic și comasarea/ absorbția/reorganizarea regiilor autonome/departamentelor de stat care nu se justifică pentru funcționare autonomă/independentă. Comasarea trebuie să aibă ca rezultat reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal și funcționare și o reducere cu 15% a posturilor efectiv ocupate.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Prețul rapiței 2024 la început de mai, în portul Constanța. Contracte importante pentru export Sate lovite de furia naturii, în prima zi de Paști. Grindina și viiturile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an