• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cerere oficială pentru scăderea prețului după care se calculează arenda fermierilor

    Oana Timar -

    Prețul scăzut al cerealelor dă peste cap calculele privind costurile cu arenda din acest an. După ce, la finalul anului trecut, Consiliile Județene au stabilit valori de peste 1 leu la prețul de referință la grâul pentru arendă, acum au apărut solicitări pentru ca nivelul arendelor să fie calculat și impozitat la un preț mediu de 0,75 de lei pentru un kilogram de grâu.

    Prețul grâului este folosit drept referință pentru plata arendei, iar calculele de la finalul anului trecut au fost date peste cap de situația actuală a banilor pe care fermierii îi încasează pentru producția din 2023. La nivelul județului Olt, Direcția Agricolă a solicitat deja o scădere a prețului mediu pentru kilogramul de grâu, iar cererea a fost aprobată vineri, 7 iulie, în Consiliul Județean Olt.

    În luna decembrie 2022, la nivelul județului Olt, prețul a fost stabilit la 1,2 lei/kg, însă fermierii s-au plâns că prețul stabilit nu mai are corespondent în piață, cerând scăderea lui. Situația se regăsește în toate județele țării, unde la finele anului trecut, calculele privind valorificarea produțiilor erau mult mai optimiste.

    Direcția Agricolă Olt a propus un preț mediu de 0,75 de lei pe kilogramul de grâu

    Direcția Agricolă Olt a cerut scăderea prețului de referință la grâu

    Direcția Agricolă Județeană Olt a semnalat Consiliului Județean că prețul de referință pentru calcularea arendei nu mai este de actualitate și că acest preț, cel al grâului, trebuie scăzut.

    „Cu adresa nr. 5307/15.05.2023, înregistrată la Consiliul Județean Olt sub nr. 6164/15.05.2023, Direcția pentru Agricultură Județeană Olt a transmis propunerea sa privind modificarea prețului mediu la grâu, stabilit prin Hotărârea Consiliului Județean Olt nr.183/22.12.2022, pentru anul 2023, după cum urmează: grâu – preț mediu = 0,75 lei/kg.

    Consiliul Județean Olt a solicitat Direcției pentru Agricultură Județeană Olt, cu adresa nr. 6203/16.05.2023, copii de pe solicitările venite din partea fermierilor, în vederea fundamentării propunerii referitoare la modificarea prețului mediu la grâu, pentru anul 2023.

    Cu adresa nr. 5639/18.05.2023, înregistrată la Consiliul Județean Olt sub nr. 6345/18.05.2023, Direcția pentru Agricultură Județeană Olt a înaintat copii de pe solicitările venite din partea fermierilor, referitoare la modificarea prețului mediu la grâu, din care reiese necesitatea scăderii prețului mediu al acestuia.

    Având în vedere că toate calculele privind arenda, impozitele, etc. se fac în funcție de acest preț mediu stabilit prin Hotărâre a Consiliului Județean Olt, mai sus menționată, Direcția Agricolă a revenit cu adresa nr. 5307/15.05.2023 în care se ține cont de realitățile din piața produselor agricole și evoluția prețurilor pe Bursa de cereale care este în continuă scădere”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre adoptat vineri, 7 iulie, de către Consiliul Județean Olt.

    Citiți și: Arendă, concesiune sau atribuire directă a unui teren agricol de la ADS: diferențe

    Potrivit art. 84 alin. (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în cazul în care prețurile medii ale produselor agricole, stabilite potrivit prevederilor alin. (5) au fost modificate în cursul anului fiscal de realizare a venitului, potrivit procedurii de la alin. (5) noile prețuri pentru evaluarea în lei a veniturilor din arendă exprimate în natură, pentru determinarea bazei impozabile, se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare comunicării acestora către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice.

    Conform prevederilor art. 84 alin. (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români