• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Franța și Germania se opun prelungirii restricțiilor pentru importurile de cereale din Ucraina

    Angelica Lefter -

    Restricțiile privind importurile de cereale din Ucraina în cinci state de proximitate ar putea să nu mai fie prelungite după data de 15 septembrie, a lăsat să înțeleagă comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. Acesta a menționat că două state membre importante, Germania și Franța, nu consideră că măsura va mai fi necesară.

    În prezent, importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui sunt interzise în cinci țări europene: România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia. Miniştrii agriculturii ai acestor cinci ţări au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene prelungirea cel puţin până la finalul acestui an a restricţiilor la import pentru cele patru produse ucrainene, la care să se adauge o listă mai largă de produse provenite din Ucraina.

    Conform Agerpres, Ucraina cere însă revenirea la deschiderea completă a pieţei UE pentru toate produsele ucrainene, aşa cum a decis blocul comunitar după ce Rusia a pornit războiul, şi consideră ”inacceptabilă” prelungirea restricţiilor la import de către ţările vecine Ucrainei. Franţa şi Germania au transmis că se opun la rândul lor prelungirii acestor restricţii, în timp ce Polonia a anunţat că le va prelungi oricum, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul.

    Potrivit comisarului european pentru agricultură, decizia Comisiei ar putea să nu vină mai devreme de luna septembrie, deşi chiar atunci expiră restricţiile convenite cu cele cinci ţări învecinate cu Ucraina.

    ”Decizia de extindere a interdicției importurilor de cereale din Ucraina va fi emisă pe baza informațiilor privind recolta și starea stocurilor de cereale din statele membre înaintea datei de 15 septembrie”, a spus Wojciechowski, motivând că CE întocmeşte în fiecare lună o analiză asupra funcţionării pieţei comune, iar următoarea analiză de acest fel va fi cea din august. ”Sunt convins că în septembrie vom putea prezenta o sinteză asupra tuturor circumstanţelor”, a promis comisarul.

    Exporturile de cereale ucrainene, mutate exclusiv pe cale terestră (foto: universul.net)

    Coridoare de solidaritate pe cale rutieră și feroviară pentru cerealele din Ucraina

    Până în toamnă, UE se mobilizează pentru a sprijin exporturile de alimente din Ucraina. În contextul în care nu mai există un coridor de solidaritate la Marea Neagră, iar atacurile forțelor rusești asupra porturilor ucrainene s-au întețit, transportul mărfurilor s-ar putea face exclusiv pe cale terestră: rutier și pe calea ferată.

    Se vorbește despre noi ”coridoare de solidaritate”, sunt trasee rutiere şi feroviare prin statele UE învecinate cu Ucraina. Aceste coridoare au fost create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte produsele agricole după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră în urma războiului declanşat de Rusia în februarie 2022.

    Chiar şi după încheierea înţelegerii cu Rusia care a permis până săptămâna trecută folosirea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, aceste coridoare terestre au continuat să fie utilizate pentru exporturile de produse ucrainene. Potrivit comisarului european pentru agricultură, 60% din exporturile ucrainene au fost expediate prin aceste coridoare şi 40% prin porturile ucrainene de la Marea Neagră în perioada când înţelegerea cu Rusia a fost în vigoare.

    Acum ”suntem pregătiţi să exportăm aproape totul” prin coridoarele de solidaritate create în statele UE vecine cu Ucraina, a spus comisarul Janusz Wojciechowski, vorbind la o conferinţă de presă prilejuită de reuniunea miniştrilor de resort care se desfăşoară la Bruxelles. ”Este vorba despre circa patru milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, şi am atins acest volum în noiembrie anul trecut”, a adăugat Janusz Wojciechowski.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!