• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Silozurile din apropierea portului Constanța, deja suprasaturate. Fermierii anticipează un blocaj al accesului la transport și depozitare

    Oana Timar -

    Tranzitarea prin ţara noastră a unei cantităţi mai mari de cereale ucrainene, în actualul context creat de decizia Rusiei de a împiedica transport cerealelor ucrainene prin coridorul din Marea Neagră, va mări presiunea pe logistica de transport şi depozitare, ceea ce va duce la creşterea preţurilor acestor servicii, care vor deveni astfel inaccesibile fermierilor români, au transmis pentru Bursa reprezentanţii agricultorilor.

    ”Va fi o efervescenţă mare în perioada următoare, pentru că se va dori scoaterea rapidă a cerealelor din Ucraina din cauza faptului că depozitele din ţara respectivă au devenit ţintele bombardamentelor efectuate de Federaţia Rusă. Avem informaţii că deja se caută spaţii de depozitare în ţara noastră pentru cerealele ucrainene. Presiunea care va fi pe infrastructura de transport şi pe spaţiile de depozitare se va reflecta în creşterea preţurilor, ucrainenii fiind dispuşi să plătească, fără să mai negocieze, fapt ce va duce la blocarea accesului pentru fermierii români atât la logistica de transport şi depozitare, cât şi la logistica legată de manipularea portuară, în special în privinţa descărcării camioanelor. Din păcate, noi nu avem acces la transportul prin intermediul barjelor, deoarece acestea s-au grupat pe Dunăre, în vecinătatea Ucrainei, pentru a prelua orice cantitate supradepozitată. În acest timp, depozitele din sudul României, aflate la 100, 150 chiar 200 de kilometri distanţă de Portul Constanţa sunt deja suprasaturate. Situaţia se agravează şi de aceea o parte dintre fermierii români au început să îşi construiască propriile spaţii de depozitare în ferme”, a declarat Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

    Problema spațiilor de stocare se va acutiza

    Ionel Arion, Pro Agro: Va fi o problemă şi pe ceea ce înseamnă culturile de floarea-soarelui, rapiţă şi porumb

    Liderul Pro Agro a afirmat că vom asista în continuare la o presiune privind preţul cerealelor, care o să scadă, deşi în acest moment hub-urile din jurul Mării Negre au făcut ca preţul global să crească.

    „Dacă această majorare de preţ se va regăsi în conturile fermierilor români, atunci situaţia lor se va îmbunătăţi, dar este greu de crezut atât timp cât aceiaşi traderi cumpără cereale şi din România, şi din Ucraina. În acest timp avem şi tranzit de cereale pe Dunăre din Serbia, dar şi pe cale rutieră, din Bulgaria, din zonele care se învecinează cu judeţul Constanţa. (…) Va fi o problemă şi pe ceea ce înseamnă culturile de floarea-soarelui, rapiţă şi porumb. Venind pe un blocaj pe lanţul istoric scurt, vom avea o piaţă a depozitării blocată, mai ales că, la porumb, vorbim despre volume foarte mari”, a spus Ionel Arion.

    Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor: Ne aşteptăm ca traderii să facă această rectificare pozitivă pentru fermieri

    Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, a declarat pentru Bursa, în acest moment, din cauza deciziei Federaţiei Ruse privind împiedicarea transportului cerealelor ucrainene printr-un coridor bine definit în Marea Neagră, va creşte presiunea existentă pe infrastructura de transport feroviar, rutier, fluvial şi maritim din ţara noastră şi vom asista la noi cozi kilometrice la intrarea camioanelor de transport în Portul Constanţa.

    ”Evident că presiunea pusă pe transportatori va fi una destul de mare şi, din această cauză, este posibil ca fermierii români să găsească mai greu mijloace de transport disponibile pentru propriile cantităţi de cereale. De aceea, credem că o soluţie viabilă pentru decongestionarea transportului rutier, ar fi ca transportarea cerealelor ucrainene să se facă doar pe calea ferată”, ne-a transmis Vlad Macovei.

    Preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor speră că agricultorii români vor beneficia măcar de preţul crescut al grâului în această perioadă.

    ”La nivel global, european şi regional, asistăm la o tendinţă de apreciere a cotaţiilor pentru principalele mărfuri agricole, în special pentru grâu, orz şi rapiţă. Din păcate, deocamdată, creşterea de preţ nu se vede în buzunarele sau conturile fermierilor români şi de aceea miza noastră este ca această majorare să se reflecte şi la producători. Ne aşteptăm ca traderii să facă această rectificare pozitivă pentru fermierii din ţara noastră”, ne-a mai spus Vlad Macovei.

    Nicu Vasile, LAPAR: Contează foarte mult în acest context politica economică pe care o adoptă fiecare ţară

    Tranzitarea prin ţara noastră a unei cantităţi duble de cereale ucrainene faţă de aceea înregistrată anul trecut va pune probleme mari fermierilor români, care acuză faptul că o parte dintre partenerii lor de afaceri – procesatorii români sau europeni – vor fi tentaţi să achiziţioneze mărfurile din Ucraina, chiar dacă acestea nu respectă normele europene privind trasabilitatea produselor, susţine Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

    ”Contează foarte mult în acest context politica economică pe care o adoptă fiecare ţară. Ţinând cont că nu avem o politică economică, vom asista la un dezastru pentru procesatorii şi fermierii români, deoarece în ţara noastră vor intra produse care nu respectă trasabilitatea – aşa cum este ea definită şi reglementată la nivelul Uniunii Europene -, produse care conţin organisme modificate genetic, produse care au preţuri mult mai mici şi care vor intra în competiţie cu produsele noastre care respectă toate cerinţele impuse de la Bruxelles. Din moment ce noi avem anumite condiţionalităţi care ne constrâng în desfăşurarea activităţii, acceptarea tranzitării acestor mărfuri din Ucraina va avea impact asupra întregii industrii agro-alimentare”, ne-a spus Nicu Vasile.

    Preşedintele LAPAR a menţionat că deja asistăm la un schimb la nivelul Uniunii Europene, cereale din Ucraina contra arme şi muniţie din partea statelor membre UE.

    ”Gândiţi-vă că Uniunea Europeană depinde de culturile agricole din Ucraina. De exemplu, în anul 2019 aproximativ 29% din cantitatea de porumb importată de UE provenea din Ucraina. Adică vreo 18-21 milioane tone de porumb şi aici vorbim despre culturi modificate genetic, ceea ce înseamnă materie primă ieftină pentru procesatorii din statele situate în vestul Europei. În aceste moment asistăm de fapt la un schimb de marfă: Comisia Europeană sprijină cu armament Ucraina, iar ei dau cerealele necesare pieţii europene. Acest lucru se face fără a se ţine cont de interesele fermierilor şi procesatorilor români, în condiţiile în care nici factorii decizionali de la Bucureşti nu mai discută despre o industrie puternică agro-alimentară, ci doar despre antreprenoriat agricol. Rămân surprins că, după 33 de ani, nu se discută despre filiera de produs şi nici despre lanţul de procesare în zona agro-alimentară, lanţ care trebuie să creeze plusvaloare, nu doar pentru fermieri şi procesatori, ci şi pentru consumatori”, ne-a transmis Nicu Vasile.

    Preşedintele LAPAR a menţionat că, în privinţa situaţiei cerealelor ucrainene, a propus Ministerului Agriculturii şi Ministerului de Externe să discute cu Ministerul de Externe de la Kiev ca întreaga cantitate de cereale să fie preluată de Casa de Comerţ Unirea care să se ocupe de exportul acesteia către statele situate pe continentul african, dar propunerea sa nu a fost luată în seamă, deoarece o parte din culturile agricole din Ucraina se îndreaptă către statele din vestul UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”