• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Decizie pentru fermierii care au suferit pierderi din cauza fenomenelor meteo

    Roxana Dobre -

    Decizie a Comisiei Europene (CE) pentru producătorii de legume și fructe. În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE) a fost publicat un regulament obligatoriu pentru toate statele membre.

    În Jurnalul Oficial al UE de astăzi, miercuri – 9 august, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare 1619/2023 al CE din 8 august 2023 privind măsuri de urgență temporare de derogare, pentru anul 2023, de la anumite dispoziții ale Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013 și (UE) 2021/2117 ale Parlamentului European și ale Consiliului, în vederea soluționării unor probleme specifice din sectorul fructelor și legumelor și din sectorul vitivinicol cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile.

    Citiți și: Județ lovit de grindină. Bucățile de gheață au distrus grădini și culturi agricole

    Grindină în livadă

    Derogări temporare de la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește fructele și legumele

    Conform deciziei CE, prin derogare de la articolul 33 alineatul (3) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, limita de o treime din cheltuielile pentru măsurile de prevenire și gestionare a crizelor din cadrul programului operațional menționat în dispoziția respectivă nu se aplică în anul 2023 în ceea ce privește zonele afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile din primăvara anului 2023, care urmează să fie identificate de statele membre.

    Sursa citată mai arată că prin derogare de la articolul 34 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, asistența financiară din partea Uniunii pentru fondul operațional menționat în dispoziția respectivă, acordată în anul 2023 organizațiilor de producători sau asociațiilor de organizații de producători afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile din primăvara anului 2023, ce urmează să fie identificate de statele membre, nu depășește cuantumul contribuției financiare a Uniunii la fondurile operaționale aprobate de statele membre pentru anul 2023 și se limitează la 60 % din cheltuielile efective suportate.

    Regulamentul se aplică până la 9 august 2024 și este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Derogări și pentru viticultori

    Regulamentul CE stabilește mai  multe derogări și pentru viticultori. Astfel, prin derogare de la articolul 62 alineatul (3) primul paragraf prima teză și de la articolul 68 alineatul (2) primul paragraf prima teză din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, autorizațiile de plantare acordate în conformitate cu articolele 62, 64, 66 și 68 din regulamentul respectiv care expiră în anul 2023 și sunt destinate a fi utilizate în regiunile afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile din primăvara anului 2023 expiră abia la 12 luni de la data inițială de expirare.

    Prin derogare de la articolul 62 alineatul (3) primul paragraf a doua teză din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, viticultorii care dețin autorizații de plantare ce expiră în anul 2023 și sunt destinate a fi utilizate în regiuni afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile din primăvara anului 2023 nu sunt supuși sancțiunilor administrative, cu condiția să informeze autoritățile competente până la 31 decembrie 2023 că nu intenționează să utilizeze autorizația și că nu doresc să beneficieze de prelungirea valabilității prevăzută mai sus.

    Prin derogare de la articolul 66 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, statele membre pot prelungi termenul pentru defrișare până la sfârșitul celui de-al cincilea an de la data la care a fost plantată vița-de-vie nouă în cazul în care suprafața nou-plantată a fost grav afectată de fenomenele meteorologice nefavorabile din primăvara anului 2023, în măsura în care începerea utilizării suprafeței nou-plantate este întârziată sau suprafața nou-plantată trebuie să fie plantată din nou.

    În termen de 2 luni de la depunerea cererii de prelungire a termenului de defrișare, statele membre informează solicitantul cu privire la aprobarea sau respingerea cererii sale. În cazul respingerii cererii, statele membre informează solicitantul cu privire la motivele respingerii.

    Articolul 5 al doilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) 2018/273 se aplică în cazul în care defrișarea nu este efectuată de către viticultor până la sfârșitul termenului prelungit.

    Viticultorii care beneficiază de prelungire nu sunt eligibili pentru sprijinul destinat recoltării înainte de coacere  până la sfârșitul termenului prelungit, nici pentru suprafața nou-plantată, nici pentru suprafața care urmează a fi defrișată.

    Prin derogare de la articolul 5 alineatul (7) litera (b) din Regulamentul (UE) 2021/2117, articolele 39-54 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 continuă să se aplice după 31 decembrie 2022 în ceea ce privește cheltuielile suportate și plățile efectuate pentru operațiuni puse în aplicare în temeiul articolului 46 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 înainte de 16 octombrie 2025, cu condiția ca:

    -până la 15 octombrie 2023, astfel de operațiuni să fi fost parțial puse în aplicare, iar cheltuielile suportate să reprezinte cel puțin 3 % din totalul cheltuielilor planificate; și

    -aceste operațiuni să fie puse în aplicare integral până la 15 octombrie 2025.

    Statele membre se asigură că această derogare se aplică numai viticultorilor care dețin autorizații de replantare destinate a fi utilizate în regiunile afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile survenite în primăvara anului 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!