• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un grup de fermieri nemulțumiți au intrat cu forța în clădirea Ministerului Agriculturii din Polonia

    Cristina Iacob -

    Scandal la Ministerul Agriculturii din Polonia. Mai mulți fermieri nemulțumiți, împreună lu liderul Agrounia, Michal Kołodziejczak, au intrat vineri, 28 iulie. Agricultori protestează după ce nu au încasat o subvenție acordată pentru pierderile suferite la cultura de porumb.

    În lipsa ministrului agriculturii, miniștrii adjuncți Janusz Kowalski și Anna Gembicka au venit în întâmpinarea fermierilor care au fentat sistemul de securitate al clădirii și au dat buzna în birouri, cerând să vorbească cu ministrul, informează Farmer.pl.

    „De două săptămâni, ministrul Agriculturii a fost surd la cererile noastre de întâlnire.Astăzi am venit noi înșine să vorbim cu ministrul La intrarea în clădire am fost întâmpinați cu un atac din partea lui Janusz Kowalsk”, a declarat Michał Kołodziejczak, liderul Agrounia.

    Grupul d fermieri și-a exprimat nemulțumirile, aducând acuzații la adresa ministrului că i-a batjocorit pe fermieri. „Ne trimiteți la Senat pentru că nu aveți putere acolo!. Avem miniștri care nu știu să facă distincție între cereale?! Nu ne interesează banii și subvențiile! Fermierii vor soluții sistemice, nu stingerea problemelor punctuale”, au strigat fermierii.

    „Ne simțim umiliți!”, exclamă Krzysztof Chmiel, un fermier. Acesta confirmă declarația lui Kołodziejczak că fermierii au încercat să discute cu ministrul, însă au fost ignorați. „Suntem aici de două săptămâni (…) Suntem deznădăzduiți cu această situație. Nu știm dacă să plângem sau să râdem. Ministrul râde și înregistrează niște videoclipuri amuzante pe TikTok în care ne umilește și ne ridiculizează.”, a povestit același fermier.

    Ulterior, Ministrul Agriculturii, Robert Telus, a scris pe Twitter că îi așteaptă pe fermieri la o întâlnire. „Vă aștept în camera 49”, se arată în postare.

    Robert Telus, ministrul Agriculturii din Polonia, i-a anunțat pe fermieri că va discuta cu ei

    Fermierii i-au reproșat ministrului ignoranța din ultimele luni

    Agricultorii din Polonia sunt nemulțumiți că autoritățile tratează superficial problemele pe care producătorii agricoli le reclamă. „În octombrie, în Comisia de Agricultură, ați râs când am vorbit despre cereale tehnice. Ai spus că sunt urme. Doriți să urmăriți penal persoanele care au demascat această practică? Ce vei face cu ai tăi care au distrus economia poloneză? Îl vei pune de perete?”, au întrebat fermierii.

    Ulterior incidentului, fermierii din Agrounia au fost primiți la discuții cu conducerea Ministerului Agriculturii. În urma întâlnirii a fost organizată și o conferință de presă unde toți viceminiștrii și ministrul agriculturii au vorbit despre problemele fermierilor și mai ales ce măsuri vor fi asumate pentru sprijinirea lor.

    „Fermierii sunt interesați de cum să asigure piața agricolă poloneză. Acestea sunt lucruri importante. Nu suntem detașați de realitate. Reprezentăm cu demnitate interesele fermierilor noștri. Suntem singura țară din UE care a oferit fermierilor săi atât de mult ajutor. De aceea trebuie să reprezentăm ferm fermierii polonezi pe forumul european. Suntem pregătiți pentru dialog, dar dialog constructiv. Nu avem timp să intrăm în certuri. Nu este suficient să invadezi ministerul”, a declarat Rafał Romanowski, ministrul adjunct al Agriculturii în cadrul conferinței.

    Vineri, în urma discuțiilor cu fermierii, oficialii polonezi au anunțat că dacă la nivelul Comisiei Europene nu se va lua măsura prelungirii restricțiilor privind importurile din Ucraina la nivelul a cinci țări, inclusiv Polonia, guvernul de la Varșova va prelungi pe cont propriu această măsură menită să protejeze piața internă.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului