Fermierii au cerut MADR derogare la neonicotinoide pentru culturile de toamnă
Roxana Dobre -Fermierii cer acordarea unor autorizații temporare pentru tratarea semințelor cu care se vor înființa culturile din această toamnă. Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis ministrului Agriculturii, Florin Barbu, o solicitare oficială prin care avertizează că în anul 2023 s-a constatat o proliferare extremă a dăunătorilor astfel că fermierii au nevoie o derogare pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare din care fac parte LAPAR, Federația Națională PRO AGRO, UNCSV și Asociația Forța Fermierilor au transmis astăzi, luni – 31 iulie, ministrului Agriculturii, Florin Barbu, o solicitare de acordare autorizații temporare pentru tratamentul semințelor.
Citiți și: Atenție la dăunătorii din culturile agricole și horticole!
AAC: Seceta pedologică severă și arșița prelungită au dus la o proliferare extremă a dăunătorilor
În adresa transmisă ministrului Agriculturii se arată că în anul 2023, din cauza condițiilor agrometeorologice de secetă pedologică severă și arșiță prelungită, s-a constatat o proliferare extremă a dăunătorilor (în special Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp., Zabrus tenebrioides, Ceutorhynchus spp., Chlorops pumilionis, Oscinella frit/Oscinella pusilla, Phorbia securis și Aphididae), care amenință să afecteze în continuare randamentul culturilor agricole și să penalizeze eforturile fermierilor.
”Din păcate, în prezent fermierii nu au la dispoziție o substanță de contact/sistemică omologată, eficientă în combaterea unei serii de dăunători din ce în ce mai vorace. Odată cu tendința de aprobare a unor molecule din ce în ce mai „prietenoase cu mediul” și tot mai costisitoare pentru fermieri, utilizarea tratamentului cu insecticide neonicotinoide al semințelor rămâne ultima soluție cu adevărat eficientă în diminuarea intensității atacurilor dăunătorilor de sol așa cum o arată cercetările agricole desfășurate la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (INCDA) Fundulea și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor (ICDPP) București și susținute prin proiecte de cercetare unde beneficiarul rezultatelor cercetării este chiar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, precizează organizațiile care formează AAC.
”În condițiile unui an agricol 2022-2023 extrem de dificil pentru agricultorii din țara noastră, ne adresăm dvs. în legătură cu posibilitatea acordării autorizațiilor temporare de urgență pentru produsele insecticide pe bază de neonicotinoide, în vederea utilizării lor ca tratament pentru semințele care urmează să fie însămânțate în această toamnă, precum și inițierea derogărilor ce se impun pentru culturile ce vor fi înființate anul viitor în primăvară. Subliniem că avem nevoie și în această toamnă, cât mai repede, de o decizie favorabilă fermierilor, având în vedere că a început sau urmează să înceapă în perioada imediat următoare condiționarea semințelor pentru culturile de toamnă și fermierii din România au nevoie de această derogare. Dăunătorii care fac ravagii la cerealele păioase, în special la grâu sunt: Zabrus tenebrioides, Agriotes spp. sau complexul de muște la cereale (Oscinella frit, Phorbia securis). Anul trecut, atacul de muște a fost unul foarte mare din cauza toamnei cu temperaturi anormal de mari. Chiar dacă neonicotinoidele nu combat direct muștele cerealelor, s-a constatat că acolo unde sămânța a fost tratată, atacul acestui dăunător a fost mult mai mic”, se mai arată în adresa AAC.
”De asemenea, vă solicităm să aveți în vedere inițierea unui program la nivel național de monitorizare a impactului pe care utilizarea neonicotinoidelor o are la nivelul agriculturii, inclusiv organizarea unui serviciu de alertă privind situațiile excepționale ce pot apărea. Apreciem că în acest mod, la finalul unui an agricol, am putea face o evaluare obiectivă, utilă și benefică tuturor actorilor implicați”, se arată în finalul solicitării transmise ministrului Agriculturii de către organizațiile de fermieri.
Document util: Solicitare acordare autorizații temporare pentru tratamentul semințelor