Podcast ”Ponturi pentru Fermieri” – Comerțul cu cereale, când e bine să vinzi. Invitat Mihai Csabai
Adrian Radu -Podcastul ”Ponturi pentru Fermieri”, marca Rodbun, a atins un nou subiect delicat al agriculturii din țara noastră: tradingul cu cereale. Despre provocările anilor din urmă, impactul războiului din Ucraina asupra comerțului cu grâne din regiune și sfaturile care ar trebui urmate de fermierii români pentru a se menține pe linia de plutire a vorbit invitatul lui Octavian Petrescu, brokerul Mihai Csabai.
Comerțul cu cereale a fost subiectul episodului 2 al podcastului Ponturi pentru Fermieri, găzduit de Octavian Petrescu, director executiv al Rodbun. Tema aleasă este de actualitate, pentru că mulți agricultori din țara noastră au primit lovituri grele în ultimii 2 ani. Creșterea prețului la îngrășăminte și scăderea prețului la cereale au făcut ca profiturile fermierilor să aibă de suferit.
Brokerul Mihai Csabai a analizat la rece piața de cereale, influențată direct de războiul pornit de Rusia în Ucraina. “Am văzut o volatilitate foarte mare, chiar și zi de zi, mișcări și fluctuații la preț la nivel internațional, pe care nu le-am mai văzut în forma asta până acum. Cred că ăsta a fost, în primul și în primul rând, o chestie care a afectat agricultura, nu numai în România, și la nivel european și la nivel mondial, foarte puternic”, a explicat Csabai.
Anul trecut, mulți fermieri au încercat să profite de această volatilitate a pieței, așteptând prețuri mari la cereale. Din păcate pentru ei, au ramas cu producția nevândută în silozuri. Motivul l-a dezvăluit tot Mihai Csabai, care a observat cum consumul a scăzut drastic în anumite zone de pe Glob, iar prețurile cerealelor au scăzut ulterior.
Mihai Csabai are și sfaturi pentru fermierii români. În primul rând, să nu încerce să crească artificial profitul. “Pe partea de trading, e un moment bun să iei o decizie atunci când ai un profit. Nu există sau există foarte puține cazuri unde vinzi la cel mai bun preț posibil sau cumperi la cel mai mic preț posibil. Înțeleg că fermierul în România nu-și acoperă costurile de producție, dacă vinde în ziua de astăzi la un anumit nivel, la nivelul pieței din ziua de astăzi, dar care este alternativa? Să aștepți, să riști, eventual, să scadă piața cu 20 de dolari sau să acționezi în momentul ăsta, când totuși avem, din punctul meu de vedere, niște prețuri destul de bune?”, a completat Mihai Csabai.