• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avertizare! Se înregistrează zbor intens de Helicoverpa armigera, generația II

    Adrian Radu -

    În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Helicoverpa armigera și Ostrinia nubilalis din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2023, vă informăm următoarele:

    ATENȚIE! În ultima săptămână, s-a înregistrat un număr mare de adulți de Helicoverpa armigera, din a doua generație, în punctele de monitorizare din zonele Moldova, Dobrogea, Muntenia (AICI VIDEO CU CAPTURILE DINTR-O CAPCANĂ), iar în punctele de monitorizare aflate în celelalte regiuni, Oltenia și Crișana, se înregistrează un număr de capturi în creștere, dar și aici peste pragul mediu de 5-7 capturi pe zi.

    În regiunea Banatului numărul de capturi este relativ scăzut, fapt datorat cu siguranță condițiilor climatice specifice din acest an. În această regiune, precipitațiile abundente din această primăvară și vară au influențat negativ biologia dăunătorului. Este demonstrat că expunerea la o cantitate ridicată de precipitații a dăunătorului Helicoverpa armigera poate duce la comportamente anormale și chiar moartea acestuia. Acest lucru se datorează creșterii umidității relative a aerului, dar și a conținutului de apă din sol. În consecință, rata de deces a pupelor din sol a fost foarte mare, iar rata de apariție a adulților a fost foarte scăzută.

    Pe de altă parte, dacă temperaturile depășesc 37 grade Celsius timp de mai multe zile consecutiv, dezvoltarea dăunătorului este perturbată, iar ouăle și larvele tinere pot muri din cauza uscăciunii și a temperaturilor ridicate.

    Sursa: FMC România

    Generatia a II-a a dăunătorului Helicoverpa armigera apare de regulă în momentul formării știuleților (mătăsit – boabe ceară) și provoacă cele mai importante pagube la porumb, dar poate ataca și alte culturi de câmp precum floarea-soarelui sau soia.

    Larvele din primele două stadii de dezvoltare se hrănesc cu aparatul foliar al plantelor de porumb, iar din stadiul al treilea pătrund în interiorul știuleților de porumb, consumând boabele și mătasea( AICI VIDEO CU MODUL DE DĂUNARE). Pe lângă aceste pagube directe, în urma atacului la știulete se instalează o serie de ciuperci care contaminează boabele de porumb cu micotoxine (exemplu: aflatoxina) şi astfel acestea devin improprii pentru consumul uman şi animal. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.

     

    Sursa: Arc Farm Intelligence 02.08.2023

    AVERTIZAREA se adresează fermierilor care au culturile de porumb într-o stare de vegetație corespunzătoare precum și fermierilor care cultivă porumb pe suprafețe irigabile.

    De asemenea, vă informam că prin intermediul Arc Farm Intelligence monitorizăm cu atenție stadiul de dezvoltare biologic al generației a II-a de Ostrinia nubilalis. În zona Banatului și Munteniei s-au înregistrat primele capturi în capcanele feromonale, urmând ca imediat ce evoluția insectei va atinge pragul critic de dezvoltare să emitem Alerte și Avertizări.

    Tinând cont de informațiile de mai sus, recomandăm a se aplica un tratament cu insecticidul CORAGEN® în următoarele 4-5 zile pentru controlul dăunătorului de Helicoverpa armigera, la doza de 125 ml/ha, doză eficientă pentru toate stadiile de dezvoltare.

    ÎNAINTE DE A APLICA TRATAMENTUL, VERIFICAȚI FIECARE SOLĂ DE PORUMB ȘI IDENTIFICAȚI STADIUL DE DEZVOLTARE AL DĂUNĂTORILOR ȘI GRADUL DE ATAC!

    Insecticid sistemic, combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;
    • eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;
    • rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;
    • selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;
    • datorită activității ovi-larvicide excelente, Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb;

    Insecticidul Coragen® poate fi achiziționat din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro

    Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația:

    Urmăriți online, în timp real, capturile dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în cultura de porumb cu ajutorul aplicației digitale Arc™ farm intelligence și luați deciziile potrivite pentru ferma dumneavoastră:

    Estimați cu mai multă precizie perioada în care se va atinge pragul economic de dăunare al celor doi dăunători și aplicați tratamentul la momentul oportun, înainte ca presiunea dăunătorilor să provoace pagube însemnate sau să devină dificil de controlat.

    Primiți alerte de tratament în momentul în care se înregistrează zbor intens al dăunătorului.

    Eficientizați tratamentele fitosanitare în culturile dumneavoastră, obțineți astfel producții mari și de calitate


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării