• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii au primit derogare pentru tratarea semințelor de cereale păioase cu neonicotinoide

    Oana Timar -

    Fermierii au primit derogare pentru tratarea semințelor de cereale păioase cu neonicotinoide. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a semnat astăzi autorizațiile excepționale de utilizare a trei produse pe bază de neonicotinoide. Acestea pot fi folosite numai pentru tratarea semințelor de păioase, aceste produse fiind, de altfel, autorizate în mod excepțional și anul trecut, fără să se fi înregistrat niciun incident legat de utilizarea lor.

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO v-a informat în această dimineață, ministrul Agriculturii a semnat autorizările temporare, cu caracter excepțional, pentru utilizarea a trei produse de tratament sămânță pe bază de neonicotinoide. Cele trei produse pot fi utilizate numai la cerealele păioase pentru combaterea a dăunătorilor de sol Agriotes spp. și Zabrus tenebrioides, iar derogările au fost emise la solicitarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare, structură ce reunește Federația Națională PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și Asociația Forța Fermierilor.

    Cele trei produse care au primit autorizare temporară sunt aceleași care au fost utilizate și în campania agricolă din toamna trecută, fără să se fi raportat niciun incident. De precizat că nu există derogare pentru utilizarea tratamentului sămânță pe bază de neonicotinoide la cultura de rapiță, una dintre principalele culturi melifere din România.

    Semințele de cereale păioase pot fi tratate înainte de semănat cu unul dintre cele trei insecticide autorizate temporar: Nuprid AL 600 FS, Picus 600 FS și Yunta 246 FS.

    Tratarea semințelor o pot face numai prestatorii de servicii autorizați

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a decis că tratamentul semințelor de cereale păioase de toamnă poate fi efectuat cu cele trei produse numai de către prestatorii de servicii autorizați. Mai mult, toate cantitățile utilizate vor fi atent monitorizate și se vor cunoaște exact fermele și suprafețele unde au ajuns semințele tratate.

    ”Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare vor efectua controale la prestatorii de servicii autorizați. Prestatorii de servicii vor ține o evidență strictă a loturilor de sămânță tratată, respectiv, cantitatea de produs achiziționată, cantitatea de produs utilizată, cantitatea de sămânță tratată/cantitatea de sămânță rămasă neînsămânțată și distribuitorul/fermierul pentru care s-a efectuat tratamentul seminței. Sitaația se va transmite săptămânal, în fiecare zi de vineri, până la ora 12:00, la oficiul fitosanitar județean.

    Sămânța tratată care va rămâne nefolosită va fi neutralizată cu o firmă specializată.

    Fermierii – declarație privind suprafețele unde s-a folosit sămânța tratată cu neonicotinoide

    Fermierii care folosesc semințele de păioase tratate cu neonicotinoide sunt obligați să dea o declarație, ce se transmite către oficiul fitosanitar județean, și care trebuie să conțină următoarele informații:

    De asemenea, la cumpărarea semințelor tratate, fermierii vor primi și plăcuțe de avertizare inscripționate cu sintagma ”sămânță tratată cu neonicotinoide”.

    Pe lângă obligația de a folosi o semănătoare cu deflector, agricultorii trebuie să se asigure că sămânța este integral încorporată în sol, existând controale în acest sens.

    Companiile au o mare responsabilitate

    O mare responsabilitate revine și companiilor care comercializează cele trei produse în România (deținătorul omologării sau reprezentantul acestuia în România). Acestea trebuie să țină o evidență strictă a cantității de produs comercializat de către distribuitor și prestatorul de serviciu autorizat, precum și a cantității de sămânță tratată, pe care o va comunica săptămânal către Autoritatea Națională Fitosanitară, în fiecare și de luni, până la ora 12:00.

    Este strict interzisă crearea de stocuri de sămânță tratată cu cele trei produse după data de 30 noiembrie 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!