• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Zmeura acră – cauze. Sfaturi pentru a obține o zmeură dulce și aromată

  Violina Gorcinschi -

  Zmeura este acră din diferite cauze. Acestea pot influența gustul fructelor și chiar să le facă să devină fade, fără gust. Ce trebuie făcut pentru a avea o procție de zmeură dulce și aromată, vă spunem în acest articol.

  Cauzele pentru care zmeura este acră – care sunt motivele pentru care zmeura își pierde gustul dulce și aromat și cum se obțin recoltele de fructe gustoase. Fructele pot fi acre din mai multe motive. Fie este greșeala cultivatorilor, fie este vorba despre anumite condiții de mediu care necesită remediere.

  Cultivatorii de zmeură se pot confrunta cu situația în care fructele să nu fie suficient de dulci și de mari. Astfel, acestea își pierd valoarea comercială și sunt greu de folosit. Dacă soiul a fost ales corespunzător atunci poate fi vorba despre condițiile de mediu, care au un impact uriaș asupra culturilor, sau despre fertilizări și udări necorespunzătoare.

  o persoana care tine in maini ingrasaminte
  Hrănirea zmeurului (foto: plantophiles.com)

  Zmeura este acră din cauza unei fertilizări sărace

  Zmeura poate să fie acră din cauză că planta nu a beneficiat de suficienți nutrienți. Zmeura crește bine în solurile afânate, cu un conținut ridicat de materie organică. Dacă planta nu are suficientă nutriție, atunci acest lucru va afecta negativ atât starea plantelor, cât și gustul fructelor: lăstarii nu vor crește suficient, frunzele se vor deforma, iar fructele vor fi mici și acre.

  De obicei, zmeura se fertilizează de 2-3 ori pe sezon, alternând îngrășămintele organice cu cele minerale. În primăvară, se adaugă humus (6-8 kg pe 1 mp), se stropește cu infuzie de gunoi de grajd de la găini, diluând-o cu apă în proporție de 1:20 sau cu infuzie de lumânărică (1:10). Pentru a reține umiditatea în sol și pentru a oferi fertilizare suplimentară, se recomandă să mulcirea solului cu compost sau iarbă.

  În timpul înfloririi și fructificării, zmeura se fertilizează cu îngrășământ complex, cu un conținut ridicat de potasiu și fosfor. Se poate folosi cenușă sau fosfat monopotasic. Îngrășămintele se încorporează, de preferință, în șanțuri în jurul arbuștilor, situate la o distanță de 30-50 cm.

  Potasiul joacă un rol important în formarea proteinelor și carbohidraților în celulele plantelor, oferă un conținut ridicat de zaharuri și acizi în fructe, promovează absorbția eficientă a apei și crește rezistența diferitelor culturi la boli și stres. În cazul unei carențe de potasiu, frunzele devin maronii și apoi apare necroza la marginea acestora.

  Dacă lăstarii de zmeură se dezvoltă lent, iar materia organică nu a fost introdusă în sol primăvara, pentru fertilizarea zmeurului vara, pe lângă îngrășămintele minerale, se pot utiliza infuzii de plante: urzică, păpădie, trifoi și alte plante de câmp. Un astfel de îngrășământ va ajuta la îmbunătățirea semnificativă a gustului fructelor și la prelungirea perioadei de fructificare.

  După recoltare, zmeurul se fertilizează cu un îngrășământ complex bogat în potasiu și fosfor, astfel încât să reziste bine iarna și să ofere fructe parfumate și dulci sezonul următor.

  o persoana cu pamant in mana si un aparat care masoara pH-ul solului
  Aciditatea solului în cultura de zmeuri (foto: bioweed.com.au)

  Zmeura este acră când solul este prea acid sau alcalin

  Gustul zmeurei este influența și de pH-ul solului, iar fructele pot fi acre dacă solul este prea acide sau alcalin. E important, astfel, de reținut, că zmeurul nu tolerează nici solurile alcaline, nici pe cele acide. Planta se dezvoltă bine în sol cu ​​aciditate neutră sau ușor acid, cu valori ale pH-ului de 5,5-6,5. În solul acid, cei mai importanți nutrienți devin inaccesibili plantelor. Prin urmare, nu se poate vorbi despre recolte dulci și bogate.

  Nici solul alcalin (pH peste 7,5) nu este potrivit pentru zmeură deoarece are un conținut scăzut de fier, mangan și magneziu. Cu o lipsă de fier, frunzele încep să se îngălbenească (începând de la frunzele tinere), marginile lor devin maro, creșterea lăstarilor încetinește.

  Aciditatea solului se poate modifica în timp, sub influența precipitațiilor și a îngrășămintelor aplicate.

  Se poate asigura aciditatea optimă folosind un măsurător de pH sau o bandă de turnesol. Dacă se utilizează banda de turnesol, se toarnă puțin pământ în orice recipient și se diluează cu apă de ploaie, într-un raport de 1:1. Se lasă câteva minute și apoi banda se pune în soluție timp de 1-2 secunde. Apoi, se poate determina aciditatea solului prin atașarea unei benzi la scara indicatorului. Culoarea roșie indică un nivel ridicat de aciditate, portocaliu – solul este moderat acid, galben – ușor acid, verde deschis – neutru. Verdele mai închis înseamnă că solul este alcalin.

  Pentru a reduce aciditatea în perioada de fructificare a zmeurii, se adaugă cenușă (200-300 g la 1 mp) sau făină de dolomit (300-500 g la 1 mp). Pământul alcalin se acidifică prin mulcirea plantărilor cu ace putrezite de conifere, turbă, compost de frunze, iar primăvara se adaugă gunoi de grajd, nitrat de amoniu.

  Aciditatea solului se poate afla, de asemenea, prin intermediul plantelor aflate în vecinătatea culturilor de zmeură. Pe solurile acide, se pot observa mușchi, măcriș sălbatic, mușețel, coada-calului, piciorul cocoșului. În cadrul solurilor alcaline, cresc urzica moartă, euphorbia, sunătoarea, pelinul, loboda. Trifoiul, brusturele, floarea de colț, urzica, podbalul, poa se dezvoltă bine în solurile neutre.

  zmeura si o stropitoare pe fundal
  Udările necorespunzătoare – efecte asupra recoltei de zmeură (foto: foodgardening.mequoda.com)

  Zmeura este acră din cauza lipsei de apă sau a excesului de umifictate

  Pentru cultivatorii de zmeură, nu este greu de observat faptul că în verile ploioase fructele nu sunt atât de dulci și aromate. În cazul unui exces de apă, nutrienții sunt eliminați, iar rădăcinile plantelor pot putrezi, mai ales dacă solul este greu. Zmeura se dezvoltă cel mai bine pe soluri lutoase și nisipoase.

  În verile uscate și fierbinți, culturile de zmeură se udă regulat și abundent, în special la începutul fructificării. Sunt indicate irigările seara, cu apă decantată, chiar sub rădăcină. În același timp, solul trebuie umezit la o adâncime de 30-40 cm. Dacă solul este nisipos, se recomandă mulcirea, astfel încât apa să nu se evapore rapid. Deoarece sistemul radicular al zmeurii este situat în stratul superior al solului, plantele suferă adesea de o lipsă de umiditate, care, desigur, afectează negativ gustul și dimensiunea fructelor.

  tufe de zmeura
  Densitatea plantelor în cultura de zmeură (foto: beautifulfieldfarm.com)

  Zmeura este acră dacă plantele sunt prea dese

  Dacă zmeurul este plantat foarte des, cel mai probabil, planta nu are suficientă lumină și hrană, factori care îmbunătățesc gustul fructelor în mod natural. Cu cât mai mult soare, cu atât zmeura este mai dulce și lăstarii sunt mai puternici. Prin urmare, tăirile regulate la zmeur sunt o procedură obligatorie care se efectuează de mai multe ori pe sezon.

  La începutul primăverii (martie), lăstarii uscați, deteriorați și slabi sunt tăiați, iar vârfurile subțiri ale celor rămași sunt tăiate. Tăierea sanitară, de curățare, se efectuează vara și toamna. Cu câteva săptămâni înainte de instalarea vremii reci, se îndepărtează și lăstarii de doi ani care rodesc în sezonul curent.


  Te-ar mai putea interesa

  Cultivarea roșiilor – calendar lunar 2024. Zile de plantare, fertilizare, copilire sau cules Tăierea rădăcinilor la pomi. Când și cum se realizează Plantare lalele toamna. Când și cum se plantează bulbii

  Ultimele știri

  Fermierii continuă meciurile de la Campionatul Național de Fotbal Fertillia Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul! Florentin Bercu a fost ales Vicepreședinte COGECA!