Top scăderi de preț la alimente. Cu cât s-au ieftinit cartofii, laptele, ouăle sau carnea de porc
Oana Timar -Prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.
Consiliul Concurenței a analizat prețurile la raft, iar comparativ cu prețurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail s-au înregistrat la fructe și legume. Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%), se arată într-un comunicat de presă am insitituției conduse de președintele Bogdan Chirțoiu.
Prețul mediu al laptelui a scăzut la 5,05 lei pe litru
Aceeași sursă arată că prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august față de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând să coste, în medie, 5,05 lei. De menționat este faptul că prețul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, conform Consiliului Concurenței.
„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț.
Produs | Reducere de preț |
Struguri | -33,74% |
Prune | -29,79% |
Cartofi | -28,42% |
Ardei gras Bianca | -27,59% |
Ardei capia | -25,64% |
Morcovi | -24,24% |
Pepene | -22,25% |
Castraveți | -19,24% |
Ceapă | -17,91% |
Pâine | -13,11% |
Brânză | -12,30% |
Aripi pui | -12,19% |
Iaurt | -11,28% |
Făină | -10,68% |
Pulpe pui | -8,91% |
Mălai | -8,75% |
Tacâmuri pui | -8,31% |
Pui grill | -6,23% |
Lapte | -5,39% |
Ouă | -5,31% |
Carne porc lucru | -4,21% |
Ulei | -3,85% |
Zahăr | -3,44% |
Spată porc | -0,85% |
Mere roșii | +3,65% |
Singurele produse care s-au scumpit: merele roșii
Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roșii s-a constat o creștere de 3,6%, până la prețul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna.
Consiliul Concurenței reamintește că la 1 august a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.
”Autoritatea de concurență a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preț de pe lanțul comercial în prețurile de revânzare și precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activității de distribuție, limitare prevăzută de ordonanța de urgență 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare”, se arată în finalul comunicării Consiliului Concurenței.