• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Start marea ieftinire! Cu cât trebuie să scadă prețul alimentelor!

    Angelica Lefter -

    Românii vor găsi la raft alimente de bază mai ieftine, după ce Executivul a decis plafonarea adaosului comercial pentru acestea. De mâine, marți – 1 august, intră în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care plafonează adaosul comercial la alimentele de bază.

    Guvernanții au dat asigurări că va scădea prețul pentru alimentele de bază pentru o perioadă de 3 luni. Adaosul comercial nu va depăși 20%, iar măsura ar urma să se aplice pe lanț, de la procesatori, distribuție, la supermarketuri, astfel încât prețurile să scadă la 14 produse agricole și alimentare, însă pentru fermieri nu există o limită privind stabilirea prețurilor.

    Executivul a decis plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază (foto: zf.ro)

    Alimentele de bază, mai ieftine la raft, începând cu 1 august 2023

    Prețurile ar trebui să scadă în funcție de calculele făcute de procesatori. Aceștia vor face un cost de producție, iar în fișa de cost vor fi incluse cheltuilelile directe și indirecte, iar după aceea pot pune un adaos comercial de maximum 20%.

    În prezent adaosul pleacă de la 10%-45%. În lanț a fost inclusă și distribuția, care poate aplica un adaos de maximum 5%. În supremarket, marja de adaos comercial e de maximum 20%. Pe perioada aplicării actului normativ, sunt suspendate taxele prevăzute în legea practicilor comerciale neloiale, privind remiza și risturne.

    Cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

    Ieftinirile sunt așteptate să fie considerabile la alimentele de bază, însă nu la toate. Reducerea adaosului comercial la cele 14 produse de bază ar trebui să scadă cu aproximativ 25-30%, conform procesatorilor. Astfel, un litru de ulei de floarea soarelui, care acum se vinde cu 10 lei și 60 de bani, după reducerea de preț va costa 7 lei și 40 de bani. Cât privește carnea de porc, aceasta ar trebui să ajungă la 20 de lei, de la 27 de lei, atât cât este în prezent, iar pentru un kilogram de pulpe de pui ar trebui să plătim 14 lei, în loc de 20 de lei, potrivit Știrile BZI.

    Lista alimentelor de bază care ar urma să se ieftinească

    Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată şi agreată cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanţei de urgenţă, cuprinde:

    Nerespectarea prevederilor constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune. Contravențiile se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 2 milioane lei.

    Unităţile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora şi de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.

    Prevederile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi cei ai federaţiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare, potrivit ziare.com.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Automatele – cea mai simplă soluție de vânzare pentru fermieri. Investiția se recuperează în 6 luni Oul de struț – la mare căutare de Paști. O fermă din Argeș vinde aceste ouă cu 100 de lei bucata Șeful Yara International: Europa – dependentă de îngrășămintele cu azot din Rusia