• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O cooperativă a accesat fonduri europene prin AFIR pentru a sorta și ambala producția de ouă

    Violina Gorcinschi -

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a finanțat Ovo Product Cooperativă Agricolă cu peste 800.000 de euro, fonduri europene prin PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală) 2020, în cadrul proiectului „Înființare unitate de sortare, ambalare și depozitare ouă”, implementată de beneficiarul din localitatea Cristian, județul Sibiu. Contractul de finanțare a fost încheiat în august 2019, iar investiția a fost finalizată în decembrie 2022.

    În perioada 2014-2022, AFIR a finanțat investiții în procesarea și promovarea produselor agricole, prin submăsura 4.2 din PNDR 2014-2020. Suma alocată acestei linii de finanțare a fost de circa 503 milioane de euro, iar solicitările depuse au însumat peste 802 milioane de euro.

    Unitate de sortare, ambalare și depozitare ouă, finanțată cu fonduri europene

    În cadrul procesului de evaluare și selecție, AFIR a încheiat prin PNDR 2020 contracte de finanțare cu 602 procesatori, iar valoarea totală a acestora a ajuns la 451,2 milioane de euro. Până în acest moment, instituția a plătit 252,6 milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor eligibile realizate de beneficiarii submăsurii 4.2. În programarea financiară deschisă de AFIR începând din acest an, procesatorii vor avea la dispoziție fonduri nerambursabile prin intervențiile DR-22 1 (procesare agricolă) și prin DR-23 (produse alimentare și transformate), iar pentru procesare la nivelul fermei prin intervențiile DR-20 (exploatații zootehnice), DR-15 (exploatații pomicole), DR-30 (tineri fermieri), a precizat George Chiriță, Directorul general al AFIR, în cadrul unui comunicat de presă.

    o hala unde se sorteaza oua
    Ovo Product Cooperativă Agricolă a primit fonduri de peste 800.000 de euro

    AFIR a finanțat cu peste 800.000 de euro o unitate de sortare, ambalare și depozitare ouă

    O investiție semnificativă pentru acest sector este proiectul „Înființare unitate de sortare, ambalare și depozitare ouă” implementat de beneficiarul Ovo Product Cooperativă Agricolă în localitatea Cristian, din județul Sibiu. Investiția pentru implementarea proiectului se ridică la 1.158.913 euro, din care 811.239 euro este valoarea finanțării nerambursabile acordate prin PNDR 2020. Contractul de finanțare a fost încheiat în august 2019, iar investiția a fost finalizată în decembrie 2022.

    Alexander Graffius

    Alexander Graffus, reprezentantul legal al proiectului, a lăudat eforturile reprezentanților AFIR pentru susținerea afacerii și i-a îndemnat pe fermieri să prindă curaj și să încerce să acceseze fonduri europene.

    „Am beneficiat de o finanțare nerambursabilă în procent de 70% prin PNDR pentru a înființa o stație de sortare, ambalare și depozitare ouă, proiect finalizat la sfârșitul anului 2022. Unitatea deservește membrii cooperatori și alți producători pe o rază de 200 de kilometri. Proiectul își propune să creeze un lanț alimentar, în special pentru acei producători care au nevoie de o desfacere mai facilă pe piață. Desfacerea produselor e o provocare, mai ales în țara noastră și implică zilnic multă muncă. Noi desfacem produsele în marile magazine naționale, cu care am colaborat bine. AFIR ne-a susținut pe toată durata implementării investiției, ne-a oferit suport oricând a fost necesar și nu ne-am simțit atât verificați, cât mai degrabă ajutați de reprezentanții AFIR. Toate instituțiile implicate și-au dat concursul pentru a ajuta la finalizarea acestor proiecte prin AFIR. Celorlalți producători le transmit să aibă curaj să încerce să acceseze fonduri europene, să aplice pentru proiecte pentru că lucrurile se simplifică atunci când beneficiezi de o finanțare nerambursabilă”, a declarat Alexander Graffius, reprezentantul legal al proiectului.

    Proiectul de investiții al cooperativei agricole a obținut finanțare pentru înființarea unei unități de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și ambalare ouă, cu scopul de a colecta ouă de la membrii cooperatori și de la alți producători locali autorizați și de a asigura comercializarea acestora către consumatorii finali prin crearea unui lanț alimentar integrat.

    Astfel, s-a construit o hală de producție întinsă pe o suprafață de 1.322 metri pătrați și s-au cumpărat mai multe echipamente necesare: o mașină de sortat ouă, două mașini de înfoliat, două imprimante input, patru output, trei mașini frigorifice și 252 de paleți. Capacitatea la momentul depunerii proiectului era de circa 57.000 ouă/ zi și a crescut, după implementarea proiectului, la 135.000 ouă/ zi. Cantitatea anuală de produse comercializate este de peste 38 de milioane de ouă. În urma implementării proiectului, se vor vinde 85% ouă ambalate și 15% ouă vrac. Investiția asigură o creștere considerabilă a producției, dar și un control mai bun al calității cu ajutorul echipamentelor performante și cu personal calificat.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till