• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Premieră: O rasă de vaci care elimină mai puțin metan. Un fermier din Canada, primul crescător al vacilor ”anti-poluare”

    Violina Gorcinschi -

    Premieră pentru crescătorii de bovine, dar și pentru domeniul combaterii schimbărilor climatice. Va apărea o nouă rasă de vaci care va elimina mai puțin gaz metan.

    Semex, o companie care a pus pe piață un material seminal, în compoziția căruia intră trăsătura genetică a eliminării unei cantități mai mici de gaz metan, a vândut produsul unui fermier canadian care vrea să își încerce norocul cu 107 vaci însămânțate artificial în iunie. Potrivit oamenilor de știință, această noutate în industrie ar putea reduce semnificativ cantitatea globală de gaz metan emisă de bovine.

    Fermier canadian Ben Loewith ar urma să obțină primii viței care vor polua mai puțin mediul. Loewith, crescător de bovine de a treia generație din Lynden, Ontario, a început în iunie inseminarea artificială a 107 vaci cu un material seminal recent lansat pe piață, a cărui trăsătură genetică este conținutul scăzut de metan eliminat de animale.

    „Creșterea selectivă pentru emisii mai scăzute, atâta timp cât nu sacrificăm alte trăsături, pare o victorie ușoară”, a spus Loewith.

    o vaca care mananca
    Materialul seminal care promite generații de bovine care elimină mai puțin gaz metan-vândut în 80 de țări (foto: outdoorhappens.com)

    Material seminal pentru reproducerea bovinelor care vor elimina mai puțin gaz metan

    Apariția pe piață a resurselor genetice care promit bovine de lapte care emit mai puțin metan ar putea ajuta la reducerea uneia dintre cele mai mari surse de gaz cu puternic efect de seră, spun oamenii de știință și experții din industria bovinelor.

    Râgâiturile sunt sursa principală a emisiilor de metan de la bovine. Semex, compania care i-a vândut materialul seminal lui Loewith, a spus că integrarea trăsăturii cu conținut scăzut de metan ar putea reduce emisiile din efectivul de bovine de lapte din Canada cu 1,5% anual și cu până la 20%-30% până în 2050.

    Compania a început, în această primăvară, comercializarea materialului seminal cu această calitate în 80 de țări. Vânzările timpurii includ o fermă din Marea Britanie și exploatații de vaci de lapte în SUA și Slovacia, a declarat vicepreședintele Drew Sloan.

    Dacă va fi adoptată pe scară largă, creșterea animalelor care poluează mai puțin ar putea avea un „impact profund” asupra emisiilor de la bovine la nivel global, a spus Frank Mitloehner, profesor la secția de Stiință a animalelor la Universitatea din California Davis, care nu a fost implicat în dezvoltarea trăsăturii.

    Unii oficiali din industria produselor lactate rămân sceptici în privința reproducerii de bovine care elimină mai puțin gaz metan, spunând că animalele ar putea avea mari probleme de digestie.

    Departamentul de agricultură al Canadei a declarat că nu a evaluat încă sistemul de evaluare a metanului care stă la baza produsului, dar că reducerea emisiilor de la animale este „extrem de importantă”.

    Creșterea bovinelor reprezintă 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume. Metanul este al doilea cel mai mare gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon.

    În timp ce fermierii pot hrăni bovinele cu aditivi pentru a reduce producția de metan, efectele acestora dispar odată ce animalele încetează să le consume. În plus, acești aditivi nu sunt aprobați în toată SUA, a spus Mitloehner.

    Materialul de reproducere cu conținut scăzut de metan este produsul unui parteneriat dintre Semex și Agenția de Înregistrare a Laptelui din Canada, Lactanet, bazându-se pe cercetările oamenilor de știință canadieni.

    Lactanet a lansat în aprilie prima evaluare națională a metanului genomic din lume și a obținut rezultate de la vaci Holstein din 6.000 de ferme, reprezentând aproape 60% din unitățile agricole producătoare de lactate din Canada.

    vaci care expira aburi
    Respirația vacilor-sursă de poluare (foto: idahopress.com)

    Semex încă nu percepe o taxă suplimentară pentru trăsătura legată de metan, a spus Michael Lohuis, vicepreședintele Semex pentru cercetare și inovare. El a refuzat să ofere previziuni în ceea ce privește vânzările, dar se așteaptă ca acestea crească lent, până când vor apărea stimulente financiare.

    Guvernul canadian nu oferă în prezent subvenții pentru creșterea vitelor cu conținut scăzut de metan, dar Departamentul de Agricultură a spus într-un comunicat de presă că guvernul de la Ottawa lucrează la introducea unor credite compensatorii pentru reducerea metanului printr-un management mai bun al gunoiului de grajd.

    Unele țări și companii alimentare au început să încurajeze fermierii să crească bovine cu emisii mai mici.

    un vitel care consuma lapte din biberon
    Fermierii vor fi încurajați să lucreze cu vaci mai puțin poluante (foto: msstate.edu)

    Noua Zeelandă va începe să taxeze fermierii metanul provenit de la bovine în 2025

    Nestle și părintele Burger King, Restaurant Brands International (QSR.TO), abordează problema metanului în lanțurile lor de aprovizionare schimbând dieta bovinelor. Mitloehner a precizat că se așteaptă ca companiile să îmbrățișeze, în cele din urmă, și reproducerea bazată pe standardul unui conținut scăzut de metan.

    „Modificarea genetică este permanentă și cumulativă în generațiile viitoare, astfel încât să se poată obține reduceri substanțiale. Acesta, cu siguranță, nu este singurul instrument pe care producătorii de lactate îl pot folosi pentru a reduce metanul la fermă, dar poate fi cea mai simplă și cea mai ieftină abordare”, a spus Lohuis.

    Alți experți în industria lactatelor au spus că o astfel de abordare ar putea fi problematică.

    Juha Nousiainen, vicepreședinte senior la Valio, o fabrică finlandeză de lapte, a avertizat că măsurile luate pentru ca bovinele să elimine mai puțin metan ar putea crea probleme digestive. Metanul este produs de microbii din intestinul animalului, deoarece digeră fibrele, nu animal însuși, a spus el.

    Întors la ferma lui, Loewith este nerăbdător să vadă cum vor evolua lucrurile în procesul de reproducere.

    „Dacă este ceva la care lucrezi generație după generație, atunci impactul devine semnificativ”, a concluzionat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!