• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA de 246 euro/ha la porumb. Ce se știe până acum despre noua plată la hectar

    Roxana Dobre -

    Subvenție APIA pentru porumbul siloz, o nouă plată la hectar. Producătorii agricoli vor primi prin intervenția PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit- Porumb pentru siloz un cuantum unitar planificat de 246,23 euro pe hectar din campania 2024. O condiție obligatorie este ca fermierii să dețină și bovine sau să vândă furajele către altă fermă de animale.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat deja, Ministerul Agriculturii a propus ca fermierii să primească o subvenție pentru porumbul siloz. Plata se va acorda pe hectar iar decizia a fost luată în urma consultărilor ministrului Agriculturii, Florin Barbu. Noua subvenție s-ar aplica aplica începând cu campania de subvenții din 2024, dacă intervenția va fi aprobată de Comisia Europeană (CE).

    Sprijinul cuplat pentru cultura de porumb siloz presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil, cuplată de producție. Noua plată, dacă va fi introdusă, va reprezenta o premieră pentru sectorul agricol deoarece până în prezent nu s-a mai introdus nicio subvenție nouă în programele de finanțare.

    Sprijin cuplat pentru porumb siloz. Condiții de elibigilitate

    Sprijinul cuplta pentru porumb siloz va fi introdus cu o serie de condiții de eligibilitate pentru fermieri. Cei care accesează noua subvenție trebuie să fie beneficiari ai plății de bază pe hectar BISS și utilizatori ai unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare, teren arabil. Fiind vorba de cultură mare, exploatația trebuie, să aibă, astfel, minim un hectar de teren agricol.

    În plus, fermierii beneficiari de plata pentru silozul de porumb trebuie să facă dovada utilizării de sămânța certificată.

    Mai mult, fermierul trebuie:

    – să facă dovada obținerii unei producții minime anuale de porumb pentru siloz, potrivit legislației naționale (această cantitate minimă nu a fost încă stabilită); și
    – să facă dovada consumului, cu animalele (bovinele) pe care le dețin, a cel puțin producţiei minime de furaj obținute în fermă şi/sau a producției pe care au stocat-o în vederea consumului pentru furajarea animalelor și/sau să valorifice/comercializeze către exploataţii de creştere a animalelor înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE).

    De precizat că fermierii care încasează sprijin cuplat pentru porumb siloz vor fi eligibili atât pentru schemele simple de plată, cât și pentru alte măsuri de sprijin cuplat sau plăți compensatorii din sectorul vegetal și zootehnic.

    Subvenția pentru porumbul de siloz. Plată pe hectar de la APIA

    Subvenția APIA pentru porumbul siloz este la acest moment creionată cu o suprafață planificată de 50.000 de hectare pe an, cu un cuantum estimat la plată de 246 euro/ha.

    La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor cultivate în perioada 2015-2022.

    Se estimează că, având în vedere bugetul alocat schemei, aproape 50 de milioane de euro, dacă suprafețele la plată vor scădea, plata pe hectar va putea ajunge la 320 euro/ha. Dacă suprafețele vor crește, se ia în calcul o scădere a cuantumului la un minim de 209 euro/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”