Doi crescători se judecă pentru trei vaci care au murit pe o pășune. Judecătorii au dat prima sentință
Roxana Dobre -Doi fermieri au ajuns în fața Instanței după un incident petrecut pe o pășune. Unul dintre crescătorii de animale susține că mai mulți tauri care aparțineau altui fermier i-au atacat vacile și au provocat moartea a trei dintre ele, cu o valoare de 1.500 euro fiecare.
Un fermier din Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, proprietar al unor vaci de rasă, l-a dat în judecată pe un alt fermier, proprietar de tauri, reclamând faptul că aceștia i-au ucis mai multe vaci. Printr-un proces deschis la Judecătoria Moldova-Nouă, fermierul reclamant a arătat că „pe parcursul anului 2020 mai mulţi tauri aparţinând pârâtului i-au provocat moartea a trei vaci de lapte din raza cu o valoare de 1500 euro bucata”, conform Adevărul.ro.
Citiți și: Un grup de fermieri au câștigat în instanță dreptul de a primi pășune pentru animale
Taurii au trecut peste gardul electric
În cererea de chemare în judecată, proprietarul vacilor a arătat că ferma sa este împrejmuită cu un gard electric, iar pe parcursul anului 2020, taurii unui alt fermier, lăsați nesupravegheați, „au intrat în zona împrejmuită”, provocând moartea a trei vaci și șase avorturi spontane în cazul altor vaci.
În susținerea afirmațiilor sale, reclamantul a prezentat mai mulți martori, care i-au susținut varianta. Un angajat al fermei a declarat că, deși ferma este împrejmuită cu un sistem de gard electric, „a fost martor ocular când tauri străini, prin distrugerea gardului împrejmuitor, au intrat în fermă cu greutate de 800 de kg, cauzând vătămări vacilor, ce erau și în greutate de 400-500 kg”.
Bărbatul a mai spus că „a fost martor la avorturi spontane ale vacilor gestante”, taurii provocând decesul mai multor vaci și viței. Martorul a mai spus că „îi era cunoscut că taurii îi aparțin pârâtului, împrejurare față de care a arătat că o singură dată după tauri, pentru a-i lua din fermă a venit fiul pârâtului”.
Dacă la deschiderea procesului fermierul reclamant a cerut daune de 8.000 de euro, ulterior și-a crescut pretențiile astfel: contravaloarea a trei vaci adulte achiziționate la prețul de 1.700 euro bucata, contravaloarea a trei viței achiziționați cu 900 de euro, contravaloarea a trei avortoni, de 200 de euro bucata (600 euro), precum și contravaloarea pagubelor produse din pierderea lactației pentru trei vaci, în valoare de 5.600 de euro, valoare calculată la o lactație de 7.000 de litri pe an și un preț de vânzare a laptelui s-a situat la 1,2 lei pe litru.
A câștigat în primă instanță, a pierdut în apel
În primă fază, proprietarul vacilor a primit câștig de cauză, iar proprietarul taurilor a fost obligat să achite 11.300 de euro. În apelul de la Tribunalul Caraș-Severin, situația s-a schimbat radical, cererea de chemare în judecată fiind respinsă.
Judecătorii au arătat că proprietarul taurilor a depus acte care dovedesc că vacile despre care reclamantul spune că au fost omorâte de taur figurează la DSV ca „sacrificate de urgență”.
„Potrivit Adresei Direcției Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, , se arată faptul că, în urma interogării Bazei Naționale de Date, bovinele înregistrate cu crotaliile RO501001229222, RO502001229209, RO503001229228, apar cu eveniment – Sacrificare de urgență – în data de 23.04.2023”, arată Tribunalul Caraș-Severin.
Magistrații care au judecat apelul au subliniat că astfel, „cererea de chemare în judecată nu face dovada celor solicitate”.
„Probele testimoniale (n.red cu martori) aduse judecăţii în faţa instanţei de fond nu atestă cu certitudine că cei trei tauri identificați ai pârâților au provocat moartea a trei vaci, pentru care reclamantul a adus dovezi privind valoarea acestora de achiziție la o valoare totală de 5100 euro (1700 euro/ bucată), respectiv și-a precizat câtimea pentru un număr de avortoni viței, ca urmare a vacilor păgubite, estimați la o valoare totală de 600 de euro ( 200 de euro/ bucată)”, se arată în sentința Tribunalului Caraș-Severin, care poate fi atacată cu recurs.
Judecătorii au arătat că pârâții „au dovedit, prin probele administrate, contrariul celor afirmate de către intimat, animalele fiind sacrificate de urgență în data de 23.04.2023”