• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analist: Prețul laptelui, la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile globale ale laptelui au ajuns ieri, marți-15 august, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Acest fenomen este cauzat de cererea globală scăzută și de oferta în creștere. Analiștii nu preconizează o schimbare în viitorul apropiat. China cumpără mai puțin lapte la licitație, iar experții în domeniu se așteaptă la scăderi de prețuri ale laptelui vândut la poarta fermei.

    Prețurile globale la lapte au coborât marți la cel mai scăzut nivel din aproape cinci ani din cauza cererii diminuate din partea Chinei și a ofertei în creștere. Indicele prețurilor a scăzut cu 7,4% ieri, marți-15 august, la un preț mediu de vânzare de 2.875 dolari pe tonă la cea de-a doua licitație GDT (Comerțul Global de Lactate) din această lună, a arătat Agrarheute.

    mai multe sticle cu lapte pe un raft
    Lapte vândut mai ieftin la licitațiile internaționale (foto: farmersweekly.com)

    Prețurile globale ale laptelui, la cel mai scăzut nivel din 2018 încoace

    La licitația de pe 1 august, prețurile de export scăzuseră deja cu 4,3%, după ce cotațiile la lapte s-au micșorat și în cele 5 licitații anterioare. Acum, acest produs se vinde cu cel mai mic preț din noiembrie 2018 încoace. Tarifele la lapte praf integral, care stimulează comerțul global, și prețurile laptelui din Noua Zeelandă au scăzut cu până la 10,9%, până la un preț mediu de vânzare de 2.548 dolari pe tonă – cel mai scăzut nivel din 2016 încoace.

    „Condițiile de pe piața laptelui s-au deteriorat și prețurile au scăzut brusc”, a declarat Doug Steel, economist șef la Banca Noua Zeelandă, în cea mai recentă analiză a pieței.

    Participanții de pe piață  se așteptau la un rezultat descurajant la licitația GDT, dar nu în această măsură, a spus analistul.

    „Provocările economice actuale din China și yuanul chinez, în general, mai slab, nu au contribuit la puterea de cumpărare. În plus, China are o aprovizionare internă mai mare de lapte și producție și stocuri de lapte praf, așa că nu există niciun motiv pentru care chinezii să importe mai multe produse în acest moment”, a adăugat Steel.

    Amploarea scăderii prețurilor i-a surprins și pe analiști

    Economistul ASB Bank, Nathaniel Keall, a declarat, într-o analiză de piață că, în timp ce aprovizionarea cu lapte este probabil să se micșoreze în a doua jumătate a anului de comercializare, ASB nu anticipează că acest lucru va fi îndeajuns pentru a stimula piața. Fonterra și-a redus estimările privind prețul laptelui pentru sezonul 2023/2024 cu 1 dolar neozeelandez la începutul acestei luni, din cauza unei scăderi semnificative a cererii.

    Fonterra a anunțat o prețuri variate pentru laptele de la fermă de la 6,25 dolari la 7,75 dolari per kilogram de lapte praf, cu o valoare medie de 7 dolari per kg. Aceasta a fost o scădere față de anunțul din mai, când Fonterra se aștepta să plătească fermierilor între 7,25 dolari și 8,75 dolari per kg, cu o medie de 8 dolari per kg.

    Economistul agricol senior al Westpac, Nathan Penny, a declarat în Westpac Dairy Update că piața nu se aștepta la o scădere atât de bruscă .

    „Prețurile erau sub presiune , ne așteptam la o scădere, dar nu în această măsură”, a spus Penny.

    Un motiv cheie pentru scăderea prețului a fost anunțul creșterii ofertei, făcut de Fonterra, înainte de desfășurarea licitației.

    containere cu lapte
    Cumpărătorii internaționali de lapte, atrași de licitații (foto: moneycontrol.com)

    Importatorii preferă să cumpere la licitații

    Un motiv important pentru creșterea produselor lactate oferite de Fonterra ar putea fi faptul că importatorii și cumpărătorii au preferat să le achiziționeze la licitații și să plătească prețuri mai mici. Acest lucru este în contrast cu achizițiile directe de la Fonterra sau de la alți exportatori de lapte pe bază de contract, în care cumpărătorii au plătit apoi un anumit preț mediu pentru o perioadă de timp, a spus Penny în prezentarea sa de ansamblu a pieței.

    Dacă cumpărătorii preferă licitațiile, Fonterra va transfera produsele care sunt vândute în mod normal pe bază de contract către licitații, a spus acesta. La licitație, au fost mulți cumpărători chinezi noi, ceea ce susține teoria potrivit căreia cumpărătorii preferă deocamdată licitațiile.

    Penny a continuat spunând că prețurile mai mici din cadrul comerțului global cu produse lactate cresc riscul ca tarifele de la poarta fermei să scadă în continuare.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului