• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea impresionantă a unui tânăr care a ales să studieze agricultura. A rămas repetent în clasa I, dar ce a urmat i-a surprins pe toți

    Oana Timar -

    Povestea impresionantă a tânărului Marcel Mustafa ne-a fost transmisă la redacție de către un cititor Agrointeligența. Acesta a redactat articolul despre proaspătul student al Facultății de Management din cadrul USAMV București, iar mesajul puternic sperăm să inspire tinerii aflați în dificultate să nu abandoneze școala și să își construiască, prin învățătură, un viitor mai bun.

    A rămas repetent în clasa I, dar ce a urmat i-a surprins pe toți! Povestea de viață a lui Marcel Mustafa, una dintre acele povești care ne-ar poate motiva când ne este greu care îl are că protagonist pe un tânăr din satul Zăvoaia, din județul Brăila, care ne demonstrează că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu poate stă în calea ta, nici măcar lipsa banilor sau a condițiilor.

    “Numele meu este Mustafa Marcel, am 22 de ani și tocmai am abolvit liceul Tehnologic Panait Istrati din Brăila. Provin dintr-o familie numeroasă, cu 6 copii. Niciunul dintre membrii familiei mele nu au studii și nici un loc de muncă permanent, lucrează cu ziua prin sat și astfel își câștigă existența” – își începe povestea de viață Marcel, tânărul care și-a impresionat profesorii și colegii prin rezultatele obținute la examenul de Bacalaureat, unde a reușit o performanță uimitoare.

    Când avea 7 ani, l-a vizitat acasă o învățătoare care mergea din poartă în poartă să convingă părinții să își înscrie copiii la școală. Cu greu, cedând mai mult insistenței copilului care își dorea la școală, părinții acestuia au fost de acord să îl înscrie în clasa I. Dificultățile financiare ale familiei precum și cheltuielile necesare pentru a-i asigura copilului cele necesare, au condus la retragerea acestuia de la școală după doar două luni, reușind însă în anul următor să îl înscrie iar.

    “Dacă pentru alți copii era importantă marca ghiozdanului primit de la părinți, pentru mine primul ghiozdan a fost o sacoșă de rafie. Am mers ceva timp cu ea la școală până când mi-au cumpărat părinții primul ghiozdan, făcându-mă cel mai fericit copil din lume”, a povestit Marcel Mustafa.

    A adunat absențe pentru că trebuia să muncească la câmp

    În clasa întâi, pentru că trebuia să meargă cu familia la muncile câmpului, a înregistrat absențe care au condus la repetenție. Această situație avea să fie însă în favoarea lui, fiind preluat de către învățătoarea care avea să îi fie a două mamă.

    “Doamna Dan Săndica-Ionică, învățătoarea mea, a fost îngerul meu păzitor în școala primară. Dânsa m-a învățat să scriu și nu în ultimul rând, mi-a cumpărat rechizite din banii ei. Această persoană minunată mi-a călăuzit primii pași, mi-a oferit consilliere psihologică și mi-a fost mentor în cei 4 ani. Când acasă părințîi mei se certau din cauza neajunsurilor, pentru mine era îngrozitor. Singurul loc de refugiu în acele momente grele era școala”, a relatat tânărul Marcel.

    Marcel Mustafa s-a dedicat învățăturii

    De la repetenție la premiul I

    A reușit în fiecare an de școală să își surprindă profesorii și părințîi: dacă în clasa I a repetat anul, și-a luat revanșa în următorii ani, ajungând primul din clasă, primind și bursă socială, bani care îi folosea pentru cumpărarea rechizitelor și a hainelor pentru școală.

    După terminarea ciclului gimnazial, pentru a se întreține și a-și ajută familia, a fost nevoit să se mute la oraș și să urmeze cursurile unei școli profesionale (învățământ dual). Pentru că însă își dorea mai mult de la viață, s-a înscris la liceul seral, fiind nevoit să lucreze pentru a se întreține.

    Ziua lucra, iar seară învăța până târziu în noapte, încercând să descifreze singur rezolvările problemelor de matematică. Operele literare erau cele care îl relaxau și îl ajutau să viseze la o viață mai bună. Nu se ducea niciodată la culcare fără să-și citească obiectivele personale pe care și le-a propus că motivație.  În clasa a XI-a era fascinat de mentorii din mediul online, și-și cheltuia puținii bani pe care îi câștiga pe cărți de dezvoltare personală.

    Diploma de bac a lui Marcel Mustafa

    A luat bacul cu media 9,01 și a intrat la USAMV București

    După cei trei ani de liceu la seral, Marcel a susținut luna trecută examenul de Bacalaureat obțînând media 9,01 prin propriile forțe, fără nicio oră de meditațîi, ci doar prin studiu individual.

    Marcel a fost admis al treilea și este proaspăt student la Facultatea Ingineria și Managementul Afacerilor Agricole din cadrul USAMV București, își dorește să urmeze o carieră în acest domeniu “Am ales Facultatea de Management în domeniul agricol deoarece de mic copil mi-a plăcut conexiunea cu natură, senzația aceea de libertate deplină atunci când ești înconjurat de frumusețea creației Domnului, aerul proaspăt pe care-l respiri după ce ară tractorul, culesul roadelor muncii tale și, nu în ultimul rând, contribuția pe care o voi aduce societății prin agricultură. Să nu uităm că indiferent de criză prin care trecem sau de război, avem și vom avea nevoie de hrană” a declarat tânărul despre motivația pentru care a ales această facultate.

    De asemenea își dorește un job pe perioada facultății cu program flexibil, pentru că nu vrea să neglijeze studiul.

    PS: Menționăm că povestea lui Marcel Mustafa a fost prezentată de mai multe canale media, inclusiv de către Știrile Pro TV și PressHUB.ro. Noi am ales să publicăm articolul în forma primită la redacție, cu mici ajustări. 


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”