Creșterea porcilor vietnamezi: Un tânăr și-a făcut o fermă cu 60 de grăsuni și se așteaptă la vânzări record în apropierea Crăciunului
agrointeligenta.ro -Creșterea porcilor vietnamezi este, de câțiva ani, activitatea gospodărească cu care mulți mici fermieri își rotunjesc veniturile în sezonul rece. Crescătorii spun că animalele, deși ating greutăți de cel mult 60 de kilograme, sunt foarte apreciate de orășenii care caută carnea lor fără colesterol.
Rasa de porc vietnamez a fost creată, așa cum îi spune și numele, în Vietnam, iar de-a lungul anilor s-a extins în toată lumea. Porcii sunt mai mici decât cei cu care suntem obișnuiți, așa că în multe țări, precum Statele Unite, este în mare vogă folosirea lor ca animale de companie.
În România, porcii vietnamezi au pătruns în urmă cu 4-5 ani, iar unul dintre crescătorii acestei rase este Dragoș Oancea, un tânăr zootehnist din Comarnic, pasionat de animale. Acesta povestește că a luat primele exemplare de la o expoziție din Germania, le-a adus în țară și și-a creat propria linie. ”Eu i-am adus anul trecut din Germania. Am fost acolo la o expoziție de păsări, i-am văzut și mi-am cumpărat primele exemplare. Am luat trei femele și un mascul și apoi am reușit să îmi dezvolt o linie a mea, astfel că acum am o mini fermă cu 60 de exemplare”, spune tânărul.
Dragoș este pasionat de creșterea animalelor și are la fermă o mini-grădină zoologică
Tânărul s-a orientat spre porcii vietnamezi, pe lângă creșterea păsărilor, deoarece sunt ușor de crescut și prețul cărnii este mai bun decât la cea de porc obișnuit. ”Am crescătoria în Comarnic, care este o zonă de munte, unde sunt foarte mulți turiști. Am aflat că aceștia își doreau să consume carne cât mai ecologică și atunci, pe lângă păsări, am decis să cresc și acești porci mai puțin pretențioși”, a declarat tânărul pentru Agrointeligența.
O caracteristică a porcului vietnamez este dimensiunea redusă. Aceștia sunt mult mai mici decât rasa comună, ajung la maxim 60 de kilograme și pentru că sunt 100% vegetarieni, carnea lor nu conține colesterol, fiind permisă și cardiacilor și diabeticilor.
Având în vedere calitățile deosebite ale cărnii de porc vietnamez, și prețul acesteia este mai mare. ”De exemplu, o scroafă matură, la 60 de kilograme, se vinde cu 1.000 – 1.200 lei, în timp ce un porc obișnuit la aceeași greutate ar fi cam 700 de lei. Pentru mine e mai rentabil să îi vând de mici. De exemplu, o femelă îmi face 9-10 purcei, dacă îi vând imediat după înțărcare, îi dau cu 200 de lei bucata, iar investiția în ei este foarte mică. Așa că de la o femelă pot să câștig 2.000 de lei fără nici o investiție decât mâncarea pe care i-o dau acesteia pe parcursul gestației”, explică crescătorul de porci vietnamezi.
În ciuda prețului mai mare la care se vinde carnea, întreținerea acestora este chiar mai mică decât în cazul porcilor comuni. ”Mănâncă orice și foarte puțin. Un porc matur mănâncă 2 kilograme de furaj pe zi și în general hrană de sezon. Eu le dau vara lucernă verde, iarbă și porumb, iar iarna cartofi, sfeclă, mere”, dezvăluie Dragoș.
Clienții tânărului crescător de porci sunt în general oameni cu bani, care știu să aprecieze calitățile acestei cărni.
”Clienții sunt în mare parte turiști care au case de vacanță în zonă și vin să își petreacă sărbătorile aici, așa că vor să taie și un porc să aibă carne de la un animal crescut în regim gospodăresc. Este vorba în general de oameni care își permit să plătească mai mult pentru un produs considerat delicatesă”, explică crescătorul.
Perioada lunilor noiembrie și decembrie este una foarte bună pentru Dragoș Oancea, deoarece se apropie Crăciunul și vânzările cresc considerabil. Din cei 60 de porci pe care îi are, după Sărbătorile de iarnă va rămâne doar cu doi sunt masculi de montă și 10 femele de reproducție. Restul efectivului va fi vândut. ”Am clienți fideli care cumpără de la mine și care își rezervă animalul din timp, vreo 20 sunt deja dați și mai am doar câțiva pentru Crăciun. Nu îmi fac probleme în ceea ce privește vânzarea acestora”, conchide tânărul prahovean.
Cum recunoaștem un porc vietnamez
Pe piața din România sunt mai multe persoane care vând porci vietnamezi, dar mulți dintre aceștia nu sunt rasă pură fiind împerecheați cu porcii comuni. Metisările sunt însă ușor de recunoscut după mărimea lor. ”Odată ce nu mai vorbim de rasă pură și dimensiunea animalului crește, iar un animal care ajunge la 90-100 kg, sau chiar peste, nu mai este vietnamez pur. Alte caracteristici ale acestei rase sunt capul mare, burta lăsată în spate, ca și când femela ar fi mereu gestantă și şoldurile din spate mai ridicate decât cele din față. Au cumva o formă de câine buldog”.
Foto: www.animale.ro, Facebook.com