• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Popa, Președinte Transavia: Eliminarea facilităților fiscale trebuie făcută treptat de către Guvern

    Angelica Lefter -

    Eliminarea facilităților fiscale pentru mai multe sectoare-cheie, printre care și sectorul agricol, îi îngrijorează pe antreprenorii români. La nici un an după ce au fost introduse unele scutiri pentru salariații din domeniul agroalimentar, angajatorii se gândesc cu groază ce va însemna, ca lovitură pentru resursa umană, scoaterea acestor facilități.

    Premierul Marcel Ciolacu a anunțat săptămâna aceasta, joi – 24 august, înainte de ședința de Guvern, că își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de reformă fiscală. „Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială”, a spus Ciolacu, precizând că nu va „ceda un mm indiferent de presiunile celor din sistem”.

    Măsurile anunțate de Guvern îi determină pe angajatorii din sectorul agroalimentar să își regândească întreaga strategie, iar cel mai afectate vor fi companiile românești importante, care sigură un loc de muncă stabil pentru sute, chiar mii de salariați.

    În cadrul emisiunii Agrostrategia de joi, 24 august, președintele și fondatorul Transavia, Ioan Popa, a vorbit despre impactul pe care îl va avea în sectorul agroalimentar eliminarea facilităților fiscale pentru salariați.

    ”Acum sunt scutiri de 21,5%, dacă vrem să rămână la oameni în buzunar acești bani, ar trebui să punem cel puțin 45% la fondul de salarii. Eu am fond de salarii de 3 milioane de euro pe lună, dacă aplic această majorare, care reprezintă 1.350.000 de euro, se ajunge la 16 milioane de euro pe an. Foarte mulți dintre noi s-ar putea să nu avem de unde să punem banii aceștia, situație în care, probabil nu vom putea compensa salariile angajaților. În această situație, ce credeți că se întâmplă? Angajații pleacă. Fie pleacă în alte sectoare, fie pleacă din țară, oricum pleacă de la noi. Vom avea o problemă majoră. Și așa, în situația de față avem o problemă majoră în aceste domenii de activitate, în agricultură, în construcții, sunt niște domenii grele de care oamenii fug, nu-și doresc să lucreze în aceste domenii de activitate, deci forța de muncă în această zonă oricum o găsim greu, iar dacă ne mai trezim și cu această surpriză, nu va fi confortabil deloc”, a explicat Ioan Popa.

    Antreprenorul consideră că dacă statul și-a asumat prin PNRR să elimine aceste facilități fiscale, tot statul trebuie să se asigure că măsurile de tăiere nu vor pune la pământ domenii întregi de activitate economică.

    Ioan Popa: „Este foarte important ca scoaterea acestor facilități să se facă treptat, la toate cele trei domenii de activitate”

    ”Eu cred că această eliminare trebuie făcută treptat, pentru că absolut nicio companie nu-și poate permite să suporte această diferență, de creștere a salariilor, cu un așa procent uriaș. (…) Eu aș da sprijin acelor care consider, stat, că am interes să dezvolt acea ramură de activitate din diverse motive și bănuiesc că așa a făcut și când a acordat facilități acestor trei domenii de activitate. Este foarte important ca scoaterea acestor facilități să se facă treptat, la toate cele trei domenii de activitate nu numai la agricultură, chiar dacă nouă ni le-a acordat numai de un an, eu cred că scoaterea și la celelalte domenii eliminarea trebuie făcută tot treptat pentru că dacă nu, se va crea o problemă extraordinar de mare, directă, antreprenorilor din acea ramură de activitate și implicit, pe cale de consecință, și statul va suporta acele consecințe indirecte, imediat”, a explicat fondatorul Transavia.

    Ioan Popa avertizează să prima consecință a eliminării facilităților fiscale pentru angajații din agricultură va fi scăderea numărului de salariați. ”Primul lucru care se întâmplă la cei care nu au posibilitatea să compenseze această scoatere de facilitate este că rămân fără angajați. Asta vă dau în scris. Pe cale de consecință și producătorul respectiv sau antreprenorul respectiv trebuie să-și reducă activitatea, să ia măsuri colaterale. Forță de muncă plătind-o mai prost nu are de unde să-și găsească, și așa găsim greu și în condițiile actuale. Dacă acest proces s-ar face treptat, cred că ne-am putea adapta și noi”, a subliniat Popa.

    Ioan Popa: ”Eu cred că toți trebuie să fim la fel pentru că toți avem pretenția și beneficiem de ceea ce ne pune țara la dispoziție„

    Președintele Transavia atrage atenția că tăierea facilităților nu va rezolva gaura bugetară. O mare problemă o reprezintă modul în care este colectat banul public, iar în această privință nu pare să fie luate măsuri.

    ”Statul are niște probleme, într-adevăr, în ceea ce privește banii de la buget, dar dacă nu ne aplecăm să rezolvăm serios treaba asta, uitându-ne și la cum cheltuim banii, nu o să avem de unde-i aduna, pentru că atât timp cât vrei să împovărezi numai pe cei care plătesc și să nu te uiți și la cei care nu plătesc, vă spun clar că nu ai de unde să aduni mai mulți bani, pentru că îi înveți, pe o parte și pe cei care plătesc să devină inventivi și să nu mai plătească. Știți sintagma, proverbul românesc că stăpânul își învață sluga hoață. Așa facem și noi: dacă tot timpul îl presezi pe cel care este harnic și care plătește să îți dea mai mulți bani, o să devină inventiv și o să-ți plătească mai puțin sau chiar deloc. Eu cred că trebuie să fim obiectivi și trebuie să transformăm și societatea românească (…), să stimulăm competiția și să taxăm pe toată lumea la fel, că toți avem pretenții și de beneficii colaterale pe care trebuie să le asigure statul, dar atunci când vrem să contribuim la ceea ce statul are de făcut, vrem să fim diferiți. Eu niciodată nu am solicitat și nu împărtășesc ideea ce a face clase sociale diferite. Eu cred că toți trebuie să fim la fel pentru că toți avem pretenția și beneficiem de ceea ce ne pune țara la dispoziție (…) Dacă facem lucrurile unilateral și nu mai creăm tot felul de clase favorizate, nu mai avem nici discuții în societate și toată lumea se adaptează mai ușor la ele, pentru că suntem toți la fel și în drepturi, și în obligații”, a concluzionat Ioan Popa.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Ioan Popa, Transavia (24.08.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!