Cireșe de mai. Soiuri de cireș care rodesc timpuriu, în luna mai
Oana Timar -Cireșe de mai – soiuri de cireș care rodesc în luna mai. Soiurile timpurii de cireș sunt la mare căutare, însă nu toate sunt adaptate condițiilor de climă din țara noastră. Specialiștii vin în sprijinul celor care vor să înființeze cireșe de mai cu cinci soiuri timpurii de cireș la care fructele se coc începând cu luna mai.
În acest articol:
În cadrul unui Proiect-pilot inovator de cultivare a cireșului în sistem intensiv, protejat, în condiții de reducere a meteo-dependenței și fertilizare organică, un proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, realizat în parteneriat de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești-Mărăcineni și compania Prosol Kem, au fost identificate soiurile de cireș care se recomandă pentru cultură în România. De asemenea, a fost realizat și un tabel de sezonalitate a perioadei de rodire pentru soiurile de cireș recomandate.
Cireșe de mai. Soiuri timpurii de cireș
Cercetătorii Institutului de la Mărăcineni, împreună cu partenerul Prosol Kem, recomandă cinci soiuri de cireș la care perioada de rodire și coacerea a fructelor debutează în luna mai. O parte din aceste soiuri de cireșe de mai sunt cunoscute pomicultorilor, altele sunt mai puțin promovate la noi în țară, deși randamentul lor este unul ridicat.
Soiuri de cireși care fac fructe în luna mai
Cercetătorii au evidențiat care sunt soiurile timpurii de cireș la care fructele pot fi culese chiar de la începutul lunii mai.
Cireșe de mai. Soiul Bigarreau Burlat
Bigarreau Burlat este un soi extratimpuriu de cireș de origine franceză, cu ascendență genetică necunoscută. Bigarreau Burlat este considerat un soi reper, față de care se apreciază momentul maturării fructelor la celelalte soiuri.
Pomii acestui soi au o vigoare mare, prezintă o coroana largă, globuloasă și fructifică predominant pe buchete de mai. Epoca de înflorire este medie-tardivă, soiul este autosteril; ca soiuri polenizatoare pot fi utilizate Stella, Van, Lapins. Bigarreau Burlat este un soi de cireș care intră pe rod în anul IV de la plantare, rodeşte constant şi moderat.
Cum sunt cireșele din soiul Bigarreau Burlat
La cireșii Bigarreau Burlat, fructul este de mărime mijlocie (7-8 g), cordiform, de culoare roșu viu, lucios, ferm, suculent, cu gust dulce (14% s.u), plăcut acidulat. Sensibil la crăpare.
La soiul Bigarreau Burlat, epoca de maturare este extratimpurie, a doua decadă a lunii mai.
Cireșe de mai. Soiul Early Lory (sin. Earlise; Rivedel)
Soi obținut în Franța din încrucișarea soiurilor Starking și Bigarreau Burlat, cireșul Early Lory este de vigoare mare, cu creștere erectă și productivitate mijlocie.
Soiul timpuriu de cireș Early Lory este autofertil, cu înflorire timpurie și aparține grupei de compatibilitate XVIII (S1S9). Chiar dacă este autofertil, pentru obținerea unor producții optime se recomandă ca polenizatori soiurile Samba (grupa II de compatibilitate), Celeste (grupa IX) și Lapins (polenizator universal). Fructul este mare (9-10 g, respectiv 28-29 mm în diametru), reniform, de culoare roșu închis, cu fermitate mijlocie, gust bun pentru un soi extratimpuriu, dar inferior soiului Bigarreau Burlat.
Cum sunt cireșele din soiul Early Lory
Cireșele de mai din soiul Early Lory sunt sensibile la crăpare, de aceea se recomandă cultivarea soiului în zone cu precipitații reduse în perioada maturării fructelor. Epoca de maturare este extratimpurie, în decada a treia a lunii mai, cu câteva zile mai târziu decât soiul Bigarreau Burlat.
Cireșe de mai. Soiul Early Bigi (sin. Bigi Sol)
Early Bigi este un soi timpuriu de cireș obținut în Franța, cu ascendență genetică necunoscută. Pomul este de vigoare mijlocie, cu creștere globuloasă și productivitate mijlocie.
Soiul de cireș Early Bigi este autofertil, cu înflorire timpurie și aparține grupei de compatibilitate XVIII (S1S9). Chiar dacă este autofertil, pentru obținerea unor producții optime se recomandă ca polenizatori soiurile New Star (grupa II de compatibilitate), Staccato (grupa III) și Garnet (grupa IX).
Cum sunt cireșele din soiul Early Bigi
Cireșele din soiul Early Bigi sunt fructe mari (9-10 g, respectiv 28-29 mm în diametru), neniforme, de culoare roșu închis, cu fermitate mijlocie, gust bun pentru un soi extratimpuriu, dar inferior soiului Bigarreau Burlat.
La soiul Early Bigi, fructul este sensibil la crăpare, de aceea se recomandă cultivarea soiului în zone cu precipitații reduse în perioada maturării fructelor.
La soiul Early Bigi, cireșele se coc extratimpuriu, în decada a treia a lunii mai, cu câteva zile mai târziu decât soiul Bigarreau Burlat.
Cireșe de mai. Soiul Pacific Red
Pacific Red este un soi extratimpuriu de cireș obținut în California, SUA. Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroană largă, precoce și foarte productiv.
Soiul de cireș Pacific Red este autofertil, cu înflorire timpurie și aparține grupei de compatibilitate XXI (S4S9).
Cum sunt cireșele din soiul Pacific Red
Cireașa de Pacific Red este mare (10-12 g, respectiv 30-32 mm în diametru), sferică, de culoare roșu închis, atractivă, fermă, cu gust foarte bun (18% s.u). Rezistența la crăpare este mijlocie.
La soiul de cireș Pacific Red, coacerea fructelor este extratimpurie, în decada a treia a lunii mai, cu câteva zile mai târziu decât soiul Bigarreau Burlat.
Cireșe de mai. Soiul Spectral
Spectral este un soi timpuriu de cireș, obținut la ICDP Pitești-Mărăcineni din încrucișarea soiurilor Muncheberger Fruhe şi Bigarreau Burlat. Pomul este de vigoare mare, cu port semierect, rodeşte predominant pe buchete de mai şi ramuri mijlocii; tolerant la antracnoză şi monilioză.
La Spectral, epoca de înflorire este mijlocie și se suprapune cu cea a altor soiuri, fiind posibilă polenizarea încrucișată cu soiuri precum Stella, Van, Ulster, Cerna.
Pomii de cireș din soiul Pacific Red intră pe rod în anul IV de la plantare, rodesc constant şi moderat; se recomandă a fi cultivați în arealele de cultură a cireşului din sudul şi vestul ţării.
Cum sunt cireșele din soiul Spectral
Fructul la soiul de cireșe Spectral este de mărime mijlocie (6-7 g), de culoare roșu închis, cu fermitate mijlocie, cu gust bun, dulce echilibrat. Epoca de maturare este extratimpurie, a doua decadă a lunii mai.
Articol realizat în colaborare cu Maria Obadă