• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Agriculturii: Producția medie de grâu – 5 tone/ha, mai mare decât cea de anul trecut

  Angelica Lefter -

  Fermierii români au înregistrat un an bun la grâu, cu recolte mai mari față de anul agricol trecut. Pe de altă parte, culturile semănate în primăvară, porumb și floarea-soarelui, au fost afectate parțial de secetă, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

  Țara noastră a înregistrat, anul acesta, o producție însemnată la grâu, însă există suprafețe afectate de secetă la porumb și floarea-soarelui. Astfel, 4.500 de hectare au fost până acum distruse de secetă, la culturile de primăvară, dacă se iau în calcul procesele verbale încheiate de către autorităţile competente, potrivit Agerpres.

  Porumbul și floarea-soarelui, afectate de seceta din acest an (foto: euronews.ro)

  România a înregistrat o recoltă bună la grâu în acest an, cu o medie de 5.000 de kg/ha, ceea ce înseamnă că producţia totală este mai mare decât cea obţinută anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

  ”Este un an agricol bun. Avem la grâu o medie de 5.000 kg pe hectar, ceea ce înseamnă o producţie un pic mai mare faţă de anul trecut. Este o realitate, toată lumea ştie că a fost un an agricol bun la grâu. Sunt producţii bune la culturile de toamnă, mai mari ca în anul 2022. Vom avea o conferinţă de presă în luna septembrie când vom anunţa toate datele”, a precizat Florin Barbu, citat de Agerpres.

  Seceta a distrus până acum 4.500 de hectare de porumb și floarea-soarelui

  În schimb, seceta a afectat culturile de porumb şi floarea-soarelui. Până în prezent raportările din teritoriu au consemnat doar o suprafaţă de 4.500 hectare, a mai spus ministrul.

  ”Seceta a fost mult mai puternică în această perioadă, iar culturile însămânţate în primăvară au fost afectate. În momentul de faţă avem o raportare de la comisiile constituite la nivel de prefect, prin comitetele de situaţii de urgenţă, de aproape 4.500 de hectare afectate de secete, la culturile de primăvară, prin procese verbale încheiate de către autorităţile competente care fac evaluarea. Deocamdată nu este o suprafaţă mare la nivelul României. Acum aşteptăm, dar noi vom comunica toate datele, nu ţinem lucrurile acestea secrete. Încercăm să găsim resursele financiare, să-i ajutăm pe aceşti fermieri. Mai mult, aşteptăm procesele verbale şi pe partea de legumicultură, acolo unde fenomenele extreme au produs anumite ravagii. Vorbim de zonele Matca, vorbim de Olt, zona Strejeşti, aşteptăm evaluările şi bineînţeles că vom veni în sprijinul fermierilor şi al legumicultorilor români. I-am rugat foarte mult pe prefecţi, cât şi pe primari ca valoarea sprijinului pentru despăgubiri să fie transpusă direct prin procesul verbal de constatare, astfel încât să nu se mai facă diferenţe pe anumite zone”, a adăugat şeful de la Agricultură.

  România, pe primul loc la suprafața cultivată cu porumb boabe și pe locul doi la producție, în anul agricol 2022-2023

  Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România a obţinut anul trecut o producţie de cereale pentru boabe de 18,84 milioane tone, în scădere cu peste 32% faţă de 2021, când s-au raportat 27,79 milioane de tone.

  Producţia de grâu a fost de 8,68 milioane de tone, în scădere cu aproape 18% faţă de cele 10,43 milioane de tone obţinute în 2021 şi o medie de 4.004 kg/ha. La porumb boabe, recolta a scăzut la 8,04 milioane de tone, de la 14,82 milioane de tone raportate în 2021, aceasta fiind afectată semnificativ din cauza secetei. Randamentul a fost de numai 3.298 kg/ha în 2022.

  Anul trecut, România s-a situat, comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene, pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb boabe şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa.

  Totodată, la grâu, s-a clasat pe locul cinci la suprafaţa cultivată după Franţa, Germania, Polonia şi Spania şi pe locul patru la producţia realizată după Franţa, Germania şi Polonia.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

  Ultimele știri

  Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc