Cum a rezolvat o fermă din România problema rotației scurte la rapiță
Daniel Befu -Una dintre cele mai performante ferme din România a reușit să rezolve problema rotației scurte la cultura de rapiță. În exploatația Fangmeier din Grabaț, județul Timiș, inginerul Nicolae Hoțea a mizat pe cel mai popular hibrid din portofoliul Corteva pentru a salva anul agricol la cultura de rapiță.
Cu rapița în depozit, ing. Nicolae Hoțea răsuflă ușurat că a reușit să recolteze rapița care i-a dat emoții încă de la semănat. În toamna trecută a înființat 1.300 de hectare dintre cele aproximativ 5.000 pe care le lucrează ferma Fangmeier, o societate româno-germană înființată în 1992. Cea mai mare pondere la rapiță l-au avut hibrizii Corteva Agriscience, dintre care lui PT303 i-a revenit cea mai mare suprafață.
”Am ales PT303 în urma probei pe care am făcut-o în anul 2022 și m-a convins că este un hibrid care îți poate aduce foarte mari satisfacții dacă ai grijă de el. În urma experienței de anul trecut am hotărât, fără să stau prea mult să mă gândesc, că merită să-l semăn pe 70% din suprafața pe care am avut-o cu rapiță. Am și ales acest hibrid pentru că este foarte rezistent la boli – în primul rând la Screlotinia – și am avut un an deosebit în anul 2021 când din cauza condițiilor meteo nu am reușit să semănăm grâul după porumb – cum facem noi de obicei. Am fost nevoiți să semănăm foarte mult grâu după rapiță și automat în anul 2022 am fost nevoiți să semănăm foarte multă rapiță în rotație scurtă. Și atunci, având încredere în acest hibid, am pus ”toate ouăle în acest coș” și în anul 2023 ne-a adus satisfacții deosebite. (…) PT303, un hibrid cu Screlotinia Protector, m-a convins în anul 2022 când l-am avut tot așa, în rotație scurtă, cu rezultate frumoase și am zis că de acum înainte cel puțin în zonele unde vom avea rotație scurtă la rapiță din diferite motive, 100% voi merge doar cu acest hibrid”, ne-a declarat ing. Nicolae Hoțea care anul acesta a testat și cei doi noi hibrizi de la Corteva – PT314 și PT315, cu care a obținut rezultatele dorite și pe care îi va cultiva în această toamnă de asemenea pe pe suprafețe însemnate.
Cu o suprafață însemnată de rapiță, ferma Fangmeier a reușit să aibă și producții bune la această cultură. ”Pe terenurile din zona Sânicolau Mare am reușit să facem o producție medie de 4.400 kg la hectar, fiind peste noi ferma de la Grabaț ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de când activăm în agricultură”, a vorbit fermierul despre recolta de rapiță din acest an.
Ferma cultivă numai hibrizi de porumb de la Corteva Agriscience
Colaborarea fermei cu Corteva Agriscience este una solidă, consolidată de-a lungul anilor de buna comunicare și expertiza reprezentanțiilor companiei ce formează o echipă coordonată de către Silviu Drinovan, Director de Vânzăr pentru zona Banat.
”Legat de specialiștii companiei Corteva, săptămânal sau chiar de mai multe ori pe săptămână sunt prezenți în cadrul fermei noastre, la fel de câte ori îi solicit. Sunt niște oameni care vin cu un bagaj tehnic foarte bun. Sunt foarte bine puși la punct și încrederea mea este maximă în specialiștii Corteva. (…) Noi nu folosim doar semințele de rapiță de la compania Corteva. Suntem 100% la cultura porumbului Corteva pentru că hibrizii lor răspund cel mai bine nevoilor noastre, răspund cel mai bine la tehnologia pe care noi o aplicăm. Nu avem foarte mulți hibrizi. Mergem pe doi-trei hibrizi în fiecare an dar rezultatele niciodată nu s-au lăsat așteptate și avem încredere mare în această companie și în produsele pe care le pun pe piață”, a spus inginerul Hoțea.