• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primarii se plâng că nu fac față să încaseze impozitul agricol și cer să rămână cu o parte din bani

    Roxana Dobre -

    Decizia Guvernului prin care administraţiile locale au obligaţia de a încasa impozitul pe venitul agricol pune în dificultate primăriile. Edilii se plâng de faptul că nu au personal suficient pentru a putea efectua această activitate. În plus, cer ca o parte din impozit să rămână în bugetul primăriilor, pentru investiții în cadastru.

    Primăriile se plâng că nu pot face față sarcinii de a încasa impozitul pe venitul agricol, din lipsă de personal. Mai mult, unele primării aşteaptă de mai bine de doi ani să le fie deblocate posturi la Cadastru şi la Compartimentul Agricol. Primarii cer Guvernului să-şi aducă oamenii în teritoriu pentru a încasa impozitul pe venitul agricol.

    Citiți și: Rareș Bogdan cere Guvernului să impoziteze companiile cu afaceri de sute de milioane care raportează profit zero

    Fermier în câmp

    Primăriile din Gorj nu au personal suficient pentru a putea încasa impozitul pe venitul agricol

    Edilii locali se plâng de faptul că angajaţii primăriei muncesc foarte mult întrucât fac foarte multe hârtii pentru forurile superioare fără nici un rost. Mai mult, îi cer Guvernului să-şi trimită oameni în teritoriu în condiţiile în care vrea să strângă bani pentru stat.

    „Suntem 15 oameni la primărie. Abia reuşim să ne facem treburile noastre. Primăriile fac foarte multe hârtii nu numai pentru oameni, ci şi pentru forurile superioare. Multe dintre aceste hârtii ni se cer în zadar. Este vorba despre situaţii şi adrese pe care le trimitem fără nici un rezultat. Nu avem personal pentru a putea încasa şi impozitul pe venitul agricol. Dacă Guvernul vrea să strângă bani pentru stat atunci să strângă cu oamenii lui. N-are rost să mai tăcem. Mă nemulţumeşte foarte mult că statul le ia oamenilor de gură. Nu mi se pare normal să le pui tot felul de taxe şi impozite când ei abia reuşesc să trăiască de pe zi pe alta”, a spus Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele, potrivit Pandurul.

    Citiți și: Majorări de taxe – micii producători vor fi direct afectați

    Primarii cer ca o parte din impozitul pe venitul agricol ar trebui să rămână la primării

    Edilii locali susţin că o cotă parte din impozitul pe venitul agricol ar trebui să rămână la primării pentru a putea efectua cadastru. Totodată, spun că n-au nici o evidenţă cu numele persoanelor care ar trebui să plătească acest impozit.

    „În momentul de faţă, situaţia este foarte neclară. Nu ştiu de la cine să strângem impozitul pe venitul agricol. N-avem nici o evidenţă a acestor persoane. În orice caz, nu mi se par normal ca toţi banii să meargă la bugetul de stat. Ar trebui ca măcar o cotă parte să rămână la primării pentru că majoritatea localităţilor nu au cadastru şi este o acţiune foarte costisitoare pe care nu ne-o putem permite din bugetul local”, a
    declarat Doru Liviu Drăgulescu, primarul de la Licurici.

    De peste doi ani se aşteaptă deblocarea posturilor

    Primarii gorjeni sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul dă tot mai mult de muncă administraţiile locale, în condiţiile în care tărăgănează deblocarea posturilor. Primăria Ciuperceni aşteaptă de aproximativ doi deblocarea unui post de cadastrist.

    „Nu avem personal pentru strângerea impozitului pe venitul agricol. Nici în momentul de faţă nu avem cadastrist. De doi ani tot facem diferite demersuri pe la Prefectură pentru deblocarea acestui post, dar nu primim aviz. În schimb, ni se recomandă să încheiem contract cu o firmă de specialitate, lucru pe care nu ni-l putem permite. O firmă de cadastru ne cere aproximativ 5 milioane pentru punereaîn posesie a unui hectar de teren. În prezent, avem 38 de hotărâri judecătoreşti pentru punere în posesie a 400 de hectare de pădure. Nu putem face acest lucru pentru că nu avem cadastrist, iar oamenii ne tot reclamă la Poliţie că nu vrem să-i punem în posesie. Dacă din impozitul pe venitul agricol ar rămâne şi la primărie o parte, am mai putea face câte ceva”, a declarat Dumitru Tăloi, primarul de la Ciuperceni.

    Într-o situaţie similară se află şi Primăria Roşia de Amaradia care aşteaptă tot de doi ani să fie deblocat un post la Compartimentul Agricol.

    „Nu avem oameni pentru a strânge impozitul pe venitul agricol. De doi ani aşteptăm să ni se deblocheze un post de tehnician la Compartimentul Agricol. Nu ne aude nimeni. În plus, în momentul de faţă, tot personalul de Compartimentul Agricol sprijină activitatea minieră: se caută proprietarii terenurilor, sunt persoane care nu au făcut taxa de succesiune, se identifică terenurile etc”, spune Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an! Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!