• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Primele liste cu fermieri penalizați la plata pe teren și animale

    Roxana Dobre -

    Primele tăieri din subvenții pentru fermierii care au cerut bani europeni și din bugetul de stat pentru campania 2023. Controalele în teren se află în plină desfășurare iar pe site-ul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost publicate deja primele procese verbale prin care producătorii agricoli care au fost verificați sunt penalizați.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) verifică în acest an circa 50.000 de fermieri care au depus cereri pentru campania 2023 iar primele penalizări au fost aplicate acestora, în cazurile în care s-au depistat la fața locului nereguli privind regulile de eligibilitate.

    Citiți și: APIA a extras eșantionul de control. Fermierii care sunt verificați pentru subvențiile din acest an

    Penalizări pentru fermierii care au cerut subvenții și nu respectă condițiile de eligibilitate

    Citiți și: Subvenții APIA 2023: Fermierii pot intra la control de trei ori, în trei eșantioane diferite

    Fermierii, penalizați la primul control din noul PAC

    Pe site-ul APIA sunt afișate procesele verbale privind prevenirea, constatare a neregulile și de stabilire a neregulilor și de constatare a neregulilor și se stabilire a creanțelor bugetare. Fermierii au posibilitatea să verifice actul administrativ și la centrele județene de care aparțin. În funcție de neregulile constatate, fermierii pot fi penalizați sau pot primi un avertisment. Controalele din campania 2023 sunt primele verificări care sunt implementate în noua Politică Agricolă Comună (PAC) cu scheme și intervenții noi.

    Citiți și: Subvenții APIA pentru marginea de câmp. Condiții

    Fermierilor li se pot aplica sancțiuni în funcție de amploarea neconformităților din ferme 

    Conform APIA, constatarea respectării sau nerespectării cerinţelor privind condiţionalitatea se realizează prin acţiunile de control (administrativ şi control clasic pe teren) desfăşurate de inspectorii APIA, ANF, respectiv ANSVSA, conform prevederilor Ordinului MADR/MMAP/ANSVSA nr. 54/570/32/2023, sau prin teledetecţie.

    Sancţiunile se stabilesc ţinând cont de următoarele aspecte: amploarea, gravitatea, persistenţa şi repetarea neconformităţii, precum şi dacă nerespectarea este rezultatul neglijenţei sau acţiunii intenţionate a fermierului (art. 85 din Regulamentul (UE) 2021/2.116).

    Amploarea (extinderea) unei neconformități este determinată examinând, în special, dacă aceasta are un impact de anvergură sau dacă este limitată la exploataţia respectivă.

    Gravitatea unui caz de neconformitate depinde în special de importanţa consecinţelor acesteia, ţinând seama de obiectivele cerinţei sau ale standardului în cauză.

    Persistenţa unui caz de neconformitate depinde în special de durata pe parcursul căreia se manifestă efectele neconformităţii, precum şi de posibilitatea de a pune capăt efectelor acesteia prin mijloace rezonabile.

    Repetarea neconformităţii presupune nerespectarea aceleiaşi norme (cerinţă sau standard) constatată de mai multe ori în cursul unei perioade de 3 ani calendaristici consecutivi, cu condiţia ca fermierul să fi fost informat despre cazul precedent de nerespectare, iar acesta să fi avut posibilitatea, după caz, de a lua măsurile necesare pentru a remedia situaţia anterioară de neconformitate.

    Repetările ulterioare ale aceleiași/acelorași neconformități, fără un motiv justificat din partea beneficiarului, sunt considerate cazuri de neconformitate deliberată (intenție). Articolul 62 din Regulamentul (UE) 2021/2.116 – Clauza de eludare, precizează că „nu se acordă niciun avantaj prevăzut în cadrul legislaţiei agricole sectoriale persoanelor fizice sau juridice în privinţa cărora s-a stabilit că au fost create în mod artificial condiţiile cerute în vederea obţinerii acelor avantaje, contrar obiectivelor legislaţiei respective”.

    Controalele din campania 2023 urmează să fie finalizate la sfârșitul lunii septembrie, urmând ca de 1 octombrie să fie introduse rapoartele de control în sistemul APIA. Din 16 octombrie ar ur urma să demareze plățile în avans pentru fermierii care sunt eligibili la subvenții.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!