• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltarea semințelor de castraveți, pas cu pas. Recomandări

    Violina Gorcinschi -

    Recoltare semințe de castraveți – cum se culeg semințele de castraveți după coacerea legumelor. Colectarea semințelor se face la o perioadă de timp după ajungerea la maturitate a castraveților, selectându-se doar legume sănătoase. În acest articol sunt prezentate informații despre strângerea semințelor, pentru recolte bogate de castraveți și în anul următor.

    Pentru recoltarea semințelor de castraveți există reguli și câteva recomandări. Semințele pe care le colectăm trebuie să fie de la legume obținute din soiuri, nu din hibrizi. În plus, se vor selecta numai acele legume și semințe întregi, sănătoase, cu aspect normal, pentru a nu fie transmise boli sau defecte de dezvoltare.

    castraveti galbeni
    Când se strâng semințe din castraveți

    Când se recoltează semințe de la castraveți

    Recoltarea semințelor de la castraveți se face la 6 săptămâni după ce castravetele ar fi fost bun de consum, adică la o lună și jumătate după coacere.

    Semnele că un castravete este pregătit pentru recoltarea se semințe este dat de culoarea legumei. Aceasta trebuie să ajungă la stadiul în care este galbenă, brună sau portocalie, în funcție de soi.

    Castraveții de la care se iau semințele au și o consistență diferită, mult mai moale decât castravetele abia copt (a nu se confunda cu anumite boli). De asemenea, un alt semn că a venit momentul recoltării semințelor este uscarea codiței.

    un castravete si interiorul altui castravete de seminte
    Reguli în selectarea castraveților pentru semințe

    Ce castraveți sunt buni pentru semințe

    În colectarea semințelor de castraveți cu plantare ulterioară este foarte important ca acestea să fie extrase din plante perfect sănătoase. Așadar, înainte de extragere, se verifică leguma, pentru a nu fi afectată de boli fungice, viroze, bacterii etc. Se analizează și forma și dimensiunea acesteia care ar trebui să fie specifică soiului cultivat.

    În al doilea rând, se aleg doar castraveți din soiurile care se doresc a fi cultivate și anul viitor. În acest caz, hibrizii trebuie evitați deoarece recoltele ulterioare vor ieși deformate, iar producția va fi una slabă. Semințele luate din soiurile hibride nu se vor reproduce, cel mai adesea, conform tipului sau chiar pot fi sterile și nu vor încolți deloc. Soiurile moștenite, sau cele care au fost cultivate cu succes timp de 50 de ani sau mai mult sunt, în general, polenizate deschis și mult mai probabil să se reproducă conform tipului,.

    Semințele se recoltează doar de la castraveții din grădina proprie, nu și de la cei din magazine sau de la alte persoane, în special cei cu proveniență necunoscută.

    o persoana care scoate cu o lingura semintele dintr-un castravete
    Extragerea semințelor de castraveți (foto: meemaweats.com)

    Cum recoltează semințele de castraveți

    După recoltarea castraveților, se va face extragerea semințelor. Acest procedeu se face manual, cu ajutorul unei linguri. Castravetele se taie pe jumătate, în lungime. Apoi, se folosește lingura pentru a scoate semințele. Semințele scoase se spală printr-o strecurătoare, pentru a îndepărta restul de pulpă ce le leagă.

    Semințele de castraveți se pun la uscat, folosind un ziar sau o bucată de lemn. Uscarea semințelor se face într-un timp de circa 3 săptămâni, preferabil într-un mediu cu aer curat, în aer liber, dar unde semințele sunt ferite de vânt și de umiditate. Pe timpul perioadei de uscare, semințele se mișcă zilnic, pentru a nu se lipi între ele sau de material.

    După ce s-au uscat, semințele de castraveți se pun într-o pungă de hârtie sau într-un plic care se va păstra într-un loc uscat, răcoros și bine ventilat. Pungile sau plicurile în care sunt depozitate semințele se etichetează obligatoriu, menționând soiul și data recoltării.

    Semințele de castraveți, dacă sunt bune, au o perioadă de 3 ani în care pot fi folosite ca material săditor la înființarea unei noi culturi.

    seminte de castraveti
    Selectarea semințelor viabile de castraveți (foto: gatewaygarlic.blogspot.com)

    Cum verificăm ce semințe de castraveți sunt bune

    Există o metodă prin care se pot selecta semințele de castraveți care sunt bune pentru a înființa o nouă cultură. După colectarea semințelor, acestea se lasă, împreună cu pulpa de castravete, câteva zile la fermentat într-un pahar sau alt recipient.

    După ce au trecut 2-3 zile, se va observa că unele semințe s-au depus pe fundul recipientului, iar celelalte au rămas la suprafață. Cele care s-au scufundat sunt bune și pot fi folosite mai departe la plantare. Acestea se strâng, se spală de gelul specific fructului și se lasă la uscat potrivit instrucțiunilor anterioare.

    Semințele care s-au ridicat la suprafață nu ar trebui folosite – ele sunt cele mai multe seci sau de proastă calitate și pot fi aruncate.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului