• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sfaturi iscusite pentru erbicidarea culturilor de cereale păioase în toamnă

    Roxana Dobre -

    Pentru a avea o eficacitate ridicată în combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase, trebuie ales foarte bine momentul optim de aplicare a erbicidelor, moment în care buruienile au sensibilitatea cea mai mare (între stadiul de “rozetă” și 2-3 frunze), cât și cel de toleranță maximă a culturii (între înfrățire și începerea formării primului nod diferențiat). O influență mare asupra eficacității erbicidelor o au temperatura și umiditatea (temperaturi medii de peste 8-10°C și umiditate suficientă).

    Deși practicile agriculturii conservative impuse de actuala Politică Agricolă Comună îi pot ajuta pe fermieri să reducă presiunea de buruieni, utilizarea produselor de protecție a plantelor rămâne la fel de importantă. Adoptarea sistemului no-till înseamnă de fapt modificări ale strategiilor pentru combaterea buruienilor.

    O primă etapă în strategia de combatere a buruienilor este erbicidarea în toamnă. În felul acesta sunt combătute și acele buruieni care răsar încă din toamnă și iernează în stadiul de rozetă, iar în primăvară, fiind în stadii avansate de creștere, de multe ori nu mai pot fi combătute, așa cum sunt: șopârlița, doritoarea, ventrilica (Veronica sp.), mușețelul (Matricaria sp.), paraluțe (Thlaspi arvense) etc.

    O soluție eficientă, cu protecție de lungă durată, v-o oferă erbicidul RIVAL TOP 20 SG de la ALCHIMEX, în doza de 30 g/ha, la culturile de grâu, orz, triticale și ovăz, pentru combaterea buruienilor cu frunză lată, anuale și perene.

    Este un erbicid care se aplică atât în toamnă, cât și în primăvară, când buruienile sunt răsărite în masă, peste 70% și sunt în faza optimă (2-4 frunze), iar plantele de cereale sunt în faza de vegetație, din stadiul de 3 frunze până la faza de apariție a frunzei stindard (BBCH 12-39).

    Eficacitatea este maximă când este aplicat pe buruieni tinere, aflate în stadiul de creștere activă, respectiv în faza de 2-4 frunze (pentru buruienile anuale) sau rozeta (pentru cele perene). Buruienile mai puțin sensibile și cele aflate într-un stadiu avansat de creștere rămân pitice și nu concurează plantele de cultură în absorbția apei și substanțelor nutritive.

    Tratamentele nu se aplică când temperaturile sunt în scădere (sub 5°C) și la culturi stresate din cauza secetei, băltirii apei, atacului bolilor și dăunătorilor.

    Pentru a beneficia de un spectru mai mare de combatere a buruienilor dicotiledonate anuale și a unora perene, o altă opțiune pentru erbicidarea în toamnă este aplicarea, pe lângă erbicidul RIVAL TOP 20 SG, a unuia dintre erbicidele KINARA de la UPL sau ADIUNKT 500 SC de la INNVIGO, cu aplicare de la faza de înfrățire și până la apariția frunzei stindard a cerealelor.

    Produse pentru erbicidarea în toamnă

    O alta variantă pentru erbicidarea în toamnă este RIVAL ULTRA, cel mai nou erbicid din familia RIVAL, formulat în România, la ALCHIMEX, care se utilizează în doză de 35 g/ha, în tratamente postemergente, din faza de trei frunze ale cerealelor păioase până la apariția completă a frunzei stindard.

    Absorbția se realizează prin frunze și rădăcini și este urmată de translocarea în întreaga plantă. RIVAL ULTRA inhibă diviziunea celulară în vârfurile de creștere ale lăstarilor și rădăcinilor la buruienile sensibile. Creșterea buruienilor este oprită după câteva ore de la aplicare, însă efecte vizibile precum decolorarea sau înroșirea buruienilor sensibile apar după 10-15 zile. Distrugerea completă a buruienilor are loc după 15-25 zile de la aplicare.

    RIVAL ULTRA este cel mai nou erbicid din familia RIVAL, formulat în România

    Daca aveți probleme cu buruienile graminee și, în special, cu iarba vântului (Apera spica-venti) și odosul (Avena spp.), aflați că aplicarea unui erbicid specific în toamnă este cea mai economică soluție pentru combaterea acestor buruieni care pot să răsară în toamnă și să își continue răsărirea sau dezvoltarea în ferestrele iernii și primăvara devreme.

    Un erbicid precum FENOVA SUPER de la FMC, în doza de 0,9 – 1,1 l/ha, se poate aplica atât în toamnă, în postemergență, cât și în primăvară. Perioada lui de aplicare depinde, în primul rând, de stadiul de dezvoltare al buruienilor, combaterea maximă obtinându-se când buruienile au 2-4 frunze și până la sfârșit de înfrățire, pentru buruienile graminee.

    Un alt erbicid sistemic cu aplicare în postemergență, pentru combaterea buruienilor graminee și a unor buruieni cu frunza lată din culturile de grâu este SENIOR de la CORTEVA, în doză de 0,11 kg/ha + 0,5 l/ha adjuvant pentru iarba vântului sau 0,25 kg/ha + 0,5 l/ha adjuvant pentru ovăzul sălbatic, obsiga secarei și buruieni anuale dicotiledonate.

    Erbicidul se aplică de la stadiul de 2-3 frunze, până la stadiul de 2 noduri pentru grâu, până la 3 frați pentru iarba vântului, până la înfrățire pentru odos, iar pentru buruienile dicotiledonate la 4-6 frunze.

    Tratamente buruieni monocotiledonate


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții