• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Klaus Iohannis: România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale

  Oana Timar -

  România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului a declarat că de când a început războiul, aproape 25 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina au fost exportate prin România.

  Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut ieri și astăzi, o serie de declarații importante privind importanța țării noastre pe piața cerealelor. Șeful statului a susținut astăzi, joi – 7 septembrie, la Palatul Parlamentului, o alocuțiune la deschiderea oficială la nivel înalt a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

  ”În contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziției strategice a Portului Constanța și a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale. Constanța este un reper și pentru un proiect emblematic de infrastructură al Inițiativei – calea ferată numită Rail2Sea, care va lega Constanța de Gdansk. Via Carpathia este un alt proiect strategic regional de infrastructură, care trebuie să continue a fi susținut – o nouă legătură de autostradă între nordul și sudul Europei, care leagă portul lituanian Klaipeda, de la Marea Baltică, de portul grecesc Salonic, integrând astfel sistemele de transport ale statelor Inițiativei”, a declarat Klaus Iohannis.

  ”România asigură principala rută pentru exportul grânelor ucrainene”

  Declarația de astăzi a președintelui României vine după ce ieri, miercuri – 6 septembrie, a transmis un alt mesaj puternic despre exportul de cereale din zona Mării Negre.

  ”România asigură principala rută pentru exportul grânelor ucrainene. De când a început războiul, aproape 25 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina au fost exportate prin România. Aceasta este, de departe, cea mai importantă rută de export. Ne-am confruntat cu multe provocări, pentru că logistica noastră nu era pregătită pentru acest volum de export. Am reușit să schimbăm lucrurile foarte repede, am reușit să oferim Ucrainei condiții foarte bune, condiții fără taxe, iar acest lucru continuă. Evident, atacurile asupra Ucrainei și porturilor de la Dunăre reprezintă o problemă uriașă. Reprezintă o problemă uriașă pentru că este un act de război ilegal atacarea infrastructurii civile și, evident, va încetini, într-un fel, exporturile ucrainene. Vom crește rutele alternative, am acceptat transportul maritim ucrainean prin apele teritoriale românești, vom continua să intensificăm exportul pe feroviară și rutieră, iar prin aceasta să împiedicăm o foamete globală pentru că, așa cum se știe, Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume”, a spus Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări primite din partea jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Cotroceni cu Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, şi cu Prim-ministrul Republicii Croația, Andrej Plenković.


  Te-ar mai putea interesa

  România vrea să înființeze o nouă companie feroviară care va transporta și cereale România a importat în 2023 peste 700.000 to de grâu din R. Moldova. Cerealele erau din Ucraina? EuroGrainExchange, 10-11 aprilie la București. România – Gazda Bursei Europene de Cereale Cât grâu și porumb din Ucraina au intrat în fiecare lună în țară – cifrele oficiale Bulgaria a respins simplificarea regimului de licențiere pentru floarea-soarelui adusă din Ucraina

  Ultimele știri

  Avansul la programele Tomata și Usturoiul – aprobate de Comisia Europeană Anunț făcut astăzi de APIA pentru crescătorii de bovine Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark