• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un tânâr fermier a investit 90.000 de euro într-o brutărie unde produce pâine pe vatră și în oală pe varză

    Angelica Lefter -

    Rețete tradiționale de pâine cu maia, făină locală și cuptoare pe lemne, așa poate fi descrisă noua brutărie care și-a deschis larg ușile în comuna Sânpetru de Câmpie, județul Mureș. Un fermier care a devenit între timp primar, încearcă să dezvolte comunitatea și să închidă lanțul de producție prin investiții cât mai folositoare pentru săteni.

    Spiru Șerban Crăciun este primar în comuna Sânpetru de Câmpie, județul Mureș, la primul său mandat, dar fermier este de când se știe. Cultivă 350 de hectare de teren cultură mare și chiar ieri, joi – 7 septembrie, a deschis oficial prima brutărie din localitate, sub numele de Panesan, care respectă toate normele de igienă, dar și rețetele tradiționale.

    Fermierul Spiru Șerban Crăciun este, din 2020, și primar al comunei Sânpetru de Câmpie, județul Mureș

    În prima zi de funcționare, brutăria Panesan a oferit pâine gratis

    Localnicii din Sânpetru de Câmpie au avut ieri pâine gratis, de la brutăria deschisă de edilul Spiru Șerban Crăciun, fermier cunoscut în zonă. Tânărul primar a făcut încă un pas spre procesare, chiar dacă anul acesta a cumpărat grâul de la o moară din zonă, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Ideea de a deschide o brutărie a venit din necesitatea de a mânca ceva sănătos, de calitate pentru că ne-am îndepărtat mult de ce însemna cu adevărat pâinea, noi, ca nație. Chiar dacă noi suntem considerați ”mămăligari”, eu zic că suntem direct proporțional și pitari. Cred că este de bun augur ca și poziția mea socială, fiind primar, ca și comunitatea să fie un pic independentă de livrări și tot ce ține de aceste aspecte pentru că pandemia a fost un mare exercițiu pentru noi și ne-a arătat cât de ușor putem fi scoși din zona de confort, că nu mai putem fi atât de mobili pe piață. Având o suprafață de 350 de hectare cu familia mea, am hotărât să facem și o mică secție de brutărie, care va aduce beneficii atât, morale, emoționale cât și financiare. Avem și puțină zootehnie, cresc 300 de vaci Angus. Am încercat să închidem un lanț de producție, dar este greu, nu avem o moară, grâul l-am achiziționat de la o moară locală. Am cumpărat făină de o calitate superioară pentru a face un produs bun, pe viitor o să încercăm să procesăm noi grâul într-o făină de calitate, să scoatem o pâine de calitate”, a spus Spiru Șerban Crăciun.

    Brutăria Panesan produce pâine tradițională de calitate (foto: Facebook/Panesan)

    Citiți și: Pâinea de Pecica este, de astăzi, un produs recunoscut și protejat la nivelul UE!

    Pâine pe vatră și pâine pe varză, două rețete tradiționale puse în practică la brutăria din Sânpetru de Câmpie

    Întreaga investiție pentru brutărie a fost de 90.000 de euro, bani pe care fermierul i-a scos din buzunar, fără să acceseze fonduri europene. Un kilogram de pâine costă între 7 și 8 lei, a mai spus fermierul Spiru Șerban Crăciun. Deocamdată se produc două tipuri de pâine tradițională cu maia.

    ”Am investit în jur de 90.000 de euro pentru a face brutăria. Nu am accesat fonduri europene, noroc cu rudele care ne-au ajutat când am avut anumite chestiuni, lipsuri, chiar și de know-how. Avem două feluri de pâine, pe vatră și în oală pe varză. Despre tehnica pâinii pe varză vă spun că sunt niște vase speciale în care se așază aluatul înainte de coacere, iar pe fundul vasului respectiv se așază o frunză de varză pentru a da gust și frăgezime. Este o tehnică din Transilvania. Acum încercăm să educăm consumatorii și să arătăm că fuga nu este pentru profitul nostru, ci este pentru un produs bun. Încercăm să formăm o piață și pentru această pâine mai de calitate. Rețetele sunt de tradiție, am încercat să păstrăm tot: cuptoarele sunt pe lemn, pâinea se introduce în cuptor cu o lopată de lemn, doar cu maia, fără drojdie, tot ce înseamnă flux tehnologic este după rețete din străbuni. Nu putem face pâine de un kilogram, ea are peste 1,5 kg , iar kilogramul este de 7,58 lei”, a menționat edilul de la Sânpetru de Câmpie.

    Pâinea pe foaie de varză în oală, specifică zonei Transilvaniei (foto: Facebook/Panesan)

    Fermierul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că visul său a fost acela de a ridica o brutărie, iar acesta a devenit realitate. Brutăria Panesan este un copil mai mic al celorlalte busineess-uri în agricultură pe care le deține familia tânărului primar.

    ”Omul are un vis, și dacă nu e suficient de puternic să-l trezească, atunci nu este vis și dacă ne focusăm pe o problemă, până la urmă se împlinește. În ciuda dificultăților morale, financiare și logistice, chiar reușești. Aceasta este, cred eu, piatra de temelie a cestei brutării și a fost făcută de drag, nu de dragostea de arginți, de asta cred că o să aibă un succes formidabil. Deocamdată avem angajat un brutar, dar lucrurile vor evolua direct proporțional cu desfacerea și cerința de pe piață. Abia am început, astăzi a fost prima pâine scoasă din cuptor și azi am dat pâine gratis”, a declarat Spiru Șerban Crăciun, edilul comunei Sânpetru de Câmpie și unul dintre cei mai mari fermieri din zonă.

    Cei interesați de pâinea tradițională produsă la proaspăt deschisa brutărie Panesan, din comuna Sânpetru de Câmpie, pot accesa pagina de Facebook – Panesan.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal