• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor a solicitat ca toți tinerii fermieri să poată accesa ajutorul de 70.000 euro

    Oana Timar -

    Asociația Forța Fermierilor a solicitat astăzi, joi – 7 septembrie, în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comitetului de Monitorizare, ca toți tinerii fermieri să aibă acces la finanțarea cu fonduri europene. Prin vocea președintelui AFF Vlad Macovei, organizația a cerut și ca decidenții de la nivelul Ministerului Agriculturii să se asigure că se alocă toate sumele disponibile, astfel încă să nu mai rămână mii de fermieri cu proiecte eligibile, dar fără finanțare.

    În cadrul celei de-a doua reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Planul Național Strategic, cea mai amplă și aprinsă discuție a fost pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. În urma unei largi consultări cu posibili beneficiari ai fondurilor europene, AFF a adus în atenția autoritățile o serie de chestiuni care sunt prezente acum în ghidul consultativ și care blochează accesul egal la finanțarea nerambursabilă.

    ”În primul rând am cerut ca toți tinerii care fac agricultură să aibă o șansă egală să depună proiecte. Avem membri în asociație care fac agricultură, dar nu s-au înscris la APIA până acum. Sunt tineri care s-au întors în ultimii doi ani din străinătate sau care au terminat studiile recent și au preluat exploatațiile părinților. Din cauză că aceștia nu au reușit să se înscrie încă la APIA și să depună cererea unică pentru anul în curs, la acest moment, conform ghidului consultativ, acești tineri nu pot depune proiecte. Am primit asigurări din partea conducerii MADR și AM PNDR că toți tinerii care fac cu adevărat agricultură și vor să își crească ferma, vor primi șansa de a depune proiect în cadrul intervenției DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, a declarat Vlad Macovei, Președintele AFF.

    O altă solicitare a AFF a fost ca decidenții de la nivel național, dar și de la nivel european să se asigure că nu mai există, ca în exercițiile financiare trecute, mii și mii de tineri care au depus proiecte ce au fost declarate eligibile, dar fără finanțare, în ciuda faptului că bugetul alocat măsurii nu era epuizat.

    ”Am solicitat o singură sesiune pentru depunerea proiectelor pentru tinerii fermieri. Cu perioada de tranziție în care deja s-au pierdut doi ani, trebuie să ne asigurăm că fondurile europene sunt absorbite integral. Nu ne putem permite, ca țară, să rămânem cu fonduri europene care ne-au fost alocate și pe care le ratăm, mai ales fiind vorba despre finanțări destinate tinerilor. Am analizat cu echipa noastră de consultanți și cu fermierii interesați și având în vedere experiențele nefericite din trecut, acum am cerut să fie o singură sesiune de proiecte pentru ca un număr cât mai mare de tineri să reușească să acceseze sprijinul de 70.000 de euro și să ducă la bun sfârșit proiectul în cadrul acestui exercițiu financiar”, a mai spus Vlad Macovei.

    AFF a cerut ca transferul de exploatație să poată fi făcut pe tot parcursul anului

    În cadrul Comitetului de Monitorizare, AFF a atras atenția că, potrivit actualelor prevederi legislative, din cauza decalării calendarului de sesiuni pentru intervențiile PNS, transferul de exploatație devine aproape imposibil de realizat. Astfel, consultanții AFF au semnalat că transferul unei exploatații (preluarea de către tânărul fermier și nu numai) se poate face ”oricând pe parcursul anului de cerere, până la emiterea primei decizii de plată” (ORDIN MADR nr. 82 din 27 februarie 2023 privind stabilirea modului de implementare a măsurilor compensatorii de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 și a intervenției DR-10 din Planul strategic PAC 2023-2027, începând cu anul 2023), adică procedura trebuie finalizată până cel târziu pe 16 octombrie când demarează plata avansului APIA.

    ”În cadrul Comitetului de Monitorizare am solicitat modificarea ordinului MADR astfel încât transferul de exploatație să poată fi făcut tot timpul anului, urmând pentru transferurile făcute în perioada 1 octombrie – 28 februarie, deciziile de plată să fie făcute beneficiarului care a depus ultima cerere unică de plată. În așa fel, plata subvențiilor nu este afectată, iar cel care face transferul de exploatație va beneficia de plăți începând cu următoarea cerere unică pe care o va depune”, a mai precizat președintele AFF, Vlad Macovei.

    Pentru toate solicitările făcute în numele membrilor săi, AFF a primit asigurări că vor fi făcute modificări la nivelul Ghidului solicitantului și la nivelul actelor normative.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till